30 weken zwanger

Donsjas uit en nesteldrang aan

Week 30 baby is zo groot als komkommer
Komkommer
Je baby bij 30 weken
39,9 cm
30 weken zwanger buik
Je lichaam
 • Deze week

 • Kleine ontdekker

  Voelen, proeven, horen, zien… Het werkt steeds beter bij je baby. Zo ontdekt je kindje de nu nog kleine wereld.

 • Weg met die jas

  Nu je baby wat meer vet heeft, kan die donsjas uit. Toch kan er na de geboorte nog wat dons op het lijf van je kind zitten.

 • Nestje klaarmaken

  Dé datum komt steeds dichterbij. Heb jij veel nesteldrang? Grote kans dat je flink aan het poetsen en opruimen bent.

 • Burp… weer een oprisping

  Last van brandend maagzuur? Laat zuur eten en drinken dan even staan en houd het bij kleinere maaltijden.

lauri
Geschreven door de redactie van 24Baby
Medisch beoordeeld door Lauri Blox-Hanewinckel | Basisarts
Laatste update 11 februari 2022
Je baby is zo groot als een..

Komkommer

Je baby is na 30 weken zwanger zo groot als een komkommer
Gewicht

1300 gram

Lengte

39,9 cm

Je baby bij 30 weken zwanger

De zintuigen van je baby werken iedere week beter. Als je 30 weken zwanger bent, luistert je kleine graag naar de geluiden in jouw lichaam. Het kloppen van je hart, rommelen van je maag en darmen en het suizen van je bloed. Met de handen wordt de nu nog kleine wereld ontdekt. Je foetus houdt bijvoorbeeld de navelstreng vast en voelt aan het gezicht. Ook het verschil tussen licht en donker kan je kindje nu beter zien. En wist je dat zelfs de smaakpapillen al aan het werk worden gezet? De smaak ontwikkelt zich dus al voor een deel in jouw buik. Dit gebeurt doordat het vruchtwater dat je baby inslikt een beetje smaakt naar wat jij eet.

De afgelopen weken bouwde je baby een extra laagje vet op. Hiermee kan je kindje zichzelf beter warm houden. De jas van donshaar gaat daarom rond 30 weken zwangerschap langzaam uit. In de komende weken laten de lanugohaartjes los. Als je kind nu vruchtwater inslikt, zitten hier donsharen bij. Het lanugo komt in de darmen terecht, waardoor deze in beweging komen. Wordt je baby (te) vroeg geboren? Dan zit er misschien nog wat dons op de schouders, rug of het gezicht.

Het laagje vernix wordt nog tot 34 weken dikker. Daarna gaat de huid van je baby het opnemen. Een deel laat los en komt in het vruchtwater terecht. Je kindje slikt dus niet alleen lanugohaartjes in, maar over een tijdje ook vlokjes huidsmeer. Dit zet de darmen flink aan het werk. Bij de geboorte is er meestal nog een dun laagje vernix over, al verschilt de hoeveelheid per baby. Vooral in de huidplooien kan je het nog tegenkomen.

3d baby bij 30 weken
24Baby.nl

Logo Medela
In samenwerking met Medela

Borstvoeding en kolven: wat is belangrijk?

Wil je straks borstvoeding gaan geven? Dan kan het handig zijn om een borstkolf aan te schaffen. Lees hier waarom je een kolf nodig kan hebben, wanneer je moet gaan kolven en wat voor een kolf het beste bij je past.

Bekijk tips

Jij bij 30 weken zwangerschap

Lijk je opeens bezeten door een opruimvirus en mag er nergens meer stof liggen? Dat is nesteldrang. Dit is een soort oerinstinct dat ervoor zorgt dat jouw ‘nest’ schoon en klaar is voor de komst van je kleine. Handig, maar probeer het niet te overdrijven. Laat de zware klussen aan iemand anders over en wees voorzichtig met chemische schoonmaakmiddelen en verf.

In het derde trimester van je zwangerschap kan je weer last krijgen van brandend maagzuur. Zwangerschapshormonen zorgen ervoor dat je spieren ontspannen. Dit komt goed van pas tijdens de bevalling. Helaas ontspannen niet alleen de spieren die je op dat moment nodig hebt. Ook de spieren in je spijsverteringskanaal ontspannen zich. Hierdoor stroomt maagzuur sneller je slokdarm in. Ook je groeiende baarmoeder kan hiervoor zorgen. Dit geeft een naar, branderig gevoel in je keel. Eet licht verteerbaar voedsel en kleinere maaltijden om de klachten minder te maken. Zuur voedsel of zure dranken (zoals sinaasappelsap) kan je ook beter even laten staan.

Je buik bij 30 weken zwanger

Benieuwd hoe de buik van andere zwangere vrouwen deze week groeit? Bekijk verschillende buikfoto’s van vrouwen bij 30 weken zwanger >>

30 weken zwanger buik
30 weken zwangere buik
buikfoto 30 weken zwanger
buikfoto 30 weken zwanger

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Luister de podcast

30 weken zwanger

Jij als partner bij 30 weken zwanger

Is de babykamer al af? Met nog tien weken op de teller is het zaak om ‘project babykamer’ af te maken. Je weet namelijk nooit of jullie kind een paar weken eerder naar buiten komt. Maak dus de klusjes af, haal de laatste babyspullen in huis en help je partner met het afvinken van de to-dolijst. Dan krijgt haar nesteldrang rust. En jij dus ook.

To do

Zwanger zijn is...

Vergeten wat je ook alweer vergeten bent


Quiz

Waar of niet waar: jouw eetgedrag tijdens de zwangerschap beïnvloedt dat van je baby


Volgende week

31 weken zwanger

Kleine Einstein en lekkende borsten

31 weken zwanger
31