31 weken zwanger

Bezig bijtje en lekkende borsten

De ontwikkeling van de embryo na 31 weken zwanger

Na 31 weken zwangerschap verveelt je baby zich nog niet in je baarmoeder. Hij is druk aan het bewegen en trainen. Ondertussen ben jij ook druk, maar dan met het verbergen van natte plekken bij je borsten. Je lichaam kan namelijk al borstvoeding aanmaken, wat kan gaan lekken.

Je baby is zo groot als een..

40,8 cm 1466 gram
  • zo groot als een kokosnoot
  • zo zwaar als een luiertas
  • is hard aan het trainen

Je bent nu..

Uitgerekende datum is tussen 15 en 21 juli
  • 217 tot 223 dagen zwanger
  • in je zevende maand
  • in het derde trimester

Je baby in week 31 van je zwangerschap

Wat je kleine wondertje de hele dag doet in je buik als je 31 weken zwanger bent? Hij trekt gezichten, slikt, ademt, hikt, beweegt zijn armen en benen, zuigt op zijn vingers en draait zijn hoofd. Wees dus maar niet bang dat hij zich verveelt! Is hij zo druk dat je er ’s nachts niet van kan slapen? Troost je dan met de gedachte dat al die bewegingen een teken zijn van een gezonde, actieve baby.

Iedere week groeien de kansen van je baby om buiten de baarmoeder te kunnen overleven. Dit komt onder andere door het extra lichaamsvet en de betere werking van de longen. Als je baby voor de 37ste week geboren wordt, dan geldt dit nog wel als een vroeggeboorte (prematuur).

Om goed te groeien, heeft je baby steeds grotere voedingseisen. Onder andere vitamine C, eiwitten, foliumzuur, ijzer en calcium moet hij voldoende binnen krijgen. Aangezien jouw voedsel zijn voedsel is, blijft het belangrijk dat jij gezond en gevarieerd eet. Het calcium dat je kleine binnenkrijgt, wordt gebruikt om zijn botten sterker te maken. Zijn schedel blijft nog wat zachter en bestaat uit ‘losse platen’ die over elkaar kunnen schuiven. Dit is wel een prettige gedachte als je bedenkt waar dit hoofd straks doorheen moet…

Jij in week 31 van je zwangerschap

Vrouw van 31 weken zwanger is aan het aftellen

Tegen het eind van de zwangerschap kan je last krijgen van lekkende borsten. Dit komt doordat je borsten, onder invloed van het hormoon prolactine, alvast zijn begonnen met het aanmaken van moedermelk. Je kan een druppeltje lekken, maar ook flink meer dan dat. De melk die je lekt is colostrum, dit is de eerste melk. Colostrum is dik en gelig. Zoogcompressen kunnen je comfort bieden en kunnen ‘gênante’ vlekken voorkomen.

“Het aftellen is zeker begonnen?”, “Wow, wat een buik!”, “Is de babykamer al klaar?!”. Het lijkt wel of niemand meer met jou over iets anders kan praten dan je zwangerschap. Het is natuurlijk allemaal goed bedoeld, maar soms ben je die zwangerschapspraatjes even zat. Je bent al de hele dag zwanger, en om dit nu ook met je collega’s, buren en zelfs vreemden te bespreken… Probeer je er niet te druk om te maken, het aftellen is namelijk echt begonnen!

Vrouw 31 weken zwanger vinkt to-dolijst af

Verzorgingstips voor je baby

In samenwerking met Bepanthen

Met 31 weken komt de bevalling steeds dichterbij. Onze tip: gebruik de handige uitzetlijst van Bepanthen. Ideaal om te checken of je alles in huis hebt. Zo kan je met een gerust gevoel gaan aftellen.
KOAG/KAG 80-0419-1343

Naar de uitzetlijst >>

Tip bij 31 weken zwanger

Vrouw die net bevallen is doneert navelstrengbloed

Als je in het ziekenhuis wil bevallen, is het mogelijk om je navelstrengbloed te doneren. In dit bloed zitten bloedvormende stamcellen die onder andere worden gebruikt bij de behandeling van kanker. Wil jij navelstrengbloed doneren, bespreek dit dan met je verloskundige.

Volgende week

32 weken zwanger

Steeds krapper, jij hapt naar adem

Naar 32 weken zwanger