35 weken zwanger

Ontwikkelde nieren en urineverlies

De ontwikkeling van de embryo na 35 weken zwanger

Na 35 weken zwangerschap zou je kunnen zeggen dat je baby ‘af’ is. Zo zijn nu ook de nieren van je baby volledig ontwikkeld. Jij kan tegen het eind van je zwangerschap juist last krijgen van urineverlies.

Je baby is zo groot als een..

46,4 cm 2276 gram
  • zo groot als een honingmeloen
  • zo zwaar als een chihuahua
  • krijgt steeds meer vetlagen: lekker warm

Je bent nu..

Uitgerekende datum is tussen 25 februari en 3 maart
  • 245 tot 251 dagen zwanger
  • in je achtste maand
  • in het derde trimester

Je baby in week 35 van je zwangerschap

Na 35 weken zwangerschap heeft de kleine bewoner van je baarmoeder een redelijk slaapritme gekregen. In zijn slaap komt hij nu ook in de fase die de remslaap heet. In dit onderdeel van de slaapcyclus komen dromen voor. Terwijl jij dus droomt van je kleine wonder, droomt hij nu misschien ook wel over jou!

De nieren van je baby zijn volledig ontwikkeld in week 35 van je zwangerschap en zijn lever is in staat om afvalstoffen te verwerken. Zijn plasjes komen in het vruchtwater terecht, wat hij zelf weer opdrinkt. In de komende weken zijn het vooral de hersenen van je kleine die zich blijven ontwikkelen, en dat zullen ze na de geboorte ook nog blijven doen. Ondertussen worden je baby’s vetlagen steeds dikker. Dit extra vet houdt hem straks buiten de baarmoeder lekker warm en geeft hem die schattige, mollige look. Oh, wat zou je hem nu al graag knuffelen!

Jij in week 35 van je zwangerschap

Vrouw van 35 weken zwanger is haar bekkenbodemspieren aan het trainen

Met een steeds groter wordende baarmoeder en de sluitspier van je plasbuis die verslapt, kan je ongewild urine verliezen. Dit wordt ook wel zwangerschapsincontinentie genoemd. Als je lacht of niest, verlies je ook een paar druppels urine. Het zijn meestal kleine hoeveelheden, maar je voelt je toch vies en schaamt je er misschien zelfs voor. Probeer je te bedenken dat veel vrouwen hier last van hebben en dat je er niets aan kan doen! Nog een troost: na de bevalling gaat zwangerschapsincontinentie meestal weer over. Toch is het verstandig om tijdens en na je zwangerschap je bekkenbodemspieren te trainen. Hiermee kan je de klachten verminderen en incontinentie op latere leeftijd beperken of voorkomen.

Na 35 weken zwangerschap komt het moment van bevallen steeds dichterbij. Vanaf nu draait echt álles om de komst van je baby. Het lijkt of niemand het nog ergens anders over kan hebben, en ook jij bent in je hoofd alleen nog maar met je baby bezig. Je bent met verlof of bent je werk aan het afronden, en je lichaam maakt zich klaar voor hét moment. Dit merk je vooral doordat de harde buiken steeds vaker voorkomen.

Je baby's plekje

Een babykamer moet niet alleen praktisch en van goede kwaliteit zijn: je wil natuurlijk ook dat hij bij je inrichting past. Ze zijn er in allerlei soorten, maten, materialen en kleuren.

Vergelijk babykamers

Tip bij 35 weken zwanger

Bedverhogers of bedklossen voor de kraamzorg

Omdat jouw huis de werkplek van je kraamverzorgende is, moet deze voldoen aan de Arbowetgeving. De belangrijkste aanpassing die je moet doen, is je bed op een minimale hoogte van 80 cm brengen. Dit kan je doen met behulp van bedklossen, ook wel bedverhogers genaamd. Deze zijn vaak gratis te leen via je kraamzorgbureau. Meestal kan je ook een ondersteek (po) en rugsteun lenen. Als je het bed nog niet verhoogd hebt, is deze week daar een mooi moment voor. Je weet immers nooit precies wanneer de baby komt!

Volgende week

36 weken zwanger

Steeds krapper, maar wat een opluchting

Naar 36 weken zwanger