20 weken zwanger

Nog 20 weken te gaan... Jullie zijn op de helft!

De ontwikkeling van de embryo na 20 weken zwanger

Gefeliciteerd, je bent op de helft van je zwangerschap! Nog ongeveer 20 weken te gaan tot je kleine wondertje er is. Het geslacht is nu eigenlijk altijd goed zichtbaar met behulp van een echo. Heb je nog geen pretecho gedaan, dan krijg je het geslacht waarschijnlijk te horen tijdens de 20-wekenecho, als je dit wil natuurlijk.

Je baby is zo groot als een..

25,4 cm 303 gram
  • zo groot als een peen
  • zo zwaar als een paar slippers
  • wordt nu gemeten van voet tot kruin

Je bent nu..

Uitgerekende datum is tussen 30 september en 6 oktober
  • 140 tot 146 dagen zwanger
  • in je vijfde maand
  • in het tweede trimester

Je baby in week 20 van je zwangerschap

Na 16 weken zwangerschap is het geslacht vaak al op een echo zichtbaar, in week 20 van de zwangerschap kan je dit vrijwel altijd zien. Tenzij hij of zij verlegen is en zich verstopt voor de echo. Als je een meisje krijgt, heeft ze al 2 miljoen eicellen in haar eierstokken. Deze draagt ze een groot deel van haar leven met zich mee. Een deel van jouw toekomstige kleinkind zit nu dus al in jouw buik! Bij een jongetje beginnen de testikels nu met hun afdaling. In beide gevallen ontwikkelen de genitaliën zich de komende maanden verder.

Je baby slikt deze periode steeds meer vruchtwater. Dat is meteen een goede oefening voor zijn spijsvertering. Hierdoor begint hij namelijk met het produceren van meconium. Dit is de eerste ontlasting van je baby. Bij de eerste luier van je kleine zal je nog verbaasd opkijken: meconium is meestal zwart en kleverig, niet wat je van een poepluier verwachtte!

Trouwens, je denkt deze week bij het zien van de lengte van je baby misschien: huh?! Hoe kan dit?! Het lijkt wel of hij is verdubbeld! Het verschil zit in de manier van meten. Tot deze week werd de lengte van je baby gemeten van het stuitje tot de kruin, maar vanaf week 20 van je zwangerschap kunnen de beentjes ook gemeten worden. Dit verklaart de ‘snelle groei’.

Jij in week 20 van je zwangerschap

Vrouw van 20 weken zwanger en man liggen liefdevol op bed

Kan je je niet meer voorstellen hoe het was om niet zwanger te zijn? Niet zo gek als je bedenkt dat je al 20 weken zwanger bent! Aangezien je op de helft zit, kan het aftellen nu beginnen. Nog ongeveer 20 weken tot de komst van jouw wondertje! Dan breidt jullie gezinnetje zich (weer) uit.

Je bent nu rond de 5 kilo aangekomen en hier komt iedere week ongeveer een halve kilo bij. Dit is helemaal niet erg, sterker nog: het is goed voor jou en je baby. Dat neemt niet weg dat het belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen. Eet gezond, neem voldoende rust en blijf bewegen. Wandelen, zwemmen en fietsen zijn fijn om te doen en erg goed voor je. Je kan binnenkort ook starten met een zwangerschapscursus, bijvoorbeeld zwangerschapsgym, zwangerschapsyoga of ZwangerFit. Hier ben je in beweging en je ontmoet meteen andere zwangere vrouwen.

Bestel jouw gratis proefdruk en win shoptegoed!

In samenwerking met Hippe Geboortekaartjes

Weet jij al welk geboortekaartje het gaat worden? Bestel dan nu eenvoudig een proefdruk: zo weet je precies hoe jouw geboortekaartje er in het echt uit gaat zien. Bij Hippe Geboortekaartjes maak je nu ook nog eens kans op €100,- shoptegoed!

Bekijk hier

Tip bij 20 weken zwanger

Vrouw van 20 weken zwanger houdt foto's van de 20-wekenecho vast voor zwangere buik

Tijdens de 20-wekenecho kunnen eventuele afwijkingen bij je baby worden opgespoord. Als je het geslacht wilt weten en dit goed zichtbaar is, dan krijg je dit ook te horen. Iedere zwangere vrouw krijgt de 20-wekenecho aangeboden, maar hij is niet verplicht. De meeste toekomstige ouders kiezen ervoor om de 20-wekenecho wel te doen, maar er zijn ook argumenten te bedenken waarom je dit niet zou doen.

Volgende week

21 weken zwanger

Open oogjes en zwangerschapsstriemen

Naar 21 weken zwanger