Klasina

Klasina is afgeleid van Klaas

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Klasina
  • Geboortekaartjes met de naam Klasina
  • Geboortekaartjes met de naam Klasina
  • Geboortekaartjes met de naam Klasina
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Klasina?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Klasina

15%
15%
69%
8%
 0%
15%

Welke kenmerken vind je bij Klasina passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Klasina

Klasina is afgeleid van Klaas. Klaas is een jongensnaam, die een verkorte vorm is van Nicolaas. Dit is een samenstelling van de Griekse woorden ‘nikè’ of ‘overwinning’ en ‘laos’, wat ‘volk’ betekent. De volledige naam betekent dus ‘overwinnaar met of van het volk’.

De naam werd snel populair door de verering van Nicolaas van Myra. In de negende eeuw was hij een van de belangrijkste heiligen en in de tiende en elfde eeuw werd hij beschermheilige van veel kerken.

Aantallen en varianten Klasina

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Klasina als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Klasina per jaar gegeven is

Klasina is afgeleid van Klaas. Van alle namen die met een K beginnen, komt Klaas het vaakst voor: bijna 41.000 mannen heten zo. Sinds 1950 neemt het gebruik van de naam Klaas echter wel af. Af en toe komt de naam Klausvoor, maar er zijn nog geen 700 mannen die zo heten.

Ook Klazina is een naam die, net als Klaas, vooral voor 1950 erg veel gebruikt werd. In totaal zijn er ruim 12.500 vrouwen met deze naam. Nog eens 6.000 vrouwen heten Klasina. Ook Klaziena komt voor, zo’n 1.300 keer.

De verkleinvorm Klaasje wordt door ongeveer 5.500 vrouwen gedragen. Deze naam komt veel voor in Drenthe. Klaaske komt ruim 2.500 keer voor, Klaske 2.000 keer. Beide namen worden vooral in Friesland gebruikt.

In Groningen geeft men de voorkeur aan Klaassien, maar deze naam komt minder vaak voor, maar zo’n 500 keer.

Wetenswaardigheden Klasina

Klasina is afgeleid van Klaas. Het verhaal is bekend: ’s avonds als het tijd wordt om te gaan slapen komt Klaas Vaak zand in de ogen van kinderen strooien. Daardoor kunnen zij hun ogen niet meer openhouden en vallen in slaap.

Dit verhaal komt voort uit een sprookje van Hans Christian Andersen over de kabouter Klaas Vaak. In het oorspronkelijke verhaal heette hij overigens Ole Lukøje en in plaats van zand te strooien, spoot hij melk in de kinderogen.

Verder houdt Klaas Vaak er in het sprookje van om verhalen te vertellen als de kinderen stil zijn. Hij heeft twee paraplu’s bij zich: een met plaatjes; deze is voor zoete kinderen die dan ’s nachts mooie dromen hebben. De andere paraplu is leeg.

In het sprookje van Andersen komt Klaas Vaak zeven keer bij de kleine jongen Hjalmer op bezoek en die krijgt dan ook zeven verhalen te horen.

Namen die lijken op Klasina

Klaasje, Klaaske, Klaassien, Klaske, Klaus, Klaziena, Klazina

Bekijk ook deze namen

Lize, Lola, Femke, Elena, Fay, Norah, Fenne, Lena, Maeve, Kate