Zwangere vrouw heeft last van hooikoorts als ze met partner in het gras ligt

Als de dagen langer worden en de zon meer gaat schijnen, staan we te trappelen om naar buiten te gaan. Totdat het hooikoortsseizoen de kop opsteekt. Als je zwanger bent en last hebt van hooikoorts, mag je helaas niet alle medicijnen tegen hooikoorts gebruiken. Gelukkig zijn er andere hulpmiddelen voor je tranende ogen en loopneus.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel van bomen, planten of grassen. De klachten ontstaan wanneer je ogen, neus, mond, keel en/of luchtpijp in aanraking komt met het stuifmeel. Dan worden je slijmvliezen geprikkeld.

Het voorjaar kan een vervelende periode zijn als je hooikoorts hebt. Dan vliegen er veel stuifmeelkorrels, ook wel pollen genoemd, door de lucht. Echte pechvogels hebben het hele seizoen last, anderen maar een paar dagen per jaar.

Symptomen hooikoorts

Als je hooikoorts hebt, kan je verschillende klachten hebben:

 • Tranende ogen. Door hooikoorts kunnen je ogen jeuken, branderig aanvoelen of gaan tranen.
 • Jeukende neus. Pollen in de lucht kunnen veel jeuk veroorzaken als je een allergie hebt. Hierdoor moet je vaak niezen. Hatsjoe!
 • Loopneus. De allergische reactie op hooikoorts kan zorgen voor een verstopte neus of juist een ‘loopneus’.
 • Koortsig en moe. Soms kan hooikoorts een ‘vol gevoel’ in je hoofd geven. Constant niezen of jeuk in je keel en ogen is daarnaast erg vermoeiend. Je kan ook koortsig worden.

Hooikoorts tijdens je zwangerschap

Tijdens de zwangerschap verandert er veel in je lichaam. Je afweersysteem gedraagt zich anders en je hormoonhuishouding verandert. Je kan hierdoor ook anders reageren op allergieën.

Sommige vrouwen krijgen meer last van hooikoorts, anderen merken dat ze minder klachten hebben dan voor hun zwangerschap. De veranderingen in je immuunsysteem tijdens de zwangerschap zijn complex en nog grotendeels onbekend. Hoe je reageert op hooikoorts als je zwanger bent is dus lastig te voorspellen.

Heeft hooikoorts gevolgen voor mijn baby?

Hooikoorts heeft geen bekende gevolgen voor je ongeboren baby. Het kan er wel voor zorgen dat je slechter slaapt en je daardoor sneller vermoeid bent. Dit kan een negatieve invloed hebben op je immuunsysteem, wat op zijn beurt een effect kan hebben op je baby. Probeer daarom zo goed mogelijk op je nachtrust te letten en neem zo nodig overdag een extra rustmoment.

Hebben jij en je partner allebei last van hooikoorts? Dan is de kans groter dat je baby er later ook last van krijgt. Bij de geboorte is de aanleg voor hooikoorts bij kinderen namelijk al aanwezig, maar de klachten bouwen zich pas na een aantal jaar op.

zwangere vrouw op het strand
Veel last van hooikoorts? Een dagje strand kan de nodige verlichting geven!

Hooikoortsmedicijnen en zwangerschap

Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, moet je oppassen met het innemen van anti-allergiemedicijnen. Deze medicijnen worden opgenomen in je bloed en komen zo via de placenta bij je baby terecht. Met het geven van borstvoeding kan het ook via de moedermelk bij je kindje terechtkomen.

De adviezen voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven verschillen per medicijn. Zo mag het anti-allergiemedicijn loratadine maar voor een aantal dagen achter elkaar worden ingenomen. Xylometazoline kan als druppels of spray in de normale dosering maximaal 1 week veilig worden gebruikt als je zwanger bent, zwanger wilt worden of als je borstvoeding geeft.

Twijfel je of je een bepaald medicijn mag gebruiken? Overleg altijd met je huisarts of verloskundige voordat je iets inneemt en lees altijd eerst de bijsluiter.

Alternatieven voor hooikoortsmedicijnen en hulpmiddelen

Het kan lastig zijn als je tijdens je zwangerschap last hebt van hooikoorts en je geen medicijnen mag gebruiken. Je kan je hooikoortsklachten wel op andere manieren proberen te verminderen:

 • Smeer vaseline. Door dit aan de binnenkant van je neus te smeren blijft het stuifmeel eraan vastplakken. Zo komt het minder snel bij je slijmvliezen terecht.
 • Draag een zonnebril. Hiermee bescherm je je ogen tegen de zon en tegelijkertijd tegen rondvliegende pollen.
 • Wrijf niet in je ogen. Het is moeilijk te weerstaan als je jeuk hebt, maar wrijf zo min mogelijk in je ogen. Door te wrijven maak je je klachten alleen maar erger.
 • Ga een dagje naar het strand. Dit kan de nodige verlichting bieden. Zeelucht bevat namelijk weinig tot geen pollen. Goed excuus om lekker een dagje uit te waaien!
 • Sluit ramen en deuren. Als je het huis wilt luchten, doe dit dan vroeg in de ochtend. Dan zijn de pollen nog niet erg actief en beperk je het aantal dat je huis binnenvliegt.
 • Plan vooruit. Plan zo min mogelijk buitenactiviteiten wanneer er veel pollen in de lucht zijn en ga er juist op uit als de weersverwachting gunstig is. Er is een hooikoortsradar waarmee je eenvoudig kan inschatten wanneer je hooikoortsklachten het ergst kunnen zijn.
 • Droog de was binnen. Pollen kunnen je huis binnendringen als je de was buiten laat drogen. Ze liften namelijk op het wasgoed mee naar binnen. Zet daarom tijdens het hooikoortsseizoen je wasrek binnen neer zodat er geen stuifmeel of pollen op je schone was terechtkomt.
 • Douche ’s avonds. Als je buiten bent geweest, kan stuifmeel zich verstopt hebben in je kleding en haar. Spring voordat je naar bed gaat nog even onder de douche, dan vergroot je de kans dat je een nachtje doorbrengt zonder tranende ogen of loopneus.