28 weken zwanger

Knipperende oogjes en het derde trimester

De ontwikkeling van de embryo na 28 weken zwanger

Gefeliciteerd, na 28 weken zwangerschap zit je in het derde trimester! Maar juich niet te vroeg, want de zwangerschap kan helaas ook steeds wat zwaarder worden. Voel jij schokkerige bewegingen in je buik? Grote kans dat je baby de hik heeft!

Je baby is zo groot als een..

37,6 cm 1032 gram
  • zo groot als een aubergine
  • zo zwaar als een dikke wollen trui
  • kan knipperen met zijn ogen

Je bent nu..

Uitgerekende datum is tussen 5 en 11 augustus
  • 196 tot 202 dagen zwanger
  • in je zevende maand
  • in het derde trimester

Je baby in week 28 van je zwangerschap

Iedere week kan je baby meer. Nog niet zo lang geleden gingen zijn oogjes open en in week 28 van je zwangerschap kan hij al echt knipperen. Hij laat hiermee zijn wimpers wapperen, want die zijn nu helemaal af. Het oefenen met ademhalen gaat steeds beter, hoewel hij zich af en toe verslikt en hoest. Ook zijn gezichtsvermogen blijft zich ontwikkelen, net als de miljarden hersencellen in zijn brein. Ondertussen worden zijn spieren en botten steeds sterker, terwijl hieromheen extra vet komt te zitten. Dit houdt hem straks buiten de baarmoeder lekker warm.

Je voelt waarschijnlijk steeds vaker een soort schokkerige bewegingen in je buik. Je baby heeft dan mogelijk de hik! Dit is niet alleen schattig, maar ook een goede oefening. Op deze manier traint hij namelijk zijn kleine longen voor hun belangrijkste taak buiten de baarmoeder: ademhalen.

Jij in week 28 van je zwangerschap

Vrouw van 28 weken zwanger heeft last van bekkeninstabiliteit en lage rugpijn

Gefeliciteerd, je bent 28 weken zwanger en zit in het derde en laatste trimester! Dat is gelijk het goede nieuws, het slechte nieuws is dat het ‘comfortabele’ tweede trimester voorbij is. Voor zover ‘comfortabel’ van toepassing kan zijn tijdens een zwangerschap… Toch hebben de meeste vrouwen het tweede trimester de minste klachten. Tijdens het derde trimester kunnen de fysieke klachten weer toenemen.

Eén van de lichamelijke problemen waar je nu tegenaan kan lopen is bekkeninstabiliteit. Door het hormoon relaxine worden de verbindingen tussen je bekkenbeenderen weker. Hierdoor kan je baby tijdens de bevalling makkelijker door je bekken, en dat heb je straks nodig…! Helaas kan het bij jou zorgen voor klachten rond je bekken, onderrug en stuitje. Je groeiende en steeds zwaardere buik kunnen deze klachten versterken. Een goede balans tussen rust en beweging kan de klachten wat verzachten. Neem dus wat vaker een rustmomentje.

Van geboortekaartje naar hip geboortebord

In samenwerking met Hippe Geboortekaartjes

Bij Hippe Geboortekaartjes bestel je nu al een poster of geboortebord van je eigengemaakte geboortekaartje. Zo heb je ‘m alvast in huis en heb je gelijk een unieke geboorte-aankondiging!

Bestel hier

Tip bij 28 weken zwanger

Vrouw geeft borstvoeding

Weet jij al of je borst- of flesvoeding gaat geven aan je baby? Je moedermelk is altijd perfect afgestemd op de behoefte van je kindje en borstvoeding geven draagt bij aan jouw herstel. Toch zijn er genoeg vrouwen die de voorkeur geven aan flesvoeding. Welke reden je hier ook voor hebt: je wilt het beste voor je baby, dus doe waar jij je goed bij voelt. Lees je wel goed in over borst- en flesvoeding, zodat je een bewuste en weloverwogen keuze kan maken. Kies je voor borstvoeding, dan kan je een borstvoedingscursus volgen om je goed voor te bereiden.

Volgende week

29 weken zwanger

Smaak bekennen en spataderen

Naar 29 weken zwanger