21 weken zwanger

Koprollen en tijgerstrepen

Week 21 baby is zo groot als granaatappel
Granaatappel
je baby bij 21 weken
26,7 cm
Je lichaam
 • Deze week

 • Beschermlaagje

  Over de huid van je baby komt een vettig laagje. Dit huidsmeer beschermt tegen het vruchtwater en infecties.

 • Koprollen maken

  Zit je net lekker op de bank, begint je kindje flink te schoppen. Je kan je baby nu steeds meer voelen bewegen.

 • Strepen en stralen

  Door de snelle groei van je buik ontstaan misschien striae. Ook kan je door de hormonen een mooie gloed krijgen.

lauri
Geschreven door de redactie van 24Baby
Medisch beoordeeld door Lauri Blox-Hanewinckel | Basisarts
Laatste update 9 februari 2022
Je baby is zo groot als een..

Granaatappel

Je baby is na 21 weken zwanger zo groot als een granaatappel
Gewicht

374 gram

Lengte

26,7 cm

Je baby bij 21 weken zwanger

Als je 21 weken zwanger bent, krijgt je baby een wit, vettig laagje op de huid. Dit heet vernix en bestaat uit water, vetten en eiwitten. Het plakkerige spul beschermt je baby tegen het vruchtwater en tegen infecties. Van binnen maken de hersenen van je baby weer een ontwikkelingsspurt. Neem bijvoorbeeld de hypofyse. Dit is een kleine, maar belangrijke klier in de hersenen die als hormoonfabriek werkt. Deze klier ontwikkelt zich hard en begint nu met het maken van hormonen die de schildklier aan het werk zetten.

In de tussentijd zit je baby zelf ook niet stil. Er is nog alle ruimte om te bewegen. Ronddraaien, met de armen en benen zwaaien en af en toe een koprol maken… Het lijkt soms wel alsof je baby de hele dag in beweging is. Maar wist je dat je kleine actieveling in slaap wordt gewiegd als jij beweegt? Als je rustig op de bank zit of in bed ligt, is de kans juist groot dat de bewoner van je baarmoeder in beweging komt. Toch slaapt een foetus meer dan de helft van de dag. Dat is na de bevalling niet anders. Je baby slaapt vlak na de geboorte zo’n 16 tot 17 uur per dag.

3d baby bij 21 weken
24Baby.nl

In samenwerking met Easywalker

De kinderwagen voor actieve ouders

Het kiezen van een geschikte kinderwagen is niet eenvoudig. De specialisten van Easywalker helpen graag, zodat jullie samen van kilometers wandelplezier kunnen genieten! Goed om te weten: op alle Easywalker kinderwagens krijg je levenslange garantie!

Ontdek Easywalker kinderwagens

Jij bij 21 weken zwangerschap

Jouw buik groeit zo hard, dat je huid het soms niet meer kan bijhouden. Een mogelijk gevolg hiervan is dat je zwangerschapsstriemen krijgt. De meeste vrouwen zijn hier niet zo blij mee. Toch krijgt meer dan de helft van de zwangere vrouwen deze strepen op hun buik, borsten, billen, heupen en/of dijen. Na je zwangerschap vervagen ze weer iets.

Je zwangerschap is gelukkig niet alleen maar negatief voor je lijf. Zo is je haar waarschijnlijk voller en glanzender dan normaal. Ook je nagels groeien sneller. Je sterkere doorbloeding zorgt er namelijk voor dat er meer voedingsstoffen bij je nagels en haar komen. Hierdoor kan de zwangerschapsgloed ontstaan. Geniet hier maar even van als jij dit hebt. Net als de meeste kwaaltjes verdwijnt het weer na de bevalling.

Over genieten gesproken, ben jij veel bezig met voorpret? Bijvoorbeeld een babygarderobe bij elkaar sparen, werken aan de babykamer, speuren naar hét geboortekaartje en alle babyspullen verzamelen? Met de babyuitzetlijst zie je in één oogopslag hoe ver je al bent en wat je nog nodig hebt. Wil jij het milieu een handje helpen? Bekijk dan deze tips voor een duurzame babyuitzet. Ben je meer op zoek naar een budget babyuitzet? Dan helpen deze tips om geld te besparen misschien.

Je bent alweer over de helft van je zwangerschap. Dit is een goed moment om te checken wat je allemaal moet regelen voor de komst van je kleine. Denk aan je verlof, de voorbereiding op je bevalling en het regelen van toeslagen. Maak je persoonlijk overzicht bij de Rijksoverheid en zie direct wat je nog moet doen >>

Je buik bij 21 weken

Benieuwd hoe de buik van andere zwangere vrouwen groeit? Bekijk verschillende buiken bij 21 weken zwanger >>

21 weken zwanger buik
buik 21 weken zwanger
21 weken zwangere buik
21 weken zwangere buik

Luister de podcast

21 weken zwanger

Jij als partner in bij 21 weken zwanger

Begint de babykamer van jullie kind al vorm te krijgen? Het is slim om een lijst te maken van de dingen die nog moeten gebeuren. Denk aan muren schilderen of behangen, meubels in elkaar zetten of gordijnen ophangen. Voor je partner zijn activiteiten als verven en tillen nu wat lastiger. Wel zo fijn dus als jij deze taken voor een groot deel op je neemt.

To do

 • Zing eens een liedje voor je baby. Hoe vals het ook klinkt, je baby zal je grootste fan zijn en went zo aan je stem.
 • Shop voor de babykamer. Voorpret gegarandeerd! Fijn om dit straks af te hebben én heerlijk om alvast in weg te dromen.
 • Check je ringen. Door het vasthouden van vocht kunnen deze gaan knellen. Uitdoen dus, nu het nog kan!

Zwanger zijn is...

Heel vroeg wakker worden van getrappel in je buik


Quiz

Waar of niet waar: mannen blijven hun hele leven vruchtbaar


Volgende week

22 weken zwanger

Je baby haar, jij nachtmerries

22 weken zwanger
22