42 weken zwanger

Extra alerte baby en de bevalling inleiden

De ontwikkeling van de embryo na 42 weken zwanger

Nog steeds hier? Even volhouden nog bikkel, het duurt nog maximaal een week! Als je baby niet uit zichzelf komt, wordt je bevalling rond 42 weken zwangerschap ingeleid. Het voordeel dat je baby zo laat wordt geboren? Je kleine is vlak na zijn geboorte waarschijnlijk lekker alert!

Je baby is zo groot als een..

52 cm 3700 gram
  • zo groot als rabarber
  • zo zwaar als een flamingo
  • is waarschijnlijk lekker alert

Je bent nu..

Uitgerekende datum is tussen 29 april en 5 mei
  • 294 tot 300 dagen zwanger
  • in je tiende maand
  • in het derde trimester

Je baby in week 42 van je zwangerschap

Na 41 weken zwangerschap lijkt je baby de baarmoeder nog steeds niet te willen verlaten. De verloskundige zal de gezondheid van jou en je baby goed in de gaten houden. Als het nodig is, word je onderzocht in het ziekenhuis. Daar wordt onder andere gekeken naar je baby, de placenta en de hoeveelheid vruchtwater.

Als je baby nu geboren wordt, is de kans aanwezig dat zijn huidje droog of geschilferd is. Dit is gelukkig tijdelijk en wordt veroorzaakt doordat de vettige laag die zijn huid tegen het vruchtwater beschermde al een tijdje niet meer wordt aangemaakt. Baby’s die laat geboren worden hebben mogelijk langer haar, iets langere nagels en zijn alerter dan baby’s die rond de uitgerekende datum zijn geboren. Nog even en dan word je met grote ogen aangekeken door je baby! Zucht.

Jij in week 42 van je zwangerschap

Man kijkt vrouw die 42 weken zwanger is liefdevol aan

Dit is écht de laatste week van je zwangerschap! Of je baby komt zelf, of je bevalling wordt ingeleid. Een bevalling inleiden betekent dat deze kunstmatig op gang wordt gebracht. Dit gebeurt meestal als je rond de 42 weken zwanger bent of als hier medische redenen voor zijn. Het inleiden gebeurt altijd in het ziekenhuis, onder de verantwoordelijkheid van een gynaecoloog.

Voor jou voelt het alsof je flink overtijd bent, maar officieel heet dat pas zo als je meer dan 42 weken zwanger bent. Dit wordt ook wel serotiniteit of overdragenheid genoemd. Ongeveer 5 tot 10% van de zwangerschappen duurt langer dan 42 weken. Als je kijkt naar de vrouwen bij wie de uitgerekende datum alleen is vastgesteld met een termijnecho, is dit percentage lager. Als je uitgerekende datum door middel van de eerste dag van je laatste menstruatie is berekend, zit daar namelijk een foutmarge in. Zeker bij een onregelmatige cyclus is dit zo. In werkelijkheid ben je dan misschien niet eens overtijd, maar is je uitgerekende datum onjuist. De telling: het blijft ingewikkeld.

Cover van Vader op Komst boek

Vader op komst

Willem Bisseling bereidt mannen op een eerlijke en geestige manier voor op het vaderschap. Vader op komst staat boordevol handige tips, checklists en grappige verhalen.

Bestel boek >

Tip bij 42 weken zwanger

Vrouw is bevallen na 42 weken zwangerschap

Er zijn weinig bewezen methoden waarmee je zelf de bevalling kan opwekken. Gelukkig zijn er wel een aantal tips die je kan proberen om je bevalling een duwtje in de rug te geven. Zo kan een goede vrijpartij of het masseren van de tepels helpen. Helaas zijn deze tips geen zekerheid voor succes, en het is ook helemaal niet gek als je daar totaal niet op zit te wachten..!

Volgende week

Baby 0 weken oud

Eindelijk je baby in je armen

Baby 0 weken oud