Geboortekaartje met foto

Als je net bevallen bent van het mooiste kindje ter wereld, wil je hem natuurlijk aan iedereen laten zien. Een geboortekaartje met foto is een goede gelegenheid om je baby te laten stralen! Dit is dan ook een groeiende trend in geboortekaartjesland. Maar hoe maak je de perfecte foto hiervoor en waar kan je verder op letten? Zó maak je het leukste geboortekaartje met foto.

Geboortekaartje met foto: verschillende stijlen

Wanneer je aan een geboortekaartje met foto denkt, denk je waarschijnlijk aan een kaart waarvan de voorkant gevuld is met een foto en waar onderaan de naam van jullie wondertje genoteerd staat. Dit is zeker een optie, maar wist je dat er nog veel meer mogelijk is?

Zo kan je onder andere:

 • Een geboortekaartje met bolletjes en gouden details ontwerpen. Een ronde foto kan je met een touw aan de kaart vastmaken.
geboortekaartje met foto bolletje van Tadaaz
Een geboortekaartje met bolletjes
 • Een collage met verschillende foto’s maken. Vooral handig als je niet kan kiezen tussen alle schattige foto’s van je baby.
geboortekaartje met foto collage van Tadaaz
Een geboortekaartje met een fotocollage
 • Een drieluikkaart ontwerpen, met in het midden de foto en op de voorkant een schattige illustratie.
geboortekaartje met foto drieluik van Tadaaz
Een drieluikkaart
 • Een geboortekaartje met doorkijk maken. Op de voorkant staat de naam van je baby en door de uitgesneden vorm krijg je al een sneak preview van de foto, terwijl de kaart nog dicht is.
Een geboortekaartje met silhouet en bloemenkrans

Waar let je op bij het maken van een foto?

Als je voor een geboortekaartje met foto kiest, wil je dat het allereerste kiekje van je baby perfect is. Grote kans namelijk dat de kaart, na eerst wekenlang op de vensterbank gestaan te hebben, later ook in menig fotoalbum en babyboek geplakt wordt.

Bij het maken van een foto voor het geboortekaartje, kan je het beste letten op:

 • De kwaliteit van de foto
 • De oriëntatie van de foto (staand of liggend)
 • De kleertjes van je baby
 • De omgeving (wat is er verder op de foto te zien?)
 • Het moment van de dag
 • Wie je op de foto wil hebben
 • Wie de foto maakt

De kwaliteit van de foto

Gelukkig maken de meeste smartphones goede foto’s, maar als je een (professionele) camera thuis hebt liggen, is het wel de moeite waard om deze erbij te pakken. Vooral wanneer de foto op een geboortekaart afgedrukt wordt, zie je snel het verschil in fotokwaliteit.

De oriëntatie van de foto

Heb je al een formaat van een geboortekaartje in gedachte? Maak dan een foto in hetzelfde formaat. Ga je bijvoorbeeld voor een horizontale kaart? Maak dan ook een liggende foto. Door dit te doen, weet je zeker dat de foto goed in het beeldvlak past.

De kleertjes van je baby

Heb je al nagedacht over een leuke outfit die je baby aan heeft terwijl de foto genomen wordt? Afhankelijk van hoe je de foto neemt, zal niet veel van zijn kleding te zien zijn, maar het blijft toch leuk om je kindje speciaal aan te kleden voor zijn foto.

Draagt je baby nog een mutsje? Bedenk dan van tevoren of je wil dat hij deze ophoudt voor de foto, of dat je juist zijn schattige eerste babyhaartjes wil vastleggen.

De omgeving

Wil je de achtergrond betrekken bij de foto? Leg je kindje dan bijvoorbeeld op een mooi schapenvachtje of kleurrijk speelkleed. Heb je liever een neutrale achtergrond? Maak dan de foto van je kindje terwijl hij in zijn wiegje of in de box op een witte handdoek of wit laken ligt.

Het moment van de dag

In de eerste weken van zijn leven slaapt je baby meer dan dat hij wakker is. Op de foto voor zijn geboortekaart heeft hij dan ook hoogstwaarschijnlijk zijn oogjes dicht.

Heb je liever een wat actievere foto? Maak dan de foto’s als je baby net wakker is en een voeding heeft gehad. Dan is hij helemaal op zijn gemak en klaar voor dé foto! Om zijn aandacht te trekken kan je gebruikmaken van zijn favoriete knuffel of speeltje.

Wie wil je op de foto hebben?

Het geboortekaartje met foto draait natuurlijk om jouw pasgeboren fotomodel. Maar je kan er ook voor kiezen om zelf met je kleine op de foto te gaan, eventueel samen met je partner.

Als je baby al grote broers of zussen heeft, vind je het misschien leuk om alle kinderen op de foto te zetten. Niets is schattiger dan een foto van je baby die geknuffeld wordt door zijn grote broer of zus. Leuk voor nu én voor later!

Wie gaat de foto maken?

Iedereen kan een foto maken, helemaal als je baby het onderwerp van de foto is. Hallo schattige mini-me! Wil je liever wachten op de foto’s van de ‘newbornshoot’ die je al gepland hebt? Dat kan natuurlijk ook!