26 weken zwanger

Steeds meer baby en het aftellen begint

Courgette
35,6 cm
Je lichaam
  • Deze week

  • Steeds meer mensje

    Het gezicht van je baby krijgt steeds meer vorm. Wist je dat er onder het tandvlees zelfs al tanden groeien?

  • Adem in, adem uit

    Na de geboorte moeten de longen van je baby flink aan het werk. Ze ontwikkelen zich daarom in hoog tempo.

  • Het grote wachten

    De laatste week van het tweede trimester! Het aftellen kan beginnen. Al is het maar omdat je die kwaaltjes graag vaarwel zegt.

lauri
Geschreven door de redactie van 24Baby
Medisch beoordeeld door Lauri Blox-Hanewinckel | Basisarts
Laatste update 9 februari 2022
Je baby is zo groot als een..

Courgette

Gewicht

820 gram

Lengte

35,6 cm

Je baby bij 26 weken zwanger

Het gezicht van je baby wordt iedere week menselijker. Als je 26 weken zwanger bent, zijn de wenkbrauwen, oogleden en lippen steeds duidelijker te herkennen. Onder het tandvlees ontwikkelen de tanden zich verder. Stopt je baby de duim in de mond om erop te zuigen? Dan zou je bijna denken dat je kindje klaar is om geboren te worden. Maar laat je niet misleiden. Je baby moet nog flink groeien om de wereld buiten je baarmoeder aan te kunnen!

De longen zijn zich hierop wel goed aan het voorbereiden. Zo zijn de verschillende ‘takken’ van de luchtwegen nu ontwikkeld. Al worden er nog steeds nieuwe, kleine luchtwegen gemaakt. Ook beginnen de longen nu surfactant aan te maken. Dit stofje is heel belangrijk voor de longblaasjes aan de uiteinden van de kleinste luchtwegen. In de longblaasjes gebeurt straks de opname van zuurstof. Surfactant geeft deze ‘zakjes’ stevigheid en zorgt ervoor dat ze open blijven staan. Zo klappen ze niet steeds dicht bij elke uitademing. De longen worden dus goed klaargestoomd om zich straks te kunnen vullen met lucht.

Ook in het hoofd staat de ontwikkeling niet stil. De hersenen groeien snel in deze fase en ook de smaakpapillen gaan beter werken. Je baby heeft het er maar druk mee!

24Baby.nl

In samenwerking met Hippe Geboortekaartjes

Kondig straks de geboorte van je kindje aan!

Laat de hele buurt zien dat jullie kindje is geboren met een geboortebord, tuinbord of raamsticker, met een eigen design of in de stijl van het geboortekaartje. Of ga voor een hippe geboortevlag, die je iedere verjaardag weer kan ophangen!

Bekijk hier

Jij bij 26 weken zwangerschap

Na 26 weken zwangerschap zit je in de laatste week van het tweede trimester. Je uitgerekende datum is al over veertien weken. Het aftellen kan nu dus echt beginnen. Tenminste, als je daar nog niet mee begonnen bent. Hoewel zwanger zijn bijzonder is, kijk je vast uit naar het moment dat je kindje in je armen ligt. Dat eerste uur met je baby wordt een uur om nooit te vergeten.

Een andere reden waarom je misschien aftelt, is om af te zijn van al die vervelende zwangerschapskwaaltjes. Gelukkig zijn er ook veel leuke kanten aan zwanger zijn en ben je al ruim over de helft. Toch zal je die bekkenklachten, rugpijn, verstopping en stemmingswisselingen niet missen. Wist je dat sporten helpt tegen veel ongemakken? Je wordt er lichamelijk en mentaal sterker van en het zorgt voor een betere conditie. Trek daarom je wandelschoenen aan, geef je op voor zwangerschapsyoga of ga baantjes trekken. Grote kans dat je beter in je vel gaat zitten! Verdiep je van tevoren wel even in de do’s en don’ts van zwanger sporten >>

Je buik bij 26 weken zwanger

Benieuwd hoe de buik van andere zwangere vrouwen groeit? Bekijk verschillende buiken bij 26 weken zwanger >>

Luister de podcast

27 weken zwanger

Jij als partner bij 26 weken zwanger

De bevalling lijkt nog ver weg, maar de weken vliegen voorbij. Over een week begint het derde en laatste trimester al. Weten jullie al of je partner thuis of in het ziekenhuis gaat bevallen? Het heeft allebei voor- en nadelen. Breng dit onderwerp eens op tafel en denk er samen over na. Het kan ook nuttig zijn om een informatieavond over bevallen te bezoeken in het ziekenhuis in jullie regio. Dan merken jullie gelijk of de sfeer bij jullie past.

To do

Zwanger zijn is…

Meer knuffelen met je voedingskussen dan met je partner


Poll

Heb jij een positieve zwangerschapstest bewaard? Tip: met wat doorzichtige nagellak blijven de streepjes goed zichtbaar.


Volgende week

27 weken zwanger

Open ogen bij je baby en bij jou helaas ook

27 weken zwanger
27

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app