Checklist voor partners: regelen in het tweede trimester
De tijd vliegt, in het tweede trimester is je vrouw halverwege de zwangerschap. Jullie hebben vast al een en ander geregeld, maar ook in dit trimester is er nog veel te doen. Deze checklist helpt je door de to do's van trimester 2.
‘Blije doos’ bestellen
Producenten van babyspullen willen maar wat graag je gegevens. Dat betekent dat er menig ‘blije doos’ wordt aangeboden vol gratis producten en folders. Van badeendjes tot babyshampoo. Dit soort dozen zijn gratis te bestellen bij verschillende partijen. Bedenk wel dat je vanaf dat moment in een ‘jonge ouder’-mailbestand zit.
Wat moet ik nog regelen voor de geboorte?Vader op komst
Willem Bisseling bereidt mannen op een eerlijke en geestige manier voor op het vaderschap. Vader op komst staat boordevol handige tips, checklists en grappige verhalen.
Pretecho
Rond de 15e of 16e week is het mogelijk een zogenaamde pretecho te maken. Bij deze echo kan vaak het geslacht van je kind-in-wording vastgesteld worden. Pretecho’s zijn niet verplicht en zijn voor eigen rekening (ongeveer €100).
Structureel echoscopisch onderzoek
Als je geliefde op de helft is, is het tijd voor het structureel echoscopisch onderzoek, ook wel de 20-wekenecho genoemd. Ook dit is een prenatale screening, dus een medisch onderzoek. Hierbij wordt de foetus van top tot teen doorgelicht. Er wordt gekeken of alles in het lichaam aanwezig is en functioneert. Van organen tot ledematen. Ook hier geldt: ga mee als het kan. Het is spannend, maar ook mooi.
Geslacht bekendmaken
Niets is verplicht, maar steeds meer jonge ouders kiezen ervoor het geslacht van de baby te weten en kenbaar te maken aan familie en vrienden. Of en hoe je dat doet moet je helemaal zelf weten. Ga je voor een gender-reveal-party? Of houd je het voor jezelf?
Overstappen van zorgverzekering kan je veel geld schelen!
Dit is de tijd van het jaar dat je kan overstappen van zorgverzekering. Tijdens je zwangerschap heb je andere zorgkosten. Daarom is het verstandig om nu goed naar je zorgverzekering te kijken. Dit kan je honderden euro’s per jaar schelen. Lees hier alles over in het artikel zorgverzekering en je zwangerschap. Je kan zorgverzekeringen bijvoorbeeld vergelijken bij Independer.
Erkennen
Ben je niet getrouwd en geen geregistreerd partner, dan is het raadzaam je kind bij de gemeente te erkennen. Door ‘de vrucht’ te erkennen (zo wordt dat officieel genoemd), verklaren jij en je geliefde samen dat jij de vader van het kind bent. Erkennen kan bij het gemeentehuis, op afspraak, en moet in gezelschap van je zwangere vrouw.
Kinderopvang uitzoeken
Op veel plekken in Nederland is een tekort aan kinderopvangplekken. Dat betekent dat er wachtlijsten zijn, met name in grote steden. Wil je dat je kind naar de opvang gaat, bezoek in een vroeg stadium van de zwangerschap samen een aantal kinderdagverblijven. Schrijf je ook vroeg in bij verschillende opties, zodat je straks in ieder geval een plek hebt.
Vakantie
Bedenk dat jullie nog maar een paar maanden met zijn tweeën zijn. Bedenk ook dat je een behoorlijk intensieve periode tegemoet gaat. Het tweede trimester is een uitstekende periode op nog even samen op vakantie te gaan. Ook omdat je geliefde in deze periode gemiddeld genomen het minste last heeft van zwangerschapskwalen.
Inkopen doen
Gedurende de zwangerschap zul je vast al een en ander krijgen aan kleding en word je her en der wat toegestopt: van speelgoed tot beddengoed, van luiers tot badproducten. Maar wist je dat je nog veel meer in huis moet hebben? Maak een lijst van dingen die je echt nodig hebt en zorg dat je met name de grote dingen al rond deze tijd aanschaft. Je kan het maar in huis hebben.
Geboortekaartje ontwerpen
Er gebeurt nogal wat als je kind is geboren. Veel jonge ouders hebben dan hun handen vol en tijd om een geboortekaartje te ontwerpen of uit te zoeken ontbreekt dan vaak. Dit kan je voor zijn door je hier al in te verdiepen in dit trimester. Ga je voor een eigen ontwerp? Of kies je online een kaart? De mogelijkheden zijn legio.
Adressenlijst maken
Wil je echt goed voorbereid zijn? Zorg dan dat je ook alvast een adressenlijst klaar hebt van mensen die je zo dadelijk een kaart wil sturen om de geboorte van je kind aan te kondigen. Wil je helemaal goed beslagen ten ijs komen? Schaf alvast de enveloppen aan voordat de kleine er is en voorzie ze van de adressen en postzegels. Dan hoef je na de geboorte alleen nog maar de kaartjes te laten drukken, in de enveloppen te doen en te versturen.
Willem Bisseling
Dit artikel is geschreven door Willem Bisseling. Willem is literair agent, schrijver en vader van Bente en Doris. Hij schreef hét boek voor (aanstaande) vaders: Vader op komst.