27 weken zwanger

Gewichtstoename en einde tweede trimester

De ontwikkeling van de embryo na 27 weken zwanger

Na 27 weken zwangerschap groeit je baby, net als jij, veel in gewicht. Voor jullie beide best vermoeiend! En alsof dat nog niet genoeg is, kan jij de slaap maar niet vatten. Heftige dromen, vaak plassen en piekergedachten kunnen je 's nachts flink wakker houden.

Je baby is zo groot als een..

36,8 cm 920 gram
  • zo groot als een bloemkool
  • zo zwaar als een dwergkonijn
  • groeit flink in gewicht

Je bent nu..

Uitgerekende datum is tussen 12 en 18 augustus
  • 189 tot 195 dagen zwanger
  • in je zesde maand
  • in het tweede trimester

Je baby in week 27 van je zwangerschap

Hoewel je baby nog steeds erg klein is, ziet hij er in de 27e week van je zwangerschap al redelijk ‘af’ uit. Van binnen gebeurt er echter nog heel veel. Onder meer de longen en hersenen ontwikkelen zich constant. Met het in- en uitademen van kleine hoeveelheden vruchtwater, stoomt hij zijn longen klaar voor de buitenwereld.

Je baby blijft de komende weken in lengte groeien, maar in verhouding groeit hij qua gewicht nog veel meer. Tot de geboorte zal je baby in lengte niet meer verdubbelen, terwijl hij waarschijnlijk nog minimaal 4 keer zo zwaar wordt!

Het immuunsysteem van je baby ontwikkelt zich minder snel. Maar jij kan hem een handje helpen. Wist je dat je je als zwangere kan vaccineren tegen kinkhoest? Omdat jij jouw antistoffen via de placenta doorgeeft aan je baby is hij vanaf dag 1 beschermd hiertegen.

Jij in week 27 van je zwangerschap

Vrouw van 27 weken zwanger kan slecht slapen

Met de week groeit niet alleen je buik. Ook de wallen onder je ogen groeien gestaag. Je had gehoopt nog lekker van je nachtrust te kunnen genieten tot de geboorte van je baby, maar het tegendeel lijkt waar. Op zich niet zo gek als je bedenkt wat je allemaal wakker kan houden!

Met die enorme buik lig je steeds minder comfortabel, je leven staat op het punt om drastisch te veranderen en je hebt genoeg om over te piekeren. Je dromen zijn levendiger, je moet vaak naar het toilet en dan is er nog een hele waslijst aan fysieke ongemakken die het slapen niet bepaald bevorderen. Probeer ondanks je vermoeidheid overdag genoeg te bewegen, zorg voor voldoende frisse lucht en drink niet te veel vlak voordat je naar bed gaat. Dan heb je misschien een betere nachtrust. Als het kan, doe dan overdag gerust een middagdutje.

Door het samentrekken van de baarmoeder kan je last krijgen van harde buiken. Deze oefenweeën bereiden je voor op de echte weeën en de bevalling. Je had ze misschien al vanaf de 6e week van je zwangerschap, maar toen kon je ze nog niet voelen. Hoe verder je in je zwangerschap komt, hoe vaker harde buiken voorkomen, en hoe heftiger ze kunnen zijn. Heb je hier geen last van? Maak je geen zorgen, het betekent niet dat er iets mis is.

Stokke Xplory X zwangerschapskalender

Stijlvol op pad met de Stokke Xplory X Signature

In samenwerking met Stokke

Met het elegante en subtiele design van de Stokke Xplory X Signature laat jij je liefde voor stijl zien, ook al loop je alleen een rondje door het park. Door de luxe gouden details maak jij van elke wandeling een bijzonder moment.

Ontdek hier

Tip bij 27 weken zwanger

Vrouw van 27 weken zwanger bekijkt geboortekaartjes

Je zwangerschap duurt nog wel even, maar toch is het verstandig om alvast een aantal zaken op orde te hebben voor de geboorte. Heb je bijvoorbeeld al nagedacht over het geboortekaartje? Wil je gewoon een geboortekaartje online bestellen of ben jij zo creatief dat je zelf een kaartje wilt maken? In het eerste geval kan dit redelijk snel, in het tweede geval is het verstandig om op tijd te beginnen. vind je het fijn om samen dit soort dingen te regelen? Met de ‘checklist voor partners in het derde trimester‘ kan je partner goed meedenken.

Volgende week

28 weken zwanger

Knipperende oogjes en het derde trimester

Naar 28 weken zwanger