Hedser

Hedser is afgeleid van Hester

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Hedser
  • Geboortekaartjes met de naam Hedser
  • Geboortekaartjes met de naam Hedser
  • Geboortekaartjes met de naam Hedser
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Hedser?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Hedser

18%
59%
24%
35%
24%
24%

Welke kenmerken vind je bij Hedser passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Hedser

Hedser is afgeleid van Hester. Hester is een meisjesnaam die waarschijnlijk een variant is van de Hebreeuwse naam Esther. Deze naam is bekend uit de Bijbel en zou verband kunnen houden met het Perzische woord ‘isjitar’, ‘ster, lieflijke jonkvrouw’.

Hadassa zou de Hebreeuwse variant van Esther geweest zijn. Deze naam betekent waarschijnlijk ‘mirte’. Mirte is een plant die veel in het Middellandse Zeegebied voorkomt.

In het Fries kan Hester ook een variant zijn van een naam als Hedser, een naam waarvan de betekenis niet geheel duidelijk is. Vermoedelijk houdt hij verband met de Germaanse naamstam ‘hade’, die ‘strijd’ betekent.

Hester zou ook nog een vleivorm kunnen zijn van een naam die oorspronkelijk afstamt van ‘hild’, dat eveneens ‘strijd’ betekent. Zie ook Hilda.

Aantallen en varianten Hedser

Hedser is afgeleid van Hester. Ruim 6.000 vrouwen dragen de naam Hester, meestal als eerste naam. Decennia lang werden jaarlijks zo’n 30 à 40 meisjes Hester genoemd, maar tussen 1960 en 1970 kwam daar verandering in.

Langzaam steeg het gebruik van de naam, tot het van zo’n 100 geboortes in 1966 omhoogschoot naar ongeveer 175 in 1967. Die populariteit hield aan tot ongeveer 1980, daarna nam het gebruik van de naam Hester weer af.

De namen Hadassa en Hedser komen tegenwoordig in Nederland nauwelijks voor.

Namen die lijken op Hedser

Hadassa

Bekijk ook deze namen

Hidde, Jack, Finn, Gijs, Floris, James, Hugo, Oscar, Mason, Jan