De populairste babynamen van 2017 zijn Emma en Noah. In het afgelopen jaar noemden maar liefst 755 ouders hun dochter Emma en stond er 635 keer 'Noah' op een geboortekaartje van een pasgeboren jongetje.

Babynamen 2017 top 10 lijst

Klik hier om de afbeelding te vergroten

Populairste meisjesnamen 2017

Dit jaar heeft Emma Anna van haar troon gestoten. Emma stond voor het laatst in 2015 bovenaan de lijst van babynamen. De nummer één van vorig jaar, Anna, is zelfs helemaal verdwenen uit de top 3 en staat nu halverwege de lijst van top 10 meisjesnamen. Sophie en Julia zijn weer een plekje gestegen. Tess blijft een snelle stijger: in 2015 stond ze nog op plaats 7, nu heeft ze de zilveren medaille te pakken.

Populairste jongensnamen 2017

De populariteit van Noah steeg in 2017 opnieuw. In 2016 moest hij nog genoegen nemen met een tweede plek, dit jaar is hij de koning van de lijst babynamen voor jongens. Na een jaar op nummer één staat Daan op de vijfde plek. Jessie is zelfs helemaal verdwenen uit de top 10, maar wel vervangen door broertje Jesse. Als nieuwkomer in de lijst staat Jesse op de tiende plaats. Een andere nieuwkomer in de top 10 is Bram, die vanuit het niets op plaats 8 staat. Sem staat al sinds 2008 in de top 3.

Zeeland meest originele provincie

Zeeland is het origineelst in het kiezen van babynamen. Dit komt vooral door de jongensnamen Cornelis, Johannes en Marinus en de meisjesnamen Johanna, Maria en Adriana. Daarnaast is Johanna de populairste meisjesnaam onder Zeeuwse ouders, terwijl deze naam op plek 99 staat in de landelijke lijst.

Gelderland is daarentegen het minst origineel als het om babynamen gaat: alle meisjes- en jongensnamen in de Gelderse top 10 staan ook in de landelijke top 20. In deze oostelijke provincie wordt Levi en Tess het vaakst op geboortekaartjes geschreven.

Minst populaire namen

Heb je jouw kindje in 2017 Billie of Abraham genoemd? Dan ben je één van de meest creatieve ouders van Nederland. Deze namen waren het afgelopen jaar namelijk het minst populair, met maar 25 kinderen die deze namen kregen. Er zijn nog wel andere namen die minder dan 25 keer gekozen zijn, maar de SVB heeft uit privacyoverwegingen een ondergrens van 25 ingesteld voor hun lijst van populaire babynamen.

Sociale Verzekeringsbank

Voor dit artikel hebben wij gebruikgemaakt van de namenlijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De SVB maakt deze lijst jaarlijks op basis van hun eigen gegevens. Doordat de SVB verantwoordelijk is voor de uitvoering van de kinderbijslag, zijn alle babynamen bij hen bekend.