6 weken zwanger

Kloppend hart en meer kwaaltjes

Week 6 baby is zo groot als sesamzaad
Sesamzaadje
Je baby bij 6 weken
3 mm
6 weken zwanger buik
Je lichaam
  • Deze week

  • Gezicht krijgt vorm

    Je baby is nog maar zo groot als een sesamzaadje. Toch krijgt het gezicht nu al voorzichtig vorm. Bijzonder, toch?

  • Kwaaltjes worden erger

    Door de hormonen kan je meer last krijgen van kwalen. Denk aan misselijkheid, vermoeidheid en hoofdpijn.

  • Plasjes inleveren

    Door jouw urine in te leveren, kan je andere vrouwen helpen om zwanger te worden. Vanaf deze week kan je dit doen.

lauri
Geschreven door de redactie van 24Baby
Medisch beoordeeld door Lauri Blox-Hanewinckel | Basisarts
Laatste update 2 februari 2022
Je baby is zo groot als een..

Sesamzaadje

Gewicht

< 1 gram

Lengte

3 mm

Je baby bij 6 weken zwanger

Week 6 van je zwangerschap is een belangrijke week voor het kleine embryo in je buik. Het hartje begint namelijk krachtiger te kloppen. Hierdoor kan het embryo zich in hoog tempo ontwikkelen. De basis van je baby is al gelegd. Een tweede grote ontwikkeling deze week is het hoofd van je baby. De ogen, oren, neus, kaak en wangen beginnen heel voorzichtig vorm te krijgen. Ben jij ook zo benieuwd hoe hij of zij er straks uitziet?

Van piepklein steeltje verandert het embryo na 6 weken zwangerschap in een gebogen C, mét gekrulde staart. Op het ‘lijf’ van het embryo zitten kleine knopjes op de plekken waar de armen en benen komen. Ook de longen, nieren en lever ontwikkelen zich steeds verder. Het embryo krijgt vanaf nu voedingsstoffen binnen via jouw bloed. Jullie zijn de komende zeven maanden nauw met elkaar verbonden.

Animatie van de baby in de baarmoeder in 3D
24Baby.nl

Moeders voor Moeders Logo
In samenwerking met Moeders voor Moeders

Geluk kun je delen!

Zwanger worden gaat niet altijd vanzelf. Eén op de zes stellen heeft vruchtbaarheidsproblemen. Nu je zwanger bent, kan jij deze wensouders helpen door mee te doen met Moeders voor Moeders.

Meer weten

Jij bij 6 weken zwangerschap

Je ziet er misschien nog niet zwanger uit, maar je kan je wel zwanger voelen. Je kan van steeds meer zwangerschapssymptomen last krijgen. Check onderaan deze pagina welke symptomen je deze week kan afvinken. De symptomen komen door de grotere hoeveelheid hCG en progesteron in je lichaam. Deze hormonen zorgen er bijvoorbeeld voor dat je vaker moet plassen. Wist je dat jouw urine heel waardevol kan zijn voor stellen met vruchtbaarheidsproblemen? Met het hCG in jouw urine kunnen medicijnen gemaakt worden die de vruchtbaarheid verhogen. Moeders voor Moeders verzamelt deze urine. Vanaf deze week kan jij daaraan meedoen.

Nu je weet dat je zwanger bent, kan je een verloskundige bellen om een afspraak te maken. Je kan zelf een verloskundigenpraktijk bij jou in de buurt zoeken. Bijvoorbeeld via internet of door rond te vragen in je omgeving. Ook is het goed om je zwangerschap door te geven aan je huisarts. Dit kan meestal via de telefoon.

Je buik bij 6 weken zwanger

Benieuwd hoe de buik van andere zwangere vrouwen er in deze week uitziet? Bekijk foto’s van de buik bij 6 weken zwanger >>

6 weken zwanger buik
6 weken zwanger buikfoto
6 weken zwangere buik
6 weken zwangere buik

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Luister de podcast

6 weken zwanger

Jij als partner bij 6 weken zwanger

Nu je partner zwanger is, kan ze verschillende voedingsmiddelen en dranken beter laten staan. Dit is best een aardige lijst. Verdiep je hierin. Zo kan je haar helpen wanneer ze twijfelt of ze iets wel of niet kan eten. Daarnaast vindt ze het vast fijn als je betrokken bent en ook de wijntjes en cocktails laat staan. Eet ook niet met veel plezier een carpaccio voor haar neus als zij daar normaal dol op is. Ze zal je dankbaar zijn als je een beetje meedoet met het volgen van de richtlijnen.

Tip

Volg je zwangerschap met de 24Baby-app

Wil jij je zwangerschap van dag tot dag volgen en mijlpalen bijhouden in een persoonlijk dagboek? En vind je het fijn om te praten met andere zwangere vrouwen in je eigen geboorteclub? Dan is de gratis 24Baby-app wat voor jou. Bekijk alle functies van de zwangerschaps-app en download hem hier >>

Zwangerschapssymptomen

Zwanger zijn is...

Een hele nieuwe relatie opbouwen met je toilet


Quiz

Hoe oud is een vrouw in Nederland gemiddeld als ze haar eerste kind krijgt?


Volgende week

7 weken zwanger

Groeiende armen, benen en… borsten

7 weken zwanger
7