7 weken zwanger

Groeiende armen, benen en… borsten

Week 7 baby is zo groot als erwt
Erwt
Je baby bij 7 weken
6 mm
7 weken zwanger buik
Je lichaam
  • Deze week

  • Van kikkervis naar mens

    Het embryo gaat er steeds meer uitzien als een mens. De ledematen krijgen vorm en het heeft al mini-neusgaten.

  • Eten, eten, eten…

    Merk je dat je opeens zin hebt in augurken, cola of emmers ijs? Het hormoon hCG kan voor flinke cravings zorgen.

  • Een cup erbij

    Niet alleen je baby groeit snel, maar ook je borsten. Die kunnen in deze periode wel een cup groter worden.

lauri
Geschreven door de redactie van 24Baby
Medisch beoordeeld door Lauri Blox-Hanewinckel | Basisarts
Laatste update 2 februari 2022
Je baby is zo groot als een...

Erwt

Gewicht

1 gram

Lengte

6 mm

Je baby bij 7 weken zwanger

Het embryo blijft zich vliegensvlug ontwikkelen. Het is nu al 10.000 keer zo groot als op het moment van bevruchting. Tot nu toe leek het embryo op een kikkervisje. Nu krijgt het steeds meer de vorm van een mensje. Op de plek waar de ledematen horen te zitten, waren tot deze week een soort knobbels te zien. Na week 7 van je zwangerschap beginnen hier armen en benen uit te groeien. De handen krijgen langzaam vorm. Binnen een paar weken worden ook de ellebogen, knieën en voeten zichtbaar.

Wist je dat het embryo al hele kleine neusgaten heeft na 7 weken zwangerschap? Er zit nog geen neus op, het kan nog niet ruiken en het ziet er ook nog niet heel mooi uit… Maar het idee is fantastisch, toch?

Animatie van de baby in de baarmoeder in 3D
24Baby.nl

Podcast: Jouw Zwangerschapsweek

Wist jij al dat wij een eigen podcast hebben? Jouw Zwangerschapsweek is de podcast van 24Baby.nl die met je meereist door je zwangerschap. Iedere week beluister je een nieuwe aflevering waarin je hoort wat er die week speelt.

Luister podcast

Jij bij 7 weken zwangerschap

De placenta begint de taak van de dooierzak over te nemen en werkt steeds meer als voedselfabriek voor je baby. Ook blijft de placenta het zwangerschapshormoon hCG maken, met eetbuien als gevolg. De kans is groot dat je trek krijgt in speciale producten of combinaties. Denk bijvoorbeeld aan ijs met paprikachips of chocolade en augurken (met slagroom). Het kan van alles zijn. Iets dat je tot een paar weken geleden helemaal niet bijzonder vond, kan je nu niet meer afslaan. Daar staat tegenover dat je sommige producten niet meer kan ruiken of zien. En dat terwijl je alles nu een stuk sterker ruikt. Dat is niet altijd fijn in openbare ruimtes. En ook geen prettige combinatie met die akelige (ochtend)misselijkheid.

Je baby groeit hard, maar jouw borsten kunnen er ook wat van. De oorzaak ligt bij je veranderende hormoonhuishouding, snellere bloedstroom en ophoping van vet. Het is mogelijk dat je er in deze fase van de zwangerschap een volle cup bij krijgt. Misschien vind jij (of je partner) dit wel fijn. Je borsten kunnen helaas wel erg gevoelig zijn.

Je buik bij 7 weken zwanger

Benieuwd hoe de buik van andere zwangere vrouwen in deze week groeit? Bekijk verschillende buikfoto’s bij 7 weken zwanger >>

buikfoto 7 weken zwanger
7 weken zwangere buik
7 weken zwanger buik
7 weken zwanger buik

Luister de podcast

7 weken zwanger

Jij als partner bij 7 weken zwanger

Zure matten, emmers blauwe bessen of sorbetijs, maar dan wel van dat ene merk… Heeft jouw partner al cravings? Het beste is als jij hier soepel mee omgaat. Stuurt je partner je ’s avonds laat de deur uit om chips te halen? Of is ze boos omdat je het goede merk chocola niet hebt meegenomen? Haal een keer diep adem en onthoud: ook dit gaat voorbij…

Tip

Maak een afspraak voor de termijnecho

Als je 8 tot 12 weken zwanger bent, krijg je bij de verloskundige een termijnecho. Dit is meestal de eerste echo. Tijdens deze echo hoor je hoelang je zwanger bent. Kan je niet wachten tot de termijnecho? Bereken dan zelf alvast je uitgerekende datum.

Zwanger zijn is...

Trek krijgen in een broodje van een specifieke keten… en hier gerust 1,5 uur voor reizen. Om 8 uur ’s ochtends.


Poll

Welke zwangerschapskwaal valt jou het meeste op deze week?


Volgende week

8 weken zwanger

Giga hoofd en giga misselijk

8 weken zwanger
8

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app