Blog
Jonge vader speelt met baby

Het geboorteverlof voor partners verandert per 1 juli 2020. Uit onderzoek van IPSOS, in opdracht van Rutgers en 24Baby, blijkt dat maar de helft van de respondenten met een kinderwens hiervan op de hoogte is.

De nieuwe regeling

Als je partner op of na 1 juli 2020 bevalt, heb je recht op een werkweek volledig betaald verlof. Daarna kan je nog vijf weken aanvullend geboorteverlof opnemen, tegen 70% van je loon. Bekijk voor meer informatie over de nieuwe regeling dit overzicht >>

Om je te helpen bij het voorbereiden van je verlof, lanceren Rutgers en 24Baby samen de Verlofplanner. Hiermee heb je een duidelijk overzicht welke dagen je met je gezin kan doorbrengen. Ook weet je zo precies welke vrije dagen je bij je werkgever moet aanvragen.

Solozorg: het beste voor het gezin

Uit het onderzoek blijkt dat 98% van de respondenten gebruik wil maken van de nieuwe regeling. Het grootste deel daarvan wil het verlof gespreid opnemen over het eerste half jaar (41%). Slechts een klein deel wil het geboorteverlof opnemen na het bevallingsverlof van de moeder.

Dat is opvallend, omdat uit meerdere onderzoeken blijkt dat solozorg de meeste voordelen oplevert voor het gezin.
Ilze Smit, projectleider Vaderschap bij Rutgers: ‘Door als partner alleen te zorgen voor de baby, ben je niet langer de assistent van de moeder. Op de lange termijn worden dan de voordelen van dit verlof echt zichtbaar. Zowel binnen gezinnen als op de werkvloer.’

Als de partner een tijd de primaire verzorger is, heeft dit ook op lange termijn positieve effecten.

Ouders aan het woord

Wie nu zwanger wordt, kan waarschijnlijk al gebruikmaken van de nieuwe regeling. Wat vinden ouders hier zelf van? In de onderstaande interviews lees je hoe ouders de kraamtijd hebben ervaren en wat zij van de nieuwe verlofregeling vinden: