4 weken zwanger

Overtijd en zwangerschapstest

Je baby in week 4 van je zwangerschap

Als je 4 weken zwanger bent, heeft je baby zijn plekje gevonden in de baarmoeder. Het embryo ontwikkelt zich in hoog tempo. De komende weken zijn cruciaal voor de rest van het leven van je baby.

Het embryo bestaat nu uit drie lagen die zich in de 4e week van je zwangerschap ontwikkelen tot de verschillende lichaamsonderdelen van je baby. De binnenste laag groeit uit tot onder andere de lever en longen. De middelste laag vormt het hart, de botten, spieren, nieren en geslachtsorganen. Uit de buitenste laag ontstaan het haar, de huid, ogen en het zenuwstelsel van je baby.

Het deel dat zich ontwikkelt tot de placenta, nu nog de dooierzak, produceert het zwangerschapshormoon hCG. Dankzij dit hormoon weet je lichaam dat het geen nieuwe eicellen hoeft aan te maken en dat het baarmoederslijmvlies intact moet blijven. Daarnaast is de placenta heel belangrijk voor de groei van je embryo.

  • Highlights 231

  • Test 123123

    Je baby-to-be is nog een minuscuul speldenknopje, dus het is nog niet aan je lichaam te zien dat je zwanger bent. Toch kan je al een opgeblazen gevoel hebben in je buik en misschien is je buik wat opgezet. Voo

Jij in week 4 van je zwangerschap
Jing stel is 4 weken zwanger en is blij met positieve zwangerschapstest
Deze week doet zich misschien wel het duidelijkste zwangerschapssymptoom voor: je bent overtijd. Het niveau van het zwangerschapshormoon (hCG) in je lichaam is misschien hoog genoeg om je vermoedens te testen met een zwangerschapstest. Toch kan deze test nog negatief zijn.

Je baby-to-be is nog een minuscuul speldenknopje, dus het is nog niet aan je lichaam te zien dat je zwanger bent. Toch kan je al een opgeblazen gevoel hebben in je buik en misschien is je buik wat opgezet. Voor de buitenwereld is het nog onzichtbaar. Wat je omgeving wel kan merken, is je ‘odeur’: winderigheid kan nu de kop opsteken! Heb je hier last van? Houd ze dan vooral niet in, maar laat ze gewoon lekker waaien. Zo vermindert je opgeblazen gevoel misschien.

In deze fase zijn er vrouwen die nog geen idee hebben wat ze de komende maanden (en jaren) staat te wachten. Sommige vrouwen voelen aan alles dat ze zwanger zijn, terwijl er ook een groep is die het echt niet weet of die twijfelt. Zeker de laatste groep wil zo snel mogelijk een einde maken aan deze onzekerheid. Ben je nu wel of niet zwanger? Een zwangerschapstest is echter pas vanaf het begin van week 5 écht betrouwbaar. Nog heel even geduld dus…

12 weken zwanger embryo 1
24Baby.nl