Vrouw bij de echoscopist voor 13-wekenecho

Vanaf eind 2020 komt er een extra echo bij de controles die je nu standaard krijgt. Dit is besloten op advies van de Gezondheidsraad. Deze echo vindt plaats met 13 weken, tussen de termijnecho en de 20-wekenecho. Wat houdt deze 13-wekenecho precies in en waarom wordt hij ingevoerd?

Wat is de 13-wekenecho?

De 13-wekenecho is een extra prenatale controle bij je verloskundige, waarbij met een echo naar de groei en ontwikkeling van je kindje wordt gekeken. Zoals de naam al zegt, vindt deze controle plaats rond de 13 weken zwangerschap.

Deze echo geeft al vroeg een beeld van hoe de organen zich ontwikkelen en hoe je baby groeit. Daarnaast kunnen eventuele ernstige afwijkingen hierin kunnen daardoor snel worden waargenomen.

Vanaf eind 2020 wordt de 13-wekenecho een standaard onderdeel van de prenatale onderzoeken die je van de overheid krijgt aangeboden. Het is een toevoeging aan de termijnecho, waarmee je uitgerekende datum wordt vastgesteld, en de 20-wekenecho.

Waarom een 13-wekenecho?

Een deel van de afwijkingen die bij de 20-wekenecho worden gevonden, kan al eerder worden opgespoord. Door al met 13 weken te kijken of er ernstige afwijkingen zijn bij je baby, heb je meer tijd om te beslissen hoe je hiermee omgaat. Zo is er meer tijd voor aanvullend onderzoek of eventuele ingrepen en kan je rustig bedenken of je de zwangerschap wil voortzetten of niet.

De 13-wekenecho vormt een goede aanvulling op de NIPT en de combinatietest. Sind de invoering van de NIPT, neemt het aantal vrouwen dat kiest voor een combinatietest sterk af. Hiermee kan belangrijke informatie over de gezondheid van de baby gemist worden. Bij de NIPT kunnen eventuele chromosoomafwijkingen worden opgespoord in het bloed, maar er wordt geen echo gemaakt zoals bij de combinatietest.

Op een echo zijn andere afwijkingen zichtbaar dan in het bloed. Met de komst van de 13-wekenecho krijgt je verloskundige toch een volledig beeld van de gezondheid en de ontwikkeling van je baby.

Als alles goed is op de 13-wekenecho, geeft dit al vroeg in je zwangerschap een gerustgesteld gevoel. Je hoeft dan niet tot 20 weken te wachten om te zien of je kindje zich gezond ontwikkelt. Hierdoor kan je al in een eerder stadium met een geruster hart genieten van deze bijzondere tijd.

Vanaf wanneer is de 13-wekenecho beschikbaar?

Volgens de plannen van het ministerie van Volksgezondheid moet de 13-wekenecho vanaf eind 2020 beschikbaar worden. Hij wordt dan ingevoerd in een onderzoekssetting. Dat houdt in dat je medische gegevens anoniem worden gebruikt voor onderzoek naar de effectiviteit van de echo.

Kosten 13-wekenecho

De kosten voor de extra echo worden gedekt door je basisverzekering. Je hoeft geen eigen bijdrage te betalen. Het is niet verplicht om het prenatale onderzoek te laten uitvoeren, je mag er ook voor kiezen om het over te slaan.

Let op: dit is de tijd van het jaar dat je kan overstappen van zorgverzekering. Tijdens je zwangerschap heb je andere zorgkosten. Daarom is het verstandig om nu goed naar je zorgverzekering te kijken. Lees hier alles over in het artikel zorgverzekering en je zwangerschap. Je kan zorgverzekeringen onder andere vergelijken bij Independer.

Welke echo’s zijn er nog meer?

Naast de nieuwe 13-wekenecho horen de termijnecho en de 20-wekenecho bij het Landelijk Prenataal Screeningsprogramma.

De termijnecho vindt meestal plaats tussen week 8 en 10 van je zwangerschap. Hierop is vaak nog niet zoveel te zien, maar kan wel worden vastgesteld of het hartje van je baby klopt. Daarnaast kan je uitgerekende datum exact worden berekend.

Bij de 20-wekenecho kunnen ernstige afwijkingen worden gezien, zoals hartawijkingen, een waterhoofd of een open ruggetje. Daarnaast kan het geslacht van je kindje worden bepaald. Na 20 weken krijg je doorgaans geen echo’s meer, tenzij hiervoor een medische reden is. Je kan er wel voor kiezen om een pretecho te laten verrichten.