Rolina

Rolina is afgeleid van Roeland

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Rolina
  • Geboortekaartjes met de naam Rolina
  • Geboortekaartjes met de naam Rolina
  • Geboortekaartjes met de naam Rolina
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Rolina?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Rolina

64%
43%
21%
21%
29%
21%

Welke kenmerken vind je bij Rolina passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Rolina

Rolina is afgeleid van Roeland. Roeland is een Germaanse jongensnaam. Het eerste deel, ‘rod’, betekent ‘roem’. Het tweede deel is ‘land’ of ‘nand’. ‘Land’ betekent ook ‘land’, de betekenis van ‘nand’ is ‘dapperheid’.

In de Middeleeuwen werd de naam populair door het bekende Roelandslied.

Aantallen en varianten Rolina

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Rolina als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Rolina per jaar gegeven is

Rolina is afgeleid van Roeland. Roeland komt zo’n 5.500 keer voor, vaker als eerste naam dan als volgnaam. Roland komt bijna 10.500 keer voor.

Roeland wordt ook wel verkort tot Roel, hoewel Roel ook van Roelof af kan stammen. Roelof betekent ‘roemrijke wolf’, zie Rudolf. De naam Roel komt 10.000 keer voor en is met name sinds 1970 in gebruik.

Varianten hiervan zijn Roelina, dat 1.900 keer voorkomt of Roelie. Die naam wordt 1.400 keer gebruikt. Nog minder vaak komen Roelien en Rolina voor.

Wetenswaardigheden Rolina

Rolina is afgeleid van Roeland. In het Roelandslied wordt het verhaal verteld van de ridder Roeland, die samen met zijn manschappen de achterhoede vormt van het leger van Karel de Grote. Dit leger is op de terugweg van Spanje naar Frankrijk, nadat na jarenlange strijd de vrede met de Saracenen zou worden getekend.

In het dal van Roncevaux wordt de achterhoede van het leger in een hinderlaag gelokt. Roelands zwager Olivier vraagt hem om op zijn hoorn Olifant te blazen, zodat Karel terug zal komen, maar Roeland weigert dit ‘uit heldhaftige dwaasheid’. Pas als na een ongelijke strijd Roeland met twee strijdmakkers overblijft, blaast hij op zijn hoorn, maar dan is het te laat. Karel keert terug, maar kan Roeland niet meer redden.

Namen die lijken op Rolina

Roel, Roelie, Roelien, Roelina, Roellinda, Roelof, Roland

Bekijk ook deze namen

Lieke, Elena, Amber, Elin, Rosa, Naomi, Fenna, Evi, Loua, Kiki