6 weken zwanger

Zwangerschapssymptomen en gezichtje krijgt vorm

De ontwikkeling van de embryo na 6 weken zwanger

De zwangerschapshormonen lijken je lichaam over te nemen en de bijbehorende symptomen worden steeds erger. Gelukkig is er ook goed nieuws. Het is bijna niet voor te stellen, maar na 6 weken zwangerschap krijgt het gezichtje van je baby al vorm.

Je baby is zo groot als een..

3 mm <1 gram
  • zo groot als een sesamzaadje
  • zo zwaar als een elastiekje
  • ogen, oren en neus krijgen vorm

Je bent nu..

Uitgerekende datum is tussen 6 en 12 januari
  • 42 tot 48 dagen zwanger
  • in je tweede maand
  • in het eerste trimester

Je baby in week 6 van je zwangerschap

Week 6 van je zwangerschap is een belangrijke week voor het kleine embryo in je buik. Het hartje begint namelijk te kloppen. Hierdoor kan het zich in hoog tempo ontwikkelen. De basis van je baby is nu al gelegd. Een tweede grote ontwikkeling in week 6 is je baby’s hoofd. De ogen, oren, neus, kaak en wangen beginnen heel voorzichtig vorm te krijgen, ook al lijkt het geheel nog op een klein garnaaltje. Ben jij ook zo benieuwd hoe hij of zij er straks uitziet?

Van minuscuul recht steeltje, verandert het embryo zich in de 6e week van je zwangerschap in een gebogen C, mét gekrulde staart. Op het ‘lijfje’ van het embryo zitten nu kleine knopjes op de plekken waar zijn armen en benen komen. Ook de longen, nieren en lever ontwikkelen zich steeds verder en het embryo krijgt vanaf nu zijn voedingsstoffen binnen via jouw bloed. Jullie zijn de komende 7 maanden onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Jij in week 6 van je zwangerschap

6 weken zwanger, buikpijn, ochtendmisselijkheid en constant plassen

Je ziet er misschien nog niet heel zwanger uit, maar je kan je wel al zwanger voelen! Je kan van steeds meer verschillende zwangerschapssymptomen last krijgen. Deze pagina lezen zonder te plassen kan al een uitdaging zijn. Dit komt door de toename van de zwangerschapshormonen hCG en progesteron. Deze hormonen zorgen ervoor dat je nieren steeds efficiënter gaan werken. Ook begint je groeiende baarmoeder meer op je blaas te drukken. Je brengt nu soms meer tijd door op het toilet dan daarbuiten. Wist je dat jouw urine heel waardevol kan zijn voor stellen met vruchtbaarheidsproblemen? Met het hCG in jouw urine kunnen medicijnen gemaakt worden die de vruchtbaarheid verhogen. Moeders voor Moeders zamelt deze urine in. Vanaf deze week kan jij daaraan meedoen.

Ochtendmisselijkheid blijkt geen fabeltje. Als je pech hebt blijft het zelfs niet alleen bij de ochtend… Daarnaast werkt je neus als die van een speurhond, en laat je nu nét veel geuren niet meer uit kunnen staan. Je ruikt alles een stuk sterker, dus openbare ruimtes kunnnen een flinke uitdaging zijn. Helaas kan je weinig aan de zwangerschapskwaaltjes doen. Bedenk dat je het voor het mooiste doel op aarde doet: je baby!

Moeders voor Moeders kalender week 6

Geluk kan je delen!

In samenwerking met Moeders voor Moeders

Zwanger worden gaat niet altijd vanzelf. Eén op de zes stellen heeft vruchtbaarheidsproblemen. Nu je zwanger bent, kan jij deze wensouders helpen door mee te doen met Moeders voor Moeders.

Meer weten

Tip bij 6 weken zwanger

6 weken zwanger, langs de huisarts na positieve zwangerschaptest

Als je zwangerschapstest positief is, neem dan contact op met je huisarts. Het is voor je huisarts fijn om te weten dat je zwanger bent. Soms is een belletje voldoende, maar je kan ook gevraagd worden om langs te komen. De huisarts geeft je adviezen en bekijkt of je het beste door een gynaecoloog of verloskundige begeleid kan worden. Je kan advies vragen voor een verloskundepraktijk of zelf een praktijk kiezen en contact opnemen. Een officiële doorverwijzing heb je niet nodig.

Volgende week

7 weken zwanger

Groeiende armen, benen en … borsten

Naar 7 weken zwanger