36 weken zwanger

Steeds krapper, maar wat een opluchting

De ontwikkeling van de embryo na 36 weken zwanger

Na 36 weken zwangerschap is je baby zo groot dat de baarmoeder krap voor hem wordt. De kans dat hij nog zelfstandig draait is nu klein. De meeste baby’s liggen gelukkig in de ideale achterhoofdsligging en zijn ingedaald of beginnen met indalen. Hierdoor zakt je baarmoeder en krijgen je longen wat meer ruimte. Kan jij weer rustig ademhalen!

Je baby is zo groot als een..

47,2 cm 2468 gram
  • zo groot als een krop Romeinse sla
  • zo zwaar als een baksteen
  • is ingedaald of gaat indalen

Je bent nu..

Uitgerekende datum is tussen 10 en 16 juni
  • 252 tot 258 dagen zwanger
  • in negende maand zwanger
  • in het derde trimester

Je baby in week 36 van je zwangerschap

Je baby is inmiddels zo groot dat de baarmoeder wel erg krap wordt. Hij zal daarom een lighouding aannemen die voor hem prettig is. De meeste baby’s gaan in de ideale achterhoofdsligging liggen. Na 36 weken zwangerschap is de kans klein dat je kindje nog zelfstandig draait. Ligt jouw baby in een stuitligging (met zijn stuitje naar beneden), dan kan een getrainde verloskundige hem van buitenaf proberen te draaien.

Je baby kan al vanaf de 30e week beginnen met indalen, maar hij kan hier ook pas vlak voor de bevalling mee beginnen. Rond week 36 van je zwangerschap is de kans groot dat je baby ingedaald is of nu begint met indalen. Dit betekent dat je baby tot diep in je bekken zakt. Meestal past het hoofdje van een baby mooi tussen de bekkenbotten. Dit is ook de reden dat de meeste baby’s automatisch met hun hoofdje naar beneden gaan liggen.

Jij in week 36 van je zwangerschap

Bij 36 weken zwangerschap is de baby ingedaald

Als je baby nu is ingedaald, kan dat voor wat opluchting zorgen. Je longen hebben weer wat ruimte en jij dus wat meer lucht. Daarnaast heb je waarschijnlijk ook minder last van maagzuur. Helaas staan er weer andere ongemakken tegenover. Zo moet je nog vaker plassen. Dit komt doordat je ingedaalde baby flink op je blaas drukt, waardoor je blaas minder ruimte heeft. Ook lopen wordt ongemakkelijker en je kan een onprettige druk op je vagina voelen. Gelukkig is het nog maar even volhouden. Kom op, je kan het!

Na 36 weken zwangerschap mag je wettelijk gezien niet meer werken. Of je nu wil of niet, je moet met zwangerschapsverlof. Bijna geen enkele zwangere vrouw zal dat in deze fase een probleem vinden. Verveel je je? Met deze tips kom je de tijd door >> Aan het eind van deze week is je baby voldragen en kan de bevalling dus ieder moment beginnen.

Moeder en baby spelen op bed

Borstvoeding en kolven: wat is belangrijk?

In samenwerking met Medela

Als je van plan bent om borstvoeding te geven, ga je op een gegeven moment wellicht ook kolven. Lees hier wat hierbij belangrijk is en ontdek het gemak van kolven dankzij de dubbele elektrische Swing Maxi Flex kolf.

Lees meer >

Tip bij 36 weken zwanger

Vrouw is net bevallen en heeft pasgeboren baby op haar bort

Heb je al nagedacht wie je bij de bevalling wilt hebben? Waarschijnlijk je partner, maar verder? Misschien vind je het prettig als je moeder, een goede vriendin of een doula aanwezig is. Bespreek dit met je partner, zodat jullie er hetzelfde over denken. Bedenk ook of je wilt dat er foto’s gemaakt worden van de bevalling. Zo ja, wie maakt deze en wat wil je dat er wel en niet gefotografeerd wordt? Spreek dit af, je wilt hier tijdens je bevalling namelijk niet over nadenken!

Volgende week

37 weken zwanger

Voldragen en angstige dromen

Naar 37 weken zwanger