Parmaham op een pizza mag je eten als je zwanger bent

Tijdens je zwangerschap zijn er een aantal producten die je beter niet kan eten. Het kan best lastig zijn om het overzicht te houden. Welke etenswaren mag je nu wel en welke juist niet? Mag je bijvoorbeeld parmaham als je zwanger bent?

Parmaham tijdens je zwangerschap

Als je zwanger bent, kan je parmaham beter vermijden. De Italiaanse rauwe ham wordt lange tijd gekoeld bewaard. Dat geeft schadelijke bacteriën als listeria de kans om zich te vermenigvuldigen. Bij dit soort producten loop je daarom een groter risico op besmetting met listeria. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor je zwangerschap.

Gebruik je de parmaham in een warm gerecht, zoals op een pizza of een tosti? Dan kan je het gerust eten, ook als je zwanger bent. Door het vlees te verhitten in de oven of op de grill worden de bacteriën gedood. Let er wel op dat het vlees echt door en door warm is.

Vlees tijdens je zwangerschap

Rauw vlees kan je tijdens je zwangerschap beter niet eten, maar goed doorbakken vlees biedt voedingsstoffen die je baby nodig heeft om te groeien. Als je zwanger bent, bevat een gezond weekmenu 100-125 gram vlees of vis. Eet je vegetarisch, dan kan het zinvol zijn om extra vitamine B12 te nemen.

Listeria

De listeria bacterie kan een voedselinfectie veroorzaken. De bacterie komt vooral voor in dierlijke producten die langdurig gekoeld bewaard worden. De kans dat je besmet wordt is klein, maar een infectie kan ernstige gevolgen hebben voor je zwangerschap, zoals een vroeggeboorte of miskraam. Heb je toch rauw vlees gegeten en krijg je kort daarna griepachtige verschijnselen, overleg dan met je huisarts of verloskundige.

Andere vleeswaren waar je over kan twijfelen: