Minke

Minke is afgeleid van Meine

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Minke
  • Geboortekaartjes met de naam Minke
  • Geboortekaartjes met de naam Minke
  • Geboortekaartjes met de naam Minke
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Minke?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Minke

71%
55%
20%
39%
19%
16%

Welke kenmerken vind je bij Minke passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Minke

Minke is afgeleid van Meine. Meine is een eenstammige Friese verkorting van Germaanse namen die met ‘mein’ of ‘megin’ begonnen. Deze naamstam betekent ‘kracht, sterkte’.

Aantallen en varianten Minke

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Minke als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Minke per jaar gegeven is

Minke is afgeleid van Meine. Meine komt zo’n 1.200 keer voor, vooral in Friesland. De naam wordt tegenwoordig bijna niet meer gegeven. Sinds ongeveer 1960 is de variant Menno in opkomst. 11.000 mannen en jongens dragen die naam. Menno wordt in heel Nederland gebruikt.

Een vrouwelijke vorm is Minke. Deze komt zo’n 4.000 keer voor, met name als eerste naam. Decennia lang werd deze naam jaarlijks aan zo’n dertig tot veertig kinderen gegeven, maar de laatste jaren staat hij opnieuw in de belangstelling en wordt hij meer gebruikt. De mannelijke vorm Mink komt zo’n 740 keer voor.

Een andere vorm is Meintje, deze naam komt ongeveer 1.100 keer voor. Minne is de naam van ongeveer 1.000 mannen. Meint komt bijna 600 keer voor. Deze drie namen worden de laatste jaren nauwelijks meer gebruikt.

Wetenswaardigheden Minke

Minke is afgeleid van Meine. Menno ter Braak (1902-1940) was een Nederlandse schrijver en essayist. Hij heeft veel invloed gehad op de Nederlandse literatuur en literatuurkritiek. Hij was bevriend met de bekende auteur Edgar du Perron. Zij richtten samen het literaire tijdschrift Forum op. Hierin werd onder andere de discussie gevoerd die later bekend werd onder de noemer ‘vorm of vent’.

Ter Braak zette zich af tegen het criterium van de beweging van de Tachtigers, die de vorm van het literaire werk centraal stelden en als motto ‘l’art pour l’art’ of ‘de kunst omwille van de kunst’ hadden. Volgens Ter Braak en Du Perron was in een kunstwerk de persoonlijkheid van de kunstenaar de leidende kracht.

Namen die lijken op Minke

Mink, Meint, Menno, Minne, Meintje

Bekijk ook deze namen

Lizzy, Lina, Isabel, Nola, Romy, Fleur, Isabella, Hailey, Liva, Merel