Moeder heeft baby korte meisjesnamen gegeven

Korte meisjesnamen zijn al jaren populair. Meer dan de helft van de namen uit de top 100 van populairste meisjesnamen hebben slechts 3 tot 4 letters. Kan je wel wat inspiratie gebruiken? Dit zijn de 20 meest-gebruikte korte meisjesnamen van het afgelopen jaar.

Korte meisjesnamen niet altijd populair

Korte meisjesnamen zijn niet altijd populair geweest. In het begin van de 20e eeuw waren namen voor meisjes een stuk langer. Denk aan klassieke Hollandse babynamen als Wilhelmina, Juliana, Theresa en Gertruda. Korte meisjesnamen zijn dus echt een babynamentrend van de afgelopen jaren. Ook korte jongensnamen zijn populair.

Korte meisjesnamen top-20

Onderstaande korte meisjesnamen waren het afgelopen jaar het populairst. Zit de korte meisjesnaam van je dromen er niet tussen? Check dan de babynamen-tool, filter op ‘meisje’ en ‘kort’ en vind honderden korte meisjesnamen, inclusief herkomst en betekenis.

1. Emma

De meisjesnaam Emma betekent ‘verbonden, machtig’ en wordt al eeuwen gebruikt. Toch is de naam pas vanaf de jaren ’80 populairder geworden en sindsdien snel in gebruik gestegen. Vanaf 1999 is Emma zo geliefd, dat zij jaarlijks strijd om een nummer 1-positie met de meisjesnamen Sophie, Tess, Anna en Julia. Emma heeft de top 5 al twintig jaar niet meer verlaten.

2. Tess

Tess is een korte naam die is afgeleid van de Griekse meisjesnaam Theresia. De herkomst en betekenis hiervan is niet helemaal zeker. Mogelijk is de naam afgeleid van het woord ‘theros’, dat ‘zomer, oogst’ betekent. Het kan ook afgeleid zijn van ‘thèraein’. In dat geval heeft de naam ‘jageres’ als betekenis. Tess is sinds eind jaren ’80 in gebruik, maar pas sinds 10 jaar populair. Ze strijd al jaren om een nummer 1-positie, net als Emma.

3. Zoë

Zoë is een meisjesnaam die ‘leven’ betekent. De naam wordt in Nederland op twee manieren gebruikt, als zo-ee of als zo-ie. In de jaren ’80 kwam Zoë in gebruik, waarna de populariteit langzaam, maar gestaag, steeg. Vanaf begin 2000 krijgen jaarlijks ongeveer 500 meisjes deze naam en sinds 2013 staat Zoë in de top 10 van populairste meisjesnamen. Zusje Zoey wordt een stuk minder gebruikt, maar stijgt langzaam in gebruik.

4. Mila

Mila is een Slavische meisjesnaam die ‘geliefd’ betekent. De naam is al enkele tientallen jaren in gebruik in Nederland, maar werd pas in ’00 populairder. Mila stijgt nog steeds in populariteit en staat al enkele jaren in de top 10 van populairste meisjesnamen. Haar zusje Myla is een stuk minder geliefd, maar wordt ook steeds vaker gebruikt.

5. Anna

Anna is een Hebreeuwse meisjesnaam die ‘lieflijk’ of ‘genade’ betekent. De naam is al decennia ongekend populair. Anna stond van 1870 tot 1947 in de top 3 van populairste meisjesnamen. Hoewel het gebruik is afgenomen, heeft Anna nog steeds een plekje in de top 10. Ze strijd al jaren met Emma, Tess, Julia en Sophie om de eerste plaats. Zusje Anne is ook al decennia razend populair.

Meisje met korte meisjesnaam

6. Sara

Sara is een Hebreeuwse naam met ‘vorstin’ als betekenis. De naam is bekend uit de Bijbel, waar Sara de vrouw is van Abraham. De meisjesnaam wordt al eeuwen gebruikt, maar is pas de laatste 20 jaar populair. Inmiddels staat ze steevast in de top 10 van populaire meisjesnamen. Andere populaire varianten op de naam, zijn Sarah, Saar, Saartje en Zara.

7. Eva

Eva is een Hebreeuwse naam en is volgens de Bijbel de oermoeder van de mens. Eva en Adam waren de eerste mensen op aarde. De naam betekent dan ook ‘de leven gevende’ of ‘moeder van alle levenden’. Eva wordt al eeuwenlang als meisjesnaam gebruikt, maar is pas sinds de jaren ’80 in populariteit gestegen. Vooral de laatste 20 jaar is Eva niet weg te denken uit de top van populairste meisjesnamen.

8. Nora en Noor

Nora en Noor zijn verkorte varianten van de naam Eleonora. Deze naam stamt ofwel van het Griekse ‘eleos’ met ‘medelijden’ als betekenis, of van het Arabische ‘ellinor’, dat ‘God is mijn licht’ betekent. Noor kan ook een variant zijn op de Arabische meisjesnaam Nur, dat ‘licht’ betekent. Zowel Nora en Noor worden pas sinds 2000 vaker gebruikt en staan inmiddels is de top 10 van populairste meisjesnamen.

9. Evi

Evi is een variant op de Hebreeuwse naam Eva en heeft dan ook dezelfde betekenis, namelijk ‘de leven gevende’ of ‘moeder van alle levenden’. De naam Evi wordt sinds het eind van de jaren ’80 aan meisjes gegeven, maar het gebruik is pas vanaf 2004 in een stroomversnelling geraakt. De laatste jaren staat Evi steevast in de top 20 van populaire meisjesnamen. Zusjes Evie en Evy worden minder gebruikt, maar zijn ook in populariteit aan het stijgen.

10. Saar

Saar is een typische Nederlandse meisjesnaam, die niet in het buitenland voorkomt. Het is een verkorte variant van Sara, wat ‘vorstin’ betekent. Hoewel Saar al in de jaren ’90 voorkwam, werd zij pas echt populair in 2011. Inmiddels heten ongeveer 5.000 vrouwen en meisjes Saar.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

11. Yara

Yara is een Slavische naam, die vermoedelijk is afgeleid van de naam Jaromir. ‘Jaro’ betekent hier ‘heftig (van karakter)’. Yara komt ook voor in het Portugees en betekent dan ‘waterkoningin’. In het Arabisch betekent Yara ‘klein vlindertje’. De naam wordt al tientallen jaren in Nederland gebruikt, maar is pas de laatste 10 jaar echt in populariteit gestegen. Zusjes Yarah en Jara zijn aanzienlijk minder populair, maar stijgen langzaam in gebruik.

12. Liv

Liv is een Scandinavische meisjesnaam. In het Noors betekent het ‘beschermer’ en in het Zweeds heeft Liv ‘leven’ als betekenis. De naam komt pas sinds 2000 voor en is sindsdien snel in gebruik gestegen. Inmiddels staat Liv in de top 20 van populairste meisjesnamen.

13. Nova

Nova is een meisjesnaam die afstamt van het Latijn. Hier betekent de naam ‘nieuw’. In de sterrenkunde wordt Nova gebruikt voor een ster die plotseling toeneemt in helderheid. De naam wordt in Nederland gebruikt sinds eind jaren ’90, maar is pas de laatste 10 jaar populair. Ongeveer 4.000 meisjes en jonge vrouwen heten zo.

14. Maud

Maud is afgeleid van de Germaanse meisjesnaam Mathilde en betekent ‘strijdbare maagd’. De naam is al decennia in gebruik, maar werd pas in de jaren ’90 populair. Ze beleefde haar hoogtepunt in 2004, waarna het gebruik iets afnam. Toch staat Maud nog altijd hoog in de top van populairste meisjesnamen.

15. Nina

Nina is een meisjesnaam die in veel landen voorkomt. In het Frans en Russisch is de naam een vleivorm van Anna, die ‘lieflijk’ betekent. Nina is al tientallen jaren een populaire naam, met haar hoogtepunt in 1999. Sindsdien is het gebruik iets afgenomen, maar de naam staat nog steeds in de top 20.

Vader en baby met korte meisjesnaam

16. Elin

Elin is een Scandinavische meisjesnaam. Een andere mogelijkheid is dat Elin is afgeleid van de naam Eline. Voor herkomst van deze naam zijn er verschillende verklaringen. De betekenis loopt dan ook erg uiteen. Elin kwam rond 2000 in gebruik en is sindsdien in populariteit gestegen.

17. Lynn

Lynn is afgeleid van de meisjesnaam Linda. Dit is een Germaanse naam met de betekenis ‘slang, kenner van geheimen’. Een andere verklaring is dat Lynn verband houdt met het Welsh. In dat geval betekent de naam ‘meer, groot water’. Lynn wordt sinds de jaren ’80 gebruikt en is sindsdien ieder jaar in populariteit gestegen. In 2010 vierde ze haar hoogtepunt.

18. Roos

Roos is een meisjesnaam die in de jaren ’80 opkwam. Sindsdien is het gebruik van de naam gestegen. Begin 2000 waren de topdagen van Roos, waarna het gebruik iets afnam. Toch staat ze nog altijd in of net buiten de top 20 van populairste meisjesnamen. Roos kent verschillende betekenissen. Zo is het de bloemsoort ‘Roos’, maar verwijst het ook naar ‘roem’.

19. Lisa

Lisa is een korte variant van de Hebreeuwse meisjesnaam Elisabeth. Dit betekent ‘God is mijn eed’. Het is ook mogelijk dat Lisa is afgeleid van Elisa, wat ‘God is redding’ betekent. De naam was vooral eind jaren ’80 en begin jaren ’90 razend populair en is sindsdien afgenomen in gebruik. Toch staat Lisa nog hoog in de ranglijsten.

20. Isa

Isa is een meisjesnaam die in de jaren ’90 vanuit het niets in korte tijd erg populair werd. Zo kregen in 1993 nog maar 14 meisjes deze naam en waren dat er tien jaar laten maar liefst 785. Isa heeft verschillende betekenissen. Zo kan het afgeleid zijn van Isabella, wat ‘God is mijn eed’ betekent. In de Islam wordt Isa gebruikt voor de naam van Jezus. Dan is de betekenis ‘de verlosser’. De laatste jaren wordt Isa ook wel als jongensnaam gebruikt.

Vind jouw ideale babynaam

Op zoek naar een mooie naam voor je kindje? Laat je inspireren bij het maken van een keuze tussen alle babynamen met behulp van onze babynamen-zoekfunctie. Vind de perfecte babynaam >>

Bonus: nog meer korte meisjesnamen

Vind je korte meisjesnamen mooi, maar geef je de voorkeur aan een minder populaire naam? Dan zijn deze namen misschien iets voor jou: