moeder en baby na bevalling

De bevalling is een bijzonder moment. Je leeft er maandenlang naartoe en je weet - voor zover dat mogelijk is - wat je te wachten staat. Maar hoe beleeft je baby de bevalling?

Hoe ademt je baby?

In de baarmoeder ademt je baby niet. Hij krijgt zijn zuurstof namelijk via de navelstreng. Bij de geboorte nemen de longen het over. In de baarmoeder zitten deze nog vol met vocht die de longen helpen groeien. Door de weeën en door de druk in het geboortekanaal wordt deze vloeistof uit de longetjes geperst, zodat ze zich na de geboorte kunnen vullen met lucht. Zodra je baby huilt, zit dit goed.

Bij een keizersnede haalt je baby een tijdje sneller en harder adem om dit probleem op te lossen. Daarmee drogen de longen op. Meestal is dit binnen 24 tot 48 uur over.

Hoe blijft je baby warm?

Je baby gaat van een omgeving op lichaamstemperatuur naar een omgeving op kamertemperatuur. Dit is best een flink verschil. De schildklier van je baby werkt extra hard om hem warm te houden. Het is dus even een schok voor je baby, maar zijn lichaampje zal uiteindelijk aan de nieuwe temperatuur wennen.

Wat ziet en hoort je baby?

Het is nog onduidelijk hoeveel een baby ziet of hoort tijdens de geboorte. Wat we wel weten is dat je baby in de baarmoeder al geluiden kan onderscheiden. Zo kan hij reageren op het geluid van je stem of die van je partner.

Wat het zien betreft, weten we dat je baby je gelaatstrekken herkent op zo’n 20 tot 30 centimeter afstand – ongeveer de afstand waarop je baby zich bevindt als hij aan de borst ligt. Verder is zijn zicht nog erg wazig.

Voelt je baby pijn?

Er zijn aanwijzingen dat je baby pijn ervaart tijdens de bevalling. Bij een Zwitsers onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat het stressniveau van baby’s die geboren werden via de natuurlijke weg hoger was dan baby’s die geboren werden via een keizersnede.

De geboorte is intensief voor zowel jou als je baby

Het lijkt erop dat de geboorte best wel een heftige gebeurtenis is voor je baby. Hij moet opeens zelf ademen, zijn lichaam werkt hard om hem warm te houden, hij hoort en ziet dingen op een nieuwe manier en kan zelfs pijn hebben door de bevalling. Gelukkig kunnen jij en je baby hierdoor meteen een band ontwikkelen. De geboorte hebben jullie alvast samen doorstaan!

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app