Depressie tijdens de zwangerschap

Depressie en angstklachten tijdens de zwangerschap komen regelmatig voor. Toch wordt dit onderwerp nog vaak als taboe ervaren en is niet duidelijk welke behandeling het meest effectief is. De studie Stop or Go wil hier verandering in brengen.

Wij spraken met projectleider Dr. Mijke Lambregtse-van den Berg over depressie tijdens de zwangerschap en de studie. Naast projectleider is zij onder andere zwangerschapspsychiater en voorzitter van het Landelijke Kenniscentrum Psychiatrie en Zwangerschap (LKPZ).

Stop or Go

Dr. Mijke Lambregtse-van den Berg werkt ondere andere samen met Marlies Brouwer MSc aan het onderzoek Stop or Go. Binnen deze studie zijn zij op zoek naar 200 zwangere vrouwen die gebruik maken van antidepressiva.

De studie is inmiddels afgerond, dus je kan je niet meer aanmelden. Voor informatie over de studie, kan je wel nog contact opnemen met Marlies Brouwer via stoporgo@erasmusmc.nl of kijk op www.stoporgostudie.nl.

De samenwerkingspartners van Stop or Go zijn Erasmus MC afdelingen Psychiatrie en Verloskunde, Universiteit Utrecht afdeling Klinische en Gezondheidspsychologie, Universitair Medisch Centrum Groningen afdeling huisartsgeneeskunde.

Depressie tijdens de zwangerschap

“Depressie tijdens de zwangerschap komt vrij regelmatig voor”, vertelt Lambregtse-van den Berg. “Zo’n 5 tot 10 procent van de zwangere vrouwen heeft tijdens hun zwangerschap of na de bevalling dermate ernstige klachten, dat ze daar hulp bij nodig hebben.”

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

“Denk aan klachten zoals niet kunnen genieten van de zwangerschap, geen energie hebben, geïrriteerdheid, piekeren, schuldgevoelens die zich opstapelen en eventuele relatieproblemen. Ook komen er veel vragen op, zoals: Hoe moet dat straks als ik somber ben en moeder? Kan ik wel van mijn kind houden en hij van mij?” Volgens de psychiater komt het voor dat vrouwen deze klachten toeschrijven aan de zwangerschap en er daardoor te lang mee doorlopen.

Vragen over depressie rondom de zwangerschap