16 weken zwanger

Je baby een laagje vernix, jij een zwangerschapsgloed

De ontwikkeling van de embryo na 16 weken zwanger

Na 16 weken zwangerschap krijgt je baby een vettige beschermlaag op zijn huidje. Deze blijft tot de geboorte zitten! Als jij geluk hebt met een zwangerschapsgloed, is het jammer dat je baby jou nog niet kan zien, want dan straal je op dit moment als nooit tevoren. Helaas is dit niet voor iedereen weggelegd, integendeel…

Je baby is zo groot als een..

10,8 cm 95 gram
  • zo groot als een avocado
  • zo zwaar als een reep chocola
  • heeft een beschermlaagje op zijn huid

Je bent nu..

Uitgerekende datum is tussen 28 oktober en 3 november
  • 112 tot 118 dagen zwanger
  • in je vierde maand
  • in het tweede trimester

Je baby in week 16 van je zwangerschap

Als je 16 weken zwanger bent, krijgt je baby een witte, vettige substantie op zijn rimpelige huidje. Dit wordt vernix caseosa genoemd en bestaat uit donshaar, dode huidcellen en olie uit je baby’s klieren. Het wasachtige spul beschermt je baby tegen schadelijke invloeden van het vruchtwater. Vlak na de geboorte zit er vaak nog wat vernix op de huid van je baby. Je kindje kan er soms ook heel anders uitzien dan je verwacht! Maar hij blijft de mooiste baby ter wereld.

Je kleine ontwikkelt na 16 weken zwangerschap de zuigreflex en is nu in staat om zijn duim in zijn mondje te stoppen. Misschien is hij op dit moment wel aan het duimen, schattig hè?! Je baby wordt trouwens geboren met verschillende primitieve reflexen, zodat hij ook buiten je veilige baarmoeder kan overleven.

Jij in week 16 van je zwangerschap

Vrouw van 16 weken zwanger straalt door zwangerschapsgloed

Goed, je bent nu waarschijnlijk een paar kilo zwaarder dan voor je zwangerschap, maar je voelt je een stuk beter dan tijdens het eerste trimester. Je hebt waarschijnlijk weer meer energie en bent minder misselijk. Misschien ben jij zelfs wel één van de gelukkige vrouwen die een zwangerschapsgloed om zich heen heeft hangen. In dat geval glanzen je haar en huid, heb je een blos op je wangen en straal je als de zon. Het tegendeel kan overigens ook waar zijn; acné, eczeem en andere huidproblemen kunnen nu juist de kop opsteken.

Zwangerschapsgloed of niet, je kan nog steeds verrast worden door onverwachte (en ongewenste) symptomen van de zwangerschap. Je neus zit misschien wel zo verstopt, dat je zou denken dat je in je bikini in de regen hebt staan dansen. De werkelijke oorzaak is echter de combinatie van hormonale veranderingen en een verhoogde bloedtoevoer naar je slijmvliezen. Als je hier veel last van hebt, kan je regelmatig een bloedneus krijgen. Over verkoudheid gesproken…hoe zit het eigenlijk met hooikoorts tijdens de zwangerschap?

Davitamon Voedingswijzer facebook

Zo vind je de perfecte kinderwagen

In samenwerking met Cybex

In de Zwanger Voedingswijzer vind je een handig overzicht van producten met de broodnodige vitamines en mineralen voor tijdens de zwangerschap.

Download hier >

Tip bij 16 weken zwanger

Vrouw van 16 weken zwanger knuffelt met partner

In het tweede trimester heb je waarschijnlijk weer wat mee energie. Aangezien je aan het eind van je zwangerschap minder mobiel bent en na de bevalling de gehele dag in de weer bent met je kleine, is dit een geschikte periode om nog even van je partner te genieten! Ga samen een weekendje weg of plan een paar leuke uitjes. Je hoeft je nu nog geen zorgen te maken dat je niet meer mag vliegen.

Volgende week

17 weken zwanger

Een jongetje of een meisje? Oh, een blaasontsteking…

Naar 17 weken zwanger