Zwangere vrouw heeft pijn van weeën

Dat de bevalling pijn gaat doen, is je waarschijnlijk wel bekend. Er zijn verschillende manieren die je kunnen helpen om de pijn goed op te vangen. Hieronder enkele tips tegen de pijn van weeën.

1. Bereid je goed voor op de bevalling

Omdat elke bevalling anders is, weet je van tevoren nooit helemaal hoe die van jou gaat zijn. Het is wel aan te raden om je goed in te lezen. Als je weet wat je ongeveer kan verwachten, ga je met meer vertrouwen je bevalling in en overvalt de pijn je minder wanneer het moment eenmaal daar is.

Hoe je je goed voorbereidt?

  • Schrijf je in voor een bevalcursus (ook handig voor je partner).
  • Bespreek je wensen met je verloskundige of gynaecoloog.
  • Lees artikelen over de bevalling (en deel deze met je partner).
  • Vraag over de ervaringen van andere vrouwen uit je omgeving en lees bevallingsverhalen (maar onthoud goed dat elke bevalling anders is!).
  • Maak een geboorteplan, zodat je weet hoe jij je bevalling het liefst voor je ziet.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

2. Let op je ademhaling en probeer te ontspannen

Gedurende elke bevallingsfase kan je ademhalingstechnieken toepassen om de pijn beter te verdragen en de scherpe randen van de weeën weg te nemen. Door te ontspannen, werk je met de weeën mee in plaats van ertegenin. Hierdoor kunnen ze beter hun werk doen.

Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, maar hoe beter je ademt en ontspant, hoe meer endorfine je lichaam aanmaakt. En dat wil je hebben, want dit stofje werkt als een natuurlijke pijnstiller!

3. Probeer verschillende bevallingshoudingen uit

De meeste vrouwen bevallen op hun rug, maar er zijn meerdere bevallingshoudingen die je kan uitproberen en afwisselen. Met zittend persen, zoals op een baarkruk, helpt de zwaartekracht mee en krijg je vaak effectievere weeën. Wees dus niet bang om te variëren en te ontdekken welke houding voor jou het beste werkt.

4. Zet hulpmiddelen in tegen de pijn

Afhankelijk van waar je bevalt, heb je diverse hulpmiddelen tot je beschikking om de bevalling draaglijker te maken. Je denkt hierbij waarschijnlijk aan pijnstilling, maar er zijn ook andere opties. Sommige vrouwen vinden het bijvoorbeeld fijn om een heet washandje tegen hun vagina aan te houden tijdens de ontsluitingsfase. Dit kan de scherpe pijn verzachten.

Andere vrouwen gaan tijdens het bevallen graag onder de douche, in bad of vinden een massage fijn om te kunnen ontspannen. Oriënteer je van tevoren op de mogelijkheden en bespreek ze met je partner, verloskundige of gynaecoloog. Zo beschik je straks over een scala aan opties om de pijn de baas te blijven.

5. Zorg voor goede steun

Denk tijdens je zwangerschap na wie je ter ondersteuning bij je bevalling wilt hebben. Kies de persoon of personen uit die jou kunnen ondersteunen op een manier die jij fijn vindt. Zij kunnen het verschil maken en jou door die pijnlijke momenten heenloodsen.

6. Focus op je kindje

Probeer tijdens de bevalling je zoveel mogelijk te concentreren op je baby. Denk aan hoe je kindje eruit gaat zien, de naam die je hebt gekozen en hoe de babykamer eruitziet. Zo weet je waar je het voor doet en vind je extra kracht om de pijn te verdragen.

En denk maar zo: elke wee die je hebt gehad, komt nooit meer terug én brengt je een stapje dichterbij de eerste ontmoeting met je baby!

7. Vraag om hulp

Wees niet bang om tijdens de bevalling om hulp te vragen. Wordt de pijn te heftig? Vraag dan om extra ondersteuning, of dat nu een glas water, een andere houding of pijnstilling is. Het gaat om wat voor jou fijn is op dat moment; hoe je uiteindelijk de bevalling doorkomt, maakt later niet meer uit.

8. Je kan het!

Wist je dat er wereldwijd 255 baby’s per minuut worden geboren? Als deze vrouwen het kunnen, dan kan jij het ook! Jouw lichaam is krachtig en voor de bevalling gemaakt. Vertrouw er daarom op dat het je gaat lukken.

Bron hoofdfoto: Jaleesa Koelen fotografie