bevallen in de rugligging

De ideale baringshouding bestaat niet. En toch bevalt 85% van de vrouwen liggend op bed. Gek, want vrouwen die worden vrijgelaten in hun bewegingen nemen vaak een andere houding aan. Maar waarom bevallen dan zoveel vrouwen in de rugligging? En wat zijn de nadelen hiervan?

Een stukje geschiedenis

Eigenlijk is de rugligging geen natuurlijke baringshouding. Duizenden jaren lang bevielen vrouwen in een verticale positie in bijvoorbeeld de hurkzit of op de baarkruk. Vanaf de 19e eeuw kwam de bevallende vrouw horizontaal op haar rug te liggen.

Voor de vroedvrouw was het op deze manier makkelijker om het geboorteproces in de gaten te houden. En zo kon ze beter met een toeter naar het hartje van de baby luisteren.

Terwijl de medische hulpmiddelen verbeterden, werd de rugligging steeds vaker gebruikt tijdens bevallingen. Hierdoor is de houding uiteindelijk normaal geworden.

De rugligging is praktisch

Tegenwoordig is de rugligging nog steeds de beste manier voor verloskundigen om te zien hoe de bevalling verloopt. Zeker als je medische hulp nodig hebt tijdens de bevalling, is de rugligging de beste houding om je kindje veilig geboren te laten worden.

Voordelen rugligging

Als je geen medische indicatie hebt en op een natuurlijke manier kan bevallen, is de rugligging een houding met weinig voordelen. Tijdens de bevalling is het dan ook belangrijk dat je een houding aanneemt die jij prettig vindt. Voordelen van de rugligging zijn:

  • Tussen de persweeën door kan je lekker achteruit hangen.
  • Als de bevalling te snel verloopt (waardoor de kans op inscheuren toeneemt), kan je dit remmen door middel van de rugligging.

“Het routinematig adviseren van de rugligging gedurende de uitdrijving, zelfs voor vrouwen bij wie geen instrumentale bevalling nodig is, kan beschouwd worden als een interventie in het natuurlijke verloop van de baring.

Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde

Nadelen van de rugligging

  • De kans op interventies, zoals een knip of een kunstverlossing, is groter.
  • Bloedvaten kunnen afgekneld worden, waardoor jij of jouw kindje minder bloed krijgt. Hierdoor kan jij je naar gaan voelen en bij je baby kan zijn hartslag lager worden.
  • Persen gaat moeilijker en sommige vrouwen voelen minder goed aan wanneer ze moeten persen.
  • Vrouwen ervaren meestal meer pijn in de rugligging dan in een andere positie.
  • In tegenstelling tot een verticale baringshouding, werkt de zwaartekracht niet mee.
  • De ontsluitingsduur is gemiddeld een uur langer dan bij een verticale bevallingspositie.
  • De uitdrijvingsfase duurt gemiddeld drie tot vier minuten langer dan bij een andere houding.
  • Je bekken is smaller, doordat je stuitje wat naar voren wordt geduwd.
  • Je hebt weinig bewegingsvrijheid. Het is namelijk moeilijk om een andere houding aan te nemen.
  • Vaak wordt de rugligging voor je gekozen of lijkt het een logische keuze, omdat het de meest voorkomende bevallingshouding is. Doordat je geen keuze hebt gemaakt waar je volledig achterstaat, kan je een gevoel van controleverlies ervaren tijdens de bevalling. Dit kan ervoor zorgen dat je de bevalling als minder prettig ervaart.
  • Het schaamtegevoel is ook vaak groter in deze houding.

Doen wat jij fijn vindt

Er is eigenlijk geen goede reden om de rugligging als standaard baringshouding aan te bevelen. Het is dus belangrijk, tenzij je om medische redenen in de rugligging moet bevallen, om een houding te kiezen waar jij je prettig bij voelt.

Vraag aan je verloskundige naar de verschillende mogelijkheden en lees je goed in. Bedenk hoe jij wil dat de bevalling loopt en waar jij je fijn bij voelt. Leg dit bijvoorbeeld vast in een geboorteplan, zodat de verloskundige of het ziekenhuis rekening kan houden met jouw wensen.

Misschien lijkt het je fijn om in een warm bad te bevallen of op een baarkruk. Het kan ook zijn dat je tijdens je bevalling merkt dat je ineens een heel andere houding aan wilt nemen. Houd je dan vooral niet vast aan de vooraf gekozen positie. Jij voelt het beste aan waar jouw lichaam op dat moment behoefte aan heeft.

“Juist de vrije keuze is voor de vrouw zelf belangrijk: de barende moet zoveel mogelijk vrij worden gelaten in het kiezen van de voor haar, op dat moment, meest comfortabele houding.

Tijdschrift voor Verloskundigen

In het ziekenhuis

In het ziekenhuis heb je iets minder mogelijkheden dan thuis, maar ook hier zijn er alternatieven voor de rugligging. De meeste ziekenhuizen hebben bijvoorbeeld een baarkruk waar je gebruik van kan maken. En natuurlijk kan je ook gewoon de hurkzit doen of op handen en voeten je kindje ter wereld brengen. Bespreek dus ook in het ziekenhuis je verschillende mogelijkheden en wensen.

Zelf een baringshouding kiezen

Het zelf kiezen van je baringshouding en het afwisselen van verschillende houdingen, vergroot de kans op een prettige bevallingservaring. Dit komt doordat je meer controle hebt over en actief bent tijdens je eigen bevalling. De kans is dan ook groter dat je minder last hebt van een schaamtegevoel.

Klamp je dus niet vast aan je bed! Tenzij je dit natuurlijk fijn vindt of als het medisch noodzakelijk is… Anders moet je gewoon lekker vrijuit bewegen. Dit is het beste voor jou en je baby.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app