Poepen tijdens de bevalling: nuttig en natuurlijk
Poepen tijdens de bevalling: het overkomt negen van de tien zwangere vrouwen. Het is een onderwerp dat veel vrouwen gênant vinden en waar niet vaak over gepraat wordt. En dit terwijl bijna iedere zwangere vrouw zich er druk om maakt. Waarom gebeurt het? En kan je het voorkomen?
Waarom gebeurt het?
Tijdens het persen gebruik je dezelfde spieren als tijdens het poepen. Gedurende het persen zet je zoveel mogelijk druk op deze spieren. De kans is daarom aanwezig dat je – naast je baby – ook een beetje ontlasting naar buiten perst. Voor jou is het misschien vervelend, maar voor de verloskundige is het een goed teken. Zij weet hierdoor dat je je bekkenbodemspieren goed gebruikt. Ook laat het zien dat je baby goed in het geboortekanaal zakt. Zijn hoofdje drukt op je darmen, waardoor je wat ontlasting kan verliezen.
Een andere reden voor het poepen is de grotere hoeveelheid prostaglandine die je lichaam tijdens de bevalling aanmaakt. Dit hormoon maakt de baarmoedermond weker en zorgt voor weeënactiviteit. Het is echter ook van invloed op je spijsverteringskanaal. Die trekt vaker samen onder invloed van prostaglandine. Daardoor is de kans groter dat je tijdens de bevalling ontlasting verliest.
Daarnaast zou het poepen een gunstige invloed kunnen hebben op het immuunsysteem van je baby. De meningen hierover zijn in de wetenschap verdeeld. Sommige onderzoeken laten echter zien dat de goede bacteriën in je ontlasting het immuunsysteem van je kind versterken. Verlies je ontlasting tijdens de bevalling? Voor jou voelt het misschien vervelend, maar je kleine zou ervan kunnen profiteren!
Waarom hoef je je er geen zorgen om te maken?
Rondom poepen tijdens de bevalling bestaat veel schaamte. Vrouwen zijn bang dat hun partner het ziet of dat het ziekenhuispersoneel het raar zal vinden. Poepen is iets dat je normaal gesproken achter gesloten deuren doet. Daarom kan het ongemakkelijk en eng voelen om dit in het openbaar te doen. Ben je bang dat je tijdens je bevalling ontlasting verliest? Probeer dan aan de volgende punten te denken:
- Het zijn kleine hoeveelheden. In de aanloop naar je bevalling bereidt je lichaam zich voor. Je moet vaker naar de wc en je ontlasting is meestal dunner. Zo zorgt je lichaam ervoor dat er zo min mogelijk ontlasting in je darmen zit tijdens de bevalling.
- De meeste vrouwen merken het niet. De kans is groot dat je te druk bezig bent met puffen en persen. Bovendien haalt de verloskundige het gelijk weg.
- Je partner is met heel andere dingen bezig. De kans is klein dat je partner het merkt. Hij focust zich op jou en voelt alleen maar liefde en respect voor je. En zelfs als hij het merkt, zal het hem weinig kunnen schelen. Je bent keihard aan het werken om jullie kind op de wereld te zetten.
- Gynaecologen en verloskundigen zijn het gewend. Ze maken het iedere dag mee en het is onderdeel van hun baan. Je gynaecoloog of verloskundige staat er dus echt niet van te kijken als jij een beetje ontlasting verliest. Bovendien gaan ze er discreet mee om. Ze ruimen een eventueel ongelukje meteen op, zonder dat je er iets van merkt.
Kan je poepen tijdens je bevalling voorkomen?
Het idee van poepen tijdens de bevalling geeft sommige vrouwen veel stress. Door deze stress vermindert de aanmaak van oxytocine en endorfine. Dit kan ervoor zorgen dat je weeën minder makkelijk op gang komen. Ook maakt je lichaam door stress mogelijk minder natuurlijke pijnstilling aan.
Stress rondom poepen kan er tijdens de bevalling voor zorgen dat je je bekkenbodemspieren te veel aanspant. Dit remt een soepele doorgang van je baby af. Krijg je tijdens je bevalling het gevoel dat je moet poepen? Probeer je spieren dan niet samen te knijpen, maar ontspan ze. Dit zorgt ervoor dat de bevalling soepeler verloopt.
Niet iedere vrouw verliest ontlasting tijdens de bevalling. Ben je vlak voor je bevalling begon nog naar de wc geweest? Dan zijn je darmen leger en is de kans kleiner dat je ontlasting verliest. Je kan enkele dingen doen om de kans op poepen tijdens de bevalling te verkleinen:
- Zorg voor een goede stoelgang. Let er in de laatste weken voor je bevalling extra goed op dat je voldoende water drinkt. Dit helpt obstipatie te voorkomen. Ook is het belangrijk dat je voldoende vezels binnenkrijgt, bijvoorbeeld door volkoren producten en voldoende groente en fruit te eten.
- Vraag je verloskundige naar de mogelijkheden van een klysma. Ben je erg bang om te poepen tijdens je bevalling? Dan is een klysma een optie. Het nadeel hiervan is dat de verloskundige minder goed kan inschatten of je de juiste spieren gebruikt. Daarom raden sommige verloskundigen af dit middel voor de bevalling te gebruiken.
Poepen na de bevalling
Na je bevalling kan het spannend zijn om weer naar de wc te gaan. Je bent bang voor pijn of bang dat eventuele hechtingen losraken. Maak je om dit laatste geen zorgen: je hechtingen zitten stevig vast. Je kan je ontlasting beter niet ophouden. Neem er rustig de tijd voor. Sommige vrouwen vinden het fijn om tijdens het wc-bezoek een warm washandje tegen het gebied tussen je vagina en anus te houden.
Het is normaal dat je de eerste vier dagen na je bevalling nog geen ontlasting hebt. Je ontlastingspatroon heeft even de tijd nodig om op gang te komen. Heb je na vijf tot zeven dagen nog niet gepoept? Dan kan je verloskundige je medicijnen voorschrijven die de ontlasting stimuleren.
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app