17 weken zwanger

Een jongetje of een meisje? Oh, een blaasontsteking…

De ontwikkeling van de embryo na 17 weken zwanger

Na 17 weken zwangerschap is bij je beweeglijke baby duidelijk te zien of het een jongetje of meisje wordt. Wil jij het weten? Wat je in ieder geval zeker weet, is dat je baarmoeder zo hard groeit, dat hij op je blaas begint te drukken. Je moet dus extra vaak naar de wc.

Je baby is zo groot als een..

12,2 cm 138 gram
  • zo groot als een peer
  • zo zwaar als een smartphone
  • geslacht is goed zichtbaar

Je bent nu..

Uitgerekende datum is tussen 21 en 27 oktober
  • 119 tot 125 dagen zwanger
  • in je vierde maand
  • in het tweede trimester

Je baby in week 17 van je zwangerschap

De kleine sportieveling in je baarmoeder is bijna constant in beweging als je 17 weken zwanger bent. Bewoog hij aan het einde van het eerste trimester nog schokkerig, zijn bewegingen zijn nu steeds soepeler en vloeiender. Hij heeft zelfs de kracht en coördinatie om zijn tenen en vingers te sturen. Dankzij hersenimpulsen worden ook zijn gezichtsspieren getraind. Zo kan het dat hij fronst of een grimas trekt.

Ben jij ook zo benieuwd of je een jongetje of een meisje krijgt? Volgens de nub-theorie kon je vanaf 12 weken al voorspellen wat het geslacht van je baby is. Vanaf week 17 van je zwangerschap is het geslacht bijna altijd goed zichtbaar op een echo en kan je écht een geslachtsbepaling doen, bijvoorbeeld met een pretecho. Bekijk deze video om te zien hoe een geslachtsbepaling eraan toe gaat. Heb jij nog even geduld? Als je dat wil, krijg je over 3 weken tijdens de 20-wekenecho te horen of je beschuit met roze of blauwe muisjes zal serveren na de bevalling. Of kies jij voor een gender reveal?

Jij in week 17 van je zwangerschap

Vrouw van 17 weken zwanger heeft blaasontsteking, en houdt buik samen met partner vast

Je baarmoeder groeit steeds verder, waardoor er steeds minder plek over blijft voor je blaas. Dat je hierdoor vaker naar het toilet moet, weet je inmiddels wel. Doordat je zo vaak moet plassen, is de kans groter dat er restjes urine achterblijven in je blaas of urineweg, met een blaasontsteking als gevolg. Probeer een ontsteking te voorkomen door je blaas en urineweg volledig leeg te plassen. Als je een blaasontsteking hebt, bespreek dit dan met je verloskundige.

Trouwens, dacht je dat je een groot deel van de zwangerschapskwaaltjes achter de rug had, staat er nog een hele bups in de wachtrij. En ze zijn niet allemaal even geschikt om gezellig tijdens het theekransje te bespreken. Vaginale afscheiding, veranderde tepels, obstipatie en aambeien. Het hoort er allemaal bij! Schaam je er niet voor, een groot deel van de zwangere vrouwen kampt met dezelfde kwalen als jij. En blijf onthouden: het is voor een héél goed doel!

Baby

Kinderopvang

In samenwerking met Humankind

Als je baby er straks is, wil je dat hij altijd in goede handen is. Ook als jij weer gaat werken. Groeien kan je kindje immers overal, maar écht tot bloei komen? Daar is meer voor nodig. Met de kinderopvang van Humankind komt jouw kind tot bloei.

Ervaar het zelf >

Tip bij 17 weken zwanger

17 weken zwanger, kraampakket

Uiterlijk 6 weken voor je uitgerekende datum moet je een kraampakket in huis hebben. Dit is een doos met medische artikelen die nodig zijn tijdens een (onverwachte) thuisbevalling. De kosten voor het pakket worden niet gedekt door je basisverzekering, maar als je een aanvullende verzekering hebt, is de kans groot dat je zorgverzekeraar deze opstuurt. Hiervoor moet je je zwangerschap op tijd melden bij je zorgverzekeraar. Wordt het kraampakket niet gedekt door jouw zorgverzekering, schaf dan zelf een pakket aan.

Volgende week

18 weken zwanger

Druktemaker en het eerste schopje

Naar 18 weken zwanger