Zwangere vrouw heeft last van zwangerschapsklachten

Kwaaltjes tijdens je zwangerschap zijn vervelend, maar meestal niet gevaarlijk voor jou of je baby. In sommige gevallen is het echter verstandig om je huisarts of verloskundige te bellen. Deze 12 zwangerschapsklachten kan je beter niet negeren.

Zwangerschapsklachten

Tijdens je zwangerschap verandert er veel in je lichaam. Dit gaat vaak gepaard met klachten als misselijkheid, vermoeidheid en duizeligheid. Meestal is dit onschuldig, maar je kan je er wel zorgen over maken. Zeker omdat sommige symptomen ook op iets ergers kunnen wijzen.

In de regel geldt: bel je verloskundige of huisarts als je je zorgen maakt. Ook als je niet zeker weet of er iets ergs aan de hand is, kan je gerust bellen voor advies. Het is beter om een keer te veel te bellen dan een keer te weinig. Bovendien kan je in veel gevallen gerustgesteld worden.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

1. Extreme misselijkheid

Voor veel vrouwen hoort misselijkheid bij zwanger zijn. Vooral in het eerste trimester kan je regelmatig misselijk zijn. Het is echter niet normaal als je bijna niets binnenhoudt of je voortdurend zo misselijk voelt dat je niet kan functioneren. In dat geval kan je last hebben van hyperemesis gravidarum (HG).

Deze extreme vorm van zwangerschapsmisselijkheid kan leiden tot uitdroging, gewichtsverlies en in zeer ernstige gevallen zelfs tot orgaanfalen. Heb je het gevoel dat je wel erg vaak overgeeft? Geef dit dan aan bij je huisarts. Doe dit zeker als de klachten na het eerste trimester aanhouden. Je huisarts kan je mogelijk medicijnen voorschrijven en zorgen dat je extra in de gaten wordt gehouden.

2. Je baby beweegt niet

Ergens tussen de 18 tot 22 weken zwangerschap kan je je baby gaan voelen. Je kan daarna flink schrikken als je je kindje een dag niet of nauwelijks voelt. Gelukkig is er niet altijd iets aan de hand. Ga een half uurtje rustig op je linkerzij liggen. Vaak helpt dit om je kleine weer actief te krijgen.

Maak je je zorgen of helpt het niet om even te gaan liggen? Laat je verloskundige dan weten wat er aan de hand is. Probeer hierbij zo goed mogelijk aan te geven hoe lang je al geen beweging voelt. De verloskundige kan beoordelen of het nodig is om langs te komen voor verder onderzoek.

3. Bloedverlies

Bloedverlies is niet prettig tijdens je zwangerschap. Hoewel het niks ergs hoeft te zijn, kan je bang zijn dat er iets misgaat. Er kunnen veel redenen zijn voor bloedverlies tijdens de zwangerschap. In ongeveer 50 procent van de gevallen wijst bloedverlies in het eerste trimester op een miskraam. Daarnaast kan het komen door een innestelingsbloeding, een poliep of een ontsteking.

Bij bloedverlies in je tweede of derde trimester is het altijd verstandig om je verloskundige te bellen. De reden is niet altijd duidelijk, maar bloeden kan duiden op een placenta praevia of een loslatende placenta. Bel zeker als je naast bloedverlies buikpijn hebt of andere klachten ervaart.

4. Koorts

Tijdens je zwangerschap ben je iets vatbaarder voor infectieziektes zoals griep. Dat komt omdat je weerstand wat lager is. Door een infectie kan je koorts krijgen. Dit is meestal niet schadelijk, maar hoge koorts kan gevaarlijk zijn voor je baby. Als dit lang aanhoudt, kan het leiden tot vroegtijdige weeën of gezondheidsproblemen voor je kind. Denk aan defecten aan de neurale buis, aangeboren hartafwijkingen of een schisis.

Komt je temperatuur boven de 38,5°C, dan is het verstandig om je huisarts te bellen. Deze kan je paracetamol adviseren om de koorts te verlagen. Soms is het nodig om langs te komen voor verder onderzoek, bijvoorbeeld als je niet precies weet waar de koorts vandaan komt.

5. Hoofdpijn

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor hoofdpijn tijdens je zwangerschap. Denk aan schommelende hormonen, spanning of stoppen met koffiedrinken. Dit is vervelend, maar doorgaans onschuldig. Door rust te nemen en voldoende te drinken kan je het vaak goed onder controle houden.

Houd de hoofdpijn langer dan vier uur achtereen aan, of komt hij heel plots en hevig opzetten? Laat dit dan weten aan je verloskundige. Doe dit ook als je naast hoofdpijn ook andere klachten hebt, zoals sufheid, wazig zien, hoge koorts of vocht vasthouden. Dan kan de hoofdpijn een signaal zijn van zwangerschapsvergiftiging.

6. Erge jeuk

Ongeveer 20% van de zwangere vrouwen heeft last van jeuk. Dit kan te maken hebben met een droge huid. Tijdens je zwangerschap rekt je huid op door het groeien van je buik. Ook dit kan jeuk veroorzaken. Dit is niet schadelijk voor je zwangerschap. Extra smeren met huidolie of bodylotion kan de klachten verminderen.

Heel soms kan ernstige jeuk een teken zijn van zwangerschapscholestase. Hierbij hoopt gal zich op in je lever, waardoor deze tijdelijk beschadigd kan raken. Dit kan gezondheidsklachten geven bij je kindje, zoals ademhalingsproblemen en hartritmestoornissen.

Heb je ernstige jeuk, of gaat je jeuk gepaard met donkere urine, pijn rechtsboven in je buik en geelzucht? Neem dan contact op met je huisarts. Met een bloedonderzoek kan worden vastgesteld of er sprake is van zwangerschapscholestase. Als blijkt dat je dit hebt, word je doorverwezen naar de gynaecoloog voor behandeling en verdere begeleiding van je zwangerschap.

7. Duizeligheid

Duizeligheid tijdens de zwangerschap heeft vaak te maken met een lage bloeddruk. In de eerste helft van je zwangerschap is je lichaam druk bezig om meer bloed aan te maken. Je moet je bloed immers delen met je baby. Het duurt echter even om voldoende extra bloed te produceren. Hierdoor daalt je bloeddruk en kan je duizelig worden.

Als je erg duizelig bent of zelfs flauwvalt, kan je dit aangeven bij je verloskundige. Probeer extra rust te nemen en ga niet autorijden. Probeer ook te zorgen dat je niet op je buik kan vallen. Je verloskundige zal je bloeddruk meten en controleren of er andere oorzaken zijn voor je duizeligheid. Je kan bijvoorbeeld bloedarmoede door een ijzertekort hebben.

8. Buikpijn

Je groeiende baarmoeder, druk op je banden, obstipatie en harde buiken kunnen allemaal leiden tot buikpijn tijdens je zwangerschap. In het eerste trimester kan het echter ook duiden op een miskraam. Later in je zwangerschap kan buikpijn wijzen op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, een loslatende placenta of een vroegtijdige bevalling. Logisch dus dat je buikpijn eng kan vinden.

Heb je pijn bij het plassen of afwijkende afscheiding? Dan heb je mogelijk een blaasontsteking. Ook bij ernstige buikpijn, koorts, koude rillingen en een licht gevoel in je hoofd is het verstandig om advies te vragen aan je verloskundige of huisarts. Neem in ieder geval contact op als je buikpijn voelt als een strakke band rondom je bovenbuik. Dit kan wijzen op een zwangerschapsvergiftiging.

9. Wazig of slechter zien

Als je zwanger bent, hebben je hormonen invloed op je zicht. Je ogen kunnen droger zijn dan normaal, waardoor je af en toe wazig kan zien. Ook dubbelzien en vlekken of stippen zien komt voor. Dit is vooral het geval als je contactlenzen draagt. Deze kunnen meer irriteren dan normaal.

Als je geen lenzen gebruikt en ook andere klachten hebt, waarschuw dan je verloskundige. In combinatie met duizeligheid kan wazig zicht duiden op bloedarmoede. Zie je ook dubbel, vlekken of lichtflitsen? Dan heb je mogelijk zwangerschapsvergiftiging. Je verloskundige kan je hier verder op onderzoeken.

10. Opgezwollen enkels

Heb je last van opgezwollen enkels en handen? Je bent zeker niet de enige. Veel vrouwen houden tijdens hun zwangerschap meer vocht vast dan normaal. Doorgaans merk je dit vooral aan het eind van de dag of als het warm weer is.

Wanneer je enkels ernstig opzwellen of je plotseling meer vocht gaat vasthouden, kan dit een teken zijn van zwangerschapsvergiftiging. Houd andere signalen als hoofdpijn, misselijkheid en wazig zicht extra in de gaten. Als je bezorgd bent over de hoeveelheid vocht die je vasthoudt, neem dan contact op met je verloskundige.

Is slechts één been dik en pijnlijk? Dit kan duiden op trombose. Trombose is een bloedpropje in je been. Dit kan ontstaan omdat je bloed sneller stolt tijdens je zwangerschap. Dit kan gevaarlijk zijn en is dus goed om aan je verloskundige te melden.

11. Benauwdheid

Gedurende je zwangerschap gaat je baby steeds meer ruimte innemen. Je andere organen moeten hiervoor plaatsmaken. Dit geldt ook voor je longen. Hierdoor kan je wat kortademig zijn. Daarnaast groeit je zuurstofbehoefte, waardoor je sneller gaat ademen dan normaal.

Ben je voortdurend benauwd of neemt het plotseling hevig toe? Dan kan je contact opnemen met je huisarts. Mogelijk duidt het op bloedarmoede. Daarnaast kan je een longembolie hebben. Dat betekent dat er een bloedpropje in je longen terechtkomt en kan levensbedreigend zijn. Meestal hoest je in dat geval ook bloed op en doet het pijn om adem te halen. Als je naast benauwdheid ook koorts hebt en moet hoesten, heb je mogelijk een longontsteking.

12. Vruchtwater verliezen

Ben je minder dan 37 weken zwanger, dan is het verliezen van vruchtwater reden om je verloskundige te bellen. Dit kan duiden op een vroegtijdige bevalling. Bovendien ben je vatbaarder voor infecties als je vliezen niet meer volledig gesloten zijn.

Na 37 weken kan het verliezen van vruchtwater erop wijzen dat je bevalling begint. Als dit het geval is, krijg je waarschijnlijk ook snel last van weeën. Bel je verloskundige op het moment dat jullie hebben afgesproken (dit verschilt per verloskundige).