Autostoeltje kopen: 8 dingen waar je op moet letten
Gepubliceerd -Een autostoeltje voor je baby gebruik je meestal vlak na de geboorte. De veiligheid van je autostoel is erg belangrijk, maar ook de gebruiksvriendelijkheid en comfort. Dit zijn de 8 belangrijkste dingen waar je op moet letten bij het kopen van een autostoeltje.
1. Veiligheidsnorm
Sinds 2013 wordt de nieuwe veiligheidsnorm i-Size (ECE R129) in delen ingevoerd. Oude stoeltjes hebben een R44 norm. Deze kan je nog wel gebruiken, maar ze verdwijnen langzaam uit de schappen.
De i-Size norm categoriseert autostoeltjes op basis van lengte in plaats van gewicht. De fabrikant bepaalt voor welke lengte het zitje geschikt is. Zo kan het ene autostoeltje geschikt zijn voor kinderen van 61 cm tot 105 cm terwijl een andere geschikt is voor kinderen van 67 cm tot 105 cm.
In het onderstaande overzicht vind je de categorieën van de ECE-R44 norm op basis van gewicht. In de kolom daarnaast vind je de catogorieën van de nieuwe i-Size norm.
Leeftijd | ECE-R44 norm | i-Size norm |
---|---|---|
Tot (ruim) 1 jaar | Autostoel groep 0/0+ (0-13 kg) | Babystoeltjes i-Size: 45-75cm |
Van 9 maanden tot 4 jaar | Autostoel groep 1 (9-18 kg) | Peuterstoeltjes i-Size: 60-105cm |
Van 3 tot 12 jaar | Autostoel groep 2/3 (15-36 kg) | Kinderstoeltjes i-Size 100-135cm |
2. Bevestiging autostoeltje
Vroeger werden autostoeltjes vastgezet met een gordel. Nieuwere autostoeltjes worden vastgemaakt met een Isofix-bevestiging. De meeste nieuwe auto’s hebben een Isofix-bevestiging. Vanaf november 2014 moeten alle nieuwe auto’s die verkocht worden met een Isofix-systeem uitgerust zijn.
De bevestigingspunten zijn soms lastig te vinden. Ze zitten meestal op de buitenste zitplaatsen van de achterbank en zitten verstopt tussen de rugleuning en zitplaats.
3. Waar koop je een autostoel?
Een autostoeltje koop je bij voorkeur bij een erkend verkooppunt. Denk hierbij aan een babywinkel of een autospeciaalzaak. Koop je online, let dan goed op de veiligheidsnormen. Deze vind je bij de productomschrijving.
Een tweedehands autostoeltje kan minder veilig zijn. Na een ongeluk of botsing kan het namelijk beschadigd raken. Koop dus liever geen tweedehands autostoel, tenzij je de verkoper kent en zeker weet dat het veilig is.
4. Gebruik
Welk autostoeltje je koopt, is deels afhankelijk van het gebruik. Als je nu al weet dat je zelden met de auto gaat, is een goedkoper model prima. Uiteraard wil je de veiligste optie, maar bij sporadisch gebruik heb je minder accessoires nodig.
5. Bekleding
Als je kindje in de auto meerijdt, is de kans op vlekken aanwezig. Of je kleine nu wagenziek wordt of iets knoeit, het is fijn als je de autostoel goed kan reinigen.
Het is daarvoor handig als de bekleding van het autostoeltje afneembaar is. Je kan het dan gewoon wassen. Bovendien kan je zo nog eens wisselen van hoes. Op die manier zit je kind altijd schoon en fris in de auto.
6. Bevestiging op je kinderwagen
Als je baby nog klein is, kan het handig zijn om het autostoeltje op het frame van je kinderwagen te bevestigen. Zo hoef je de reiswieg niet altijd mee te nemen voor korte uitjes met de auto.
Bekijk dus voor aanschaf of het babystoeltje op je kinderwagen past. Is dit niet zo, dan zijn er vaak adapters te koop. Informeer hiernaar bij de verkoper van je keuze.
7. Gewicht
Je zal je autostoeltje regelmatig moeten tillen. Van een verre parkeerplaats naar je bestemming bijvoorbeeld. Het is dan prettig als je babystoeltje niet te zwaar is. Houd bij de aanschaf ook rekening met het gewicht van je baby, dat je er straks bij op moet tellen.
8. Timing
Het is handig om je autostoeltje te kopen voordat je 37 weken zwanger bent. De bevalling kan dan ieder moment beginnen. Als je baby er eenmaal is, heb je het stoeltje nodig om je baby naar huis te vervoeren.
Dit geldt ook als je thuis wil bevallen. Mocht je dan onverwacht toch in het ziekenhuis belanden, weet je dat je je kindje veilig mee naar huis kan nemen.