Grote terugroepactie vleeswaren Offerman: wat moet je weten?
Gepubliceerd -Vleesfabrikant Offerman heeft een groot aantal gesneden vleeswaren teruggeroepen. De producten bevatten mogelijk de bacterie listeria. Deze kan schadelijk zijn, zeker als je zwanger bent. Wat moet je doen als je deze producten hebt gegeten?
Wat is listeria?
Listeria is een bacterie die voedselvergiftiging kan veroorzaken. Hij komt voor in dierlijke producten die langere tijd gekoeld bewaard worden. Besmetting met de bacterie is gelukkig zeldzaam, maar kan wel ernstige gevolgen hebben. Zo kan een infectie leiden tot een vroeggeboorte of miskraam.
Bij verhitting boven de 70°C kan listeria niet overleven. Rauwe producten zoals serranoham, leverworst, cervelaat en salami kunnen problemen veroorzaken. Het is daarom verstandig om deze tijdens de zwangerschap te laten staan, of eerst zorgvuldig te verhitten.
In dit geval kunnen ook vleeswaren die normaal gesproken veilig zijn om te eten listeria bevatten. Het gaat dan bijvoorbeeld om kipfilet en plakjes kalkoen. Dit komt omdat de vleeswaren in de fabriek langs dezelfde snijmachine gaan. Zo kunnen de bacteriën alsnog op de producten terechtkomen.
Symptomen listeria besmetting
Als je besmet bent met listeria, krijg je griepachtige verschijnselen. Deze treden meestal binnen 2 tot 4 weken op. Maar het kan ook langer duren, tot wel enkele maanden. Neem contact op met je huisarts of verloskundige als je na het eten van verdacht vlees of vis de volgende klachten krijgt:
- Koorts
- Spierpijn
- Misselijkheid
- Diarree
- Algeheel grieperig gevoel
Welke vleeswaren van Offerman zijn mogelijk besmet?
De vleesfabrikant heeft twee lijsten gepubliceerd met mogelijk besmette waren. Het gaat om de merken Kraak-Vers, Anur, Wahid, Freshly en FairBeleg. Deze zijn onder meer de koop bij de supermarktketens Jumbo, Albert Heijn en Aldi.
Het gaat om producten met EG erkenningscodes NL 429 EG en NL 214850 EG. Deze code vind je onder de lijst met ingrediënten op de verpakking, in een cirkeltje.
De volledige lijsten zijn te bekijken op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.
Wat moet ik doen als ik producten van Offerman in huis heb?
Je kan de vleeswaren terugbrengen naar de supermarkt waar je ze hebt gekocht. Dit kan ook zonder bonnetje. Doorgaans krijg je dan het aankoopbedrag terug. Je kan dit ook doen als je de verpakking al open hebt gemaakt.
Heb je al van de vleeswaren gegeten? Hou dan in de gaten of je symptomen krijgt. Merk je dat je een grieperig gevoel krijgt, neem dan direct contact op met je huisarts of verloskundige. Dit kan je uiteraard ook doen als je bezorgd bent. Een medisch professional kan jouw persoonlijke situatie het beste beoordelen.