Marcel

Marcel is afgeleid van Marcus

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Marcel
  • Geboortekaartjes met de naam Marcel
  • Geboortekaartjes met de naam Marcel
  • Geboortekaartjes met de naam Marcel
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Marcel?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Marcel

43%
60%
42%
24%
17%
22%

Welke kenmerken vind je bij Marcel passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Marcel

Marcel is afgeleid van Marcus. Marcus is een Latijnse naam. Het is vermoedelijk een afleiding van Mars, de god van de oorlog. Marcus is onder anderen bekend uit de Bijbel: hij schreef een evangelie en vergezelde Paulus op enkele van zijn zendingsreizen.

De naam werd aanvankelijk vooral in Italië populair. In ons deel van Europa kwam de naam pas in de veertiende eeuw in gebruik.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Aantallen en varianten Marcel

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Marcel als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Marcel per jaar gegeven is

Marcel is afgeleid van Marcus. Marcus komt ongeveer 21.000 keer voor. De naam werd vooral rond 1970 veel gebruikt. Markus wordt zo’n 5.000 keer gebruikt. De populairste variant van Marcus is Marcel. Deze naam komt van Marcellus, dat een vleivorm is van Marcus en al in de Romeinse tijd gebruikt werd als familienaam. Marcel komt 47.500 keer voor. Ook deze naam werd vooral rond 1970 gebruikt.

De naam Marcellus is veel minder gebruikelijk: er zijn zo’n 3.000 mannen die zo heten. Marcella is de vrouwelijke vorm van Marcellus. Deze naam komt bijna 5.000 keer voor. Geschreven als Marcelle komt hij 1.400 keer voor. 4.500 mannen heten Marcellinus. Marcelis is een minder gebruikelijke variant. Deze komt zo’n 1.200 keer voor.

Andere, nog minder vaak gebruikte vormen zijn Marcello en Marcellino.

De verkorting Mark wordt door ongeveer 38.500 mannen gedragen. Deze vorm is tussen 1960 en 1970 populair geworden en dat enkele decennia lang gebleven. Inmiddels neemt het gebruik van de naam Mark weer af. Overigens kan Mark ook afkomstig zijn van Germaanse namen die met ‘mark’ beginnen. De Germaanse naamstam ‘mark’ betekent ‘grens, grensland’.

Geschreven met een c, dus als Marc, komt de naam 18.500 keer voor. Bijna 32.000 mannen heten Marco, 1.300 mannen dragen de naam Marko. De vrouwelijke variant Marcia komt ongeveer 1.600 keer voor, Marsha zo’n 1.000 keer.

Wetenswaardigheden Marcel

Marcel is afgeleid van Marcus. Mark Twain is het pseudoniem van Samuel Langhorne Clemens (1835-1910). Hij is de auteur van de bekende boeken The adventures of Tom Sawyer (1876) en The adventures of Huckleberry Finn (1884). Deze boeken worden beschouwd als klassiekers in de Amerikaanse literatuur.

Voor de avonturen die Tom en Huck in deze boeken beleven, werd Twain onder meer geïnspireerd door zijn eigen jeugd in Hannibal, een havenstad aan de Mississippi-rivier. Met name Huckleberry Finn werd aanvankelijk als controversieel beschouwd, vanwege de antislavernijboodschap die erin verwerkt was.

Bekijk ook deze namen

Jake, Jurre, Owen, Pim, Dean, Boris, Tim, Alexander, Ties, Nathan