17 weken zwanger

Geslachtsbepaling en ongezellige kwaaltjes

Week 17 baby is zo groot als peer
Peer
je baby bij 17 weken
12,2 cm
17 weken zwanger buik
Je lichaam
  • Deze week

  • Steeds completer

    Het lichaam van je baby krijgt steeds meer details, zoals vingerafdrukken, wimpers en wenkbrauwen.

  • Jongetje of meisje?

    Vanaf nu is het geslacht van je baby goed te zien op een echo. Heb jij een geslachtsbepalingsecho gepland?

  • Van aambeien tot blaasontsteking

    Helaas kunnen allerlei ongezellige kwaaltjes de kop opsteken. Gelukkig is het voor een goed doel!

lauri
Geschreven door de redactie van 24Baby
Medisch beoordeeld door Lauri Blox-Hanewinckel | Basisarts
Laatste update 7 februari 2022
Je baby is zo groot als een..

Peer

Je baby is na 17 weken zo groot als een peer
Gewicht

138 gram

Lengte

12,2 cm

Je baby bij 17 weken zwanger

De kleine sportieveling in je baarmoeder is bijna de hele tijd in beweging als je 17 weken zwanger bent. Aan het eind van het eerste trimester waren deze bewegingen nog schokkerig. Nu worden ze steeds soepeler en vloeiender. Je baby heeft zelfs de kracht en coördinatie om de tenen en vingers te sturen. Op die vingers zitten nu mooie nagels. Ook op de tenen worden deze gevormd. Wist je dat de unieke vingerafdrukken zich ook al beginnen te ontwikkelen?

In het gezicht beginnen rond week 17 de wenkbrauwharen en wimpers langzaam te groeien. Door seintjes uit de hersenen worden ook de gezichtsspieren aan het werk gezet. Je baby traint nu dus al hard op die schattige fronsen en komische grimassen. Hier heeft je kind alleen nog weinig controle over.

Wil jij graag weten of je een jongetje of een meisje krijgt? Na 17 weken zwangerschap is het geslacht bijna altijd goed te zien op een echo. Als je niet wil wachten tot de 20-wekenecho, kan je nu een pretecho met geslachtsbepaling plannen. Het kan natuurlijk ook dat je het geslacht (nog) niet wil weten. Twijfel je? Bespreek dit dan eens met je partner.

3d baby bij 17 weken
24Baby.nl

In samenwerking met Fitzwanger Online

Veilig sporten tijdens je zwangerschap

Fit blijven tijdens je zwangerschap heeft veel voordelen. Met Fitzwanger Online kan je sporten wanneer het jou uitkomt. De oefeningen passen bij jouw zwangerschapsweek en jouw niveau. Vaak ook nog vergoed door je verzekeraar!

Lees er meer over

Jij bij 17 weken zwangerschap

Je baarmoeder groeit hard verder. Er blijft steeds minder plek over voor je blaas. Dat je hierdoor vaker naar het toilet moet, had je al gemerkt. Maar het is ook mogelijk dat je hierdoor sneller een blaasontsteking krijgt. Doordat je zo vaak moet plassen, is de kans namelijk groter dat er restjes urine achterblijven in je blaas of urinewegen. Dit kan een blaasontsteking veroorzaken. Probeer je blaas daarom goed leeg te plassen. Dan kan je dit voorkomen. Heb je klachten bij het plassen? Bespreek dit dan met je verloskundige.

Denk je dat je een groot deel van de zwangerschapskwaaltjes achter de rug hebt? Dan heb je het mis. Er staan nog flink wat kwaaltjes in de wachtrij. En ze zijn niet allemaal even geschikt om gezellig tijdens de (cafeïnevrije) koffie te bespreken. Vaginale afscheiding, veranderde tepels, obstipatie en aambeien… Het hoort er allemaal bij. Schaam je er niet voor. Een groot deel van de zwangere vrouwen kampt met dezelfde kwalen als jij. En blijf onthouden: het is voor een héél goed doel!

Je buik bij 17 weken zwanger

Benieuwd hoe de buik van andere zwangere vrouwen deze week groeit? Bekijk verschillende buikfoto’s bij 17 weken zwanger >>

17 weken zwanger buik
buik 17 weken zwanger
buikfoto 17 weken zwanger
buikfoto 17 weken zwanger

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Luister de podcast

17 weken zwanger

Jij als partner bij 17 weken zwanger

Zijn jullie al uit de naam voor jullie baby? Dan ben je misschien bang om je te verspreken en zo de naam aan anderen te verklappen. Een ‘werknaam’ bedenken is daarom een goed idee. Dit kan van alles zijn, van Kruimeltje of Dropje tot Ukkie of gewoon Baby. Kunnen jullie nog wat hulp gebruiken bij het vinden van dé naam? Onze babynamentool brengt je op ideeën.

Tip

Vraag het kraampakket aan

Zes weken voor je uitgerekende datum moet je op z’n laatst het kraampakket in huis hebben. Dit is een doos met medische artikelen die nodig zijn tijdens een (onverwachte) thuisbevalling. De kosten voor het pakket worden niet gedekt door je basisverzekering.

Heb je een aanvullende verzekering? Dan kan je meestal gratis het kraampakket aanvragen bij je zorgverzekeraar. Hiervoor moet je zorgverzekeraar wel op tijd weten dat je zwanger bent. Wordt het kraampakket niet gedekt door jouw zorgverzekering? Koop dan zelf een pakket.

Zwanger zijn is...

Om 12 uur 's nachts een blik knakworsten opentrekken omdat je vergaat van de honger


Poll

Laat jij een geslachtsbepalingsecho doen?


Volgende week

18 weken zwanger

Baarmoedertraining en babybuik

18 weken zwanger
18