23 weken zwanger

Je baby een beter gehoor, jij een zwangerschapsmasker

De ontwikkeling van de embryo na 23 weken zwanger

Je baby kan niet alleen jou horen praten, maar hij kan ook al harde geluiden horen die verder weg zijn. Na 23 weken is het voor iedereen duidelijk dat je zwanger bent, maar als je pech hebt, krijg je een zwangerschapsmasker om dit nog eens extra te benadrukken.

Je baby is zo groot als een..

28,8 cm 532 gram
  • zo groot als een maiskolf
  • zo zwaar als een rugtas
  • krijgt een laagje babyvet

Je bent nu..

Uitgerekende datum is tussen 9 en 15 september
  • 161 tot 167 dagen zwanger
  • in je zesde maand
  • in het tweede trimester

Je baby in week 23 van je zwangerschap

Tot nu toe was je baby nog een mager wezentje, maar daar komt langzaam verandering in. Jij bent namelijk niet de enige die in deze periode flink aankomt, ook bij je baby vliegen de (in zijn geval) grammen eraan. Vanaf week 23 van je zwangerschap tot het einde van je zwangerschap ontwikkelt je kleine een laag babyvet. Dit betekent het einde van zijn ingevallen wangen en het begin van een gezonde toet.

Heb je toevallig een hond die regelmatig blaft? Dan kan je baby dit in je buik horen, net als andere harde geluiden. Dit is niet erg, aangezien hij op deze manier alvast kan wennen aan het geblaf. Na de geboorte schrikt je baby dan waarschijnlijk minder snel als je hond om aandacht vraagt. Luister je nu veel naar bepaalde muziek? Dan kan dit straks misschien helpen om je baby rustig te krijgen, omdat hij de muziek herkent. Kies dus zorgvuldig je muziek uit deze periode, je zal er nog vaak naar luisteren.

Nu je baby goed kan horen, hoort hij niet alleen je stem, maar ook je hartslag. De hele dag door luistert hij naar het rustgevende gesuis van jouw lichaam. Deze geluiden geven hem ook na de bevalling nog een veilig gevoel. Daarom zitten in verschillende babyspeeltjes en babymobiles baarmoedergeluiden, die je aan kan zetten als je kleine onrustig is.

Hema gerelateerd

test

asf

omschrijving

Lees meer

Jij in week 23 van je zwangerschap

23 weken zwanger, zwangerschapsmasker voorkomen

Sommige vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap last van donkere vlekken in hun gezicht. Dit staat bekend als zwangerschapsmasker of melasma. De pigmentvlekken zitten vooral rond je neus, wangen, ogen en voorhoofd. Ook deze kwaal wordt veroorzaakt door de hormonen, net als de zwangerschapsstreep en je veranderende tepels. Je kan de vlekken proberen te beperken door zoveel mogelijk uit de zon te blijven en je goed in te smeren met een hoge factor zonnebrandcrème. Een zwangerschapsmasker is vervelend, maar gelukkig niet schadelijk. Meestal verdwijnen de vlekken een paar maanden na de bevalling vanzelf. De zon is overigens om meerdere redenen een beproeving tijdens je zwangerschap. Deze verkoelende tips helpen jou de zomer door te komen.

Je gewone kleding is al een tijdje vervangen door positiekleding, maar nu lijken ook je schoenen steeds krapper te zitten. Dat kan heel goed kloppen! Je enkels en voeten kunnen flink opzwellen, zeker aan het eind van de dag of als het warm is. Dit wordt ook wel oedeem genoemd. Tijdens de zwangerschap komt er extra vocht in je bloedbaan. Heel simpel gezegd zakt dit overtollige vocht naar je enkels en voeten. Door veel te blijven bewegen, kan je de klachten beperken. Ook helpt het om regelmatig met je voeten omhoog te gaan zitten. Na de bevalling verdwijnt het vocht meestal binnen een paar weken. Wist je trouwens dat je voeten na je zwangerschap blijvend tot 10 mm groter kunnen zijn?

Je baby dichtbij, ook in de kinderwagen

In samenwerking met Stokke

Dankzij het verstelbare zitje van de Stokke® Xplory® 6 kan je kleine jou altijd goed zien. Handig én goed voor de hechting. Kies nu uit verschillende accessoires en kleuren. Weten waarom deze kinderwagen als beste getest is?

Lees het hier >

Tip bij 23 weken zwanger

Vrouw van 23 weken zwanger is aan het shoppen voor de babyuitzet

Iedereen kan inmiddels aan je buik zien dat je zwanger bent. Als je het geslacht wilde weten, is dit nu ook bekend. De babykamer is misschien zelfs al voor een deel klaar. Het is dus hoog tijd om lekker te gaan shoppen! Gebruik onze handige baby uitzetlijst als checklist voor al jouw babyspullen.

Heb je een beperkt budget? Dan kan je via Marktplaats, op rommelmarkten en in kringloopwinkels vaak voor een zacht prijsje goede babyspullen scoren. Bekijk hier nog meer tips om geld te besparen.

Volgende week

24 weken zwanger

Levensvatbaar en een voetbal

Naar 24 weken zwanger