2 weken zwanger

De eisprong & bevruchting

2 weken zwanger

Je bent volgens de telling 2 weken zwanger, maar pas in deze week vindt de daadwerkelijke bevruchting plaats. Dit komt doordat de eerste dag van je laatste menstruatie geldt als het begin van je zwangerschap. Nadat de eicel bevrucht is, begint de reis naar de baarmoeder. Vanaf nu ligt het geslacht van je toekomstige baby al vast!

Je baby in week 2 van je zwangerschap

Deze week is het zover: de mannelijke spermacel bevrucht jouw vrouwelijke eicel. De samensmelting van deze cellen wordt ook wel de conceptie genoemd. Het duurt nog wel even voordat jij het kan zien, maar het geslacht van je baby ligt nu al vast. Dit ligt namelijk opgeslagen in het DNA van de samengesmolten eicel en zaadcel.

In week 2 van je zwangerschap begint de bevruchte eicel, ook wel zygote genaamd, vanaf de plek van bevruchting, de eileider, met de reis naar de baarmoeder. Onderweg vermenigvuldigt de zygote zich snel tot een zeer kleine bal van cellen, de blastocyste. Tussen de 6 en 12 dagen na de bevruchting zal de blastocyste zich innestelen in de baarmoederwand.

Jij in week 2 van je zwangerschap

2 weken zwanger, de bevruchting

Hoewel er veel gebeurt in je lichaam, merk jij er nog niet veel van. Van het moment van de bevruchting en de celdelingen voel je namelijk niets.

De innesteling, die volgende week plaatsvindt, kan gepaard gaan met een lichte bloeding, ook wel de innestelingsbloeding genoemd. Je kan dit verwarren met je normale ongesteldheid, dus misschien duurt het nog wel even voordat je ontdekt dat je zwanger bent. Als je de innestelingsbloeding hebt en herkent, is dit vaak het eerste zwangerschapssymptoom.

2 weken zwanger, ovulatietest

Ovulatietesten

Met een ovulatietest stel je jouw meest vruchtbare dagen vast. Zo vergroot je de kans om snel zwanger te worden. Bestel vandaag en je hebt de testen morgen in huis!

Bestel online

Tip bij 2 weken zwanger

2 weken zwanger, gezonde vrouw gestopt met roken

Tijdens je zwangerschap is het belangrijk om goed te letten op wat je eet en drinkt. Je ongeboren baby krijgt via jou namelijk hetzelfde als jij binnen. Roken, alcohol en drugs zijn schadelijk voor de ontwikkeling van je kindje en kunnen zelfs tot een miskraam leiden. Stop daarom met het gebruik van deze middelen vanaf het moment dat je probeert zwanger te worden.

Volgende week

3 weken zwanger

De innesteling en het embryo

Naar 3 weken zwanger