Zwangere vrouw ligt op bed met griep tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap wordt je immuunsysteem wat zwakker. Daarom is het heel normaal om een griepje op te lopen. Meestal is dat niet ernstig, maar lange tijd hoge koorts kan slecht zijn voor je kindje. Waarop moet je letten als je griep hebt tijdens je zwangerschap?

Wat is griep?

Griep is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Tijdens de winterperiode verspreidt de griep zich snel en is er vaak sprake van een griepepidemie. Het virus verandert telkens en is elk jaar weer een beetje anders. Vervelend, want dat betekent ook dat je elk jaar weer ziek kan worden.

Symptomen

Griep kan lijken op een zware verkoudheid, maar is een stuk heftiger. Ook verloopt griep een stuk sneller. Griep is te herkennen aan de volgende symptomen:

De griep duurt meestal een tot twee weken. Toch kan het nog een paar weken langer duren voor je weer helemaal de oude bent.

Risico’s voor zwangeren

Ondanks voorzorgsmaatregelen kan het natuurlijk gebeuren dat je griep krijgt. Je hoeft je niet gelijk zorgen te maken: meestal is de griep ongevaarlijk voor je kindje. Je lichaam maakt antistoffen aan, waardoor je kindje na de geboorte zelfs beter beschermd is tegen griep.

Pas als je lichaamstemperatuur boven de 38.5°C uitkomt, is het tijd een bezoekje aan de huisarts te brengen. Hoge koorts is niet alleen voor jou, maar vooral voor je kindje gevaarlijk. Dit kan namelijk vroegtijdig weeën opwekken en invloed hebben op de proteïne-aanvoer naar je kindje.

Het is dus belangrijk om bij hoge koorts de lichaamstemperatuur snel weer lager te krijgen.

Tips om de klachten van griep minder te maken

Als je eenmaal een griepje te pakken hebt, is er helaas geen geneesmiddel dat je direct geneest. Er zijn wel een paar dingen die je kan doen om er zo snel mogelijk vanaf te komen:

  • Neem veel rust. Goed uitzieken is het belangrijkst bij griep. Je hoeft niet de hele dag in bed te liggen, maar zorg er wel voor dat je lichaam de kans krijgt zich te herstellen.
  • Zorg dat je genoeg drinkt. Bij hoge koorts zweet je meestal meer dan normaal. Om dit vochtverlies weer aan te vullen is het belangrijk veel (water) te drinken.

Omdat hoge koorts bij zwangeren extra gevaarlijk kan zijn, zijn er enkele dingen die je kunt doen om deze te verlagen:

  • Slik paracetamol. Het wordt tijdens de zwangerschap aangeraden om paracetamol te nemen om de koorts te verlagen. Neem geen ibuprofen of aspirine: dit kan gevaarlijk zijn voor de baby.
  • Neem een lauwe douche of bad. Het lauwe water zorgt dat je lichaam kan afkoelen.
  • Draag luchtige kleding. Luchtige kleding zorgt dat je lichaam de warmte goed kwijt kan raken.

De griep voorkomen met de griepprik

De griepprik is een goede manier om de kans op de griep kleiner te maken. Ben je tussen 1 oktober en 1 december minimaal 22 weken zwanger? Dan krijg je het advies om de griepprik te halen. Hiervoor kan je tot 1 november 2021 contact opnemen met je huisarts. Lees meer over de griepprik bij zwangere vrouwen >>

Ben je minder dan 22 weken zwanger? Ook dan kan je je veilig laten inenten tegen de griep. Je geeft dan alleen nog niet zo veel antistoffen door aan je baby. Hoe meer antistoffen er naar je baby gaan, hoe beter je kindje vlak na de geboorte beschermd is tegen de griep. Daarom is het advies om je na 22 weken te laten inenten.

Sommige zwangere vrouwen zijn bang dat de griepprik risico’s met zich meebrengt voor de zwangerschap. Hier hoef je niet bang voor te zijn. De inenting is veilig voor jou en je kindje.

Als je je liever niet laat inenten, zijn er een paar dingen die je kan doen om griep te voorkomen:

  • Was je handen regelmatig met zeep.
  • Zet af en toe het raam open voor frisse lucht.
  • Houd bij hoesten en niezen je neus en mond bedekt.
  • Probeer je neus en mond zo min mogelijk aan te raken.

Lees meer over griep tijdens de zwangerschap op de website van de Rijksoverheid.