Asperges omwikkeld met serranoham

Als zwangere vrouw moet je soms even nadenken voor je iets in je mond stopt. Sommige voedingsmiddelen kan je beter vermijden, omdat ze risico’s met zich meebrengen voor je zwangerschap. Hoe zit dat met serranoham: mag je dit eten als je zwanger bent?

Serranoham tijdens je zwangerschap

Serranoham is een rauwe ham, afkomstig uit Spanje. Tijdens het productieproces wordt de ham verhit tot maximaal 30°C. Dit is niet voldoende om schadelijke bacteriën te vernietigen. Het is daarom niet verstandig om rauwe serranoham te eten tijdens je zwangerschap.

Rauw vlees tijdens je zwangerschap

Rauw vlees, zoals serranoham, kan je beter vermijden als je zwanger bent. Het kan schadelijke bacteriën bevatten, zoals listeria. Daarnaast kan de parasiet toxoplasma gondii voorkomen in rauwe producten. Het is daarom beter om alleen vlees te eten dat helemaal doorbakken is.

Toxoplasmose

Toxoplasmose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door toxoplasma gondii. Deze parasiet komt onder meer voor op rauw vlees, maar ook in kattenpoep en op ongewassen groente en fruit. Besmetting met de parasiet geeft jou hooguit wat griepachtige verschijnselen, maar kan wel ernstige gevolgen hebben voor je baby.

Toxoplasmose bij je baby kan leiden tot een vroeggeboorte en symptomen als koorts, bloedarmoede en geelzucht. Ook op latere leeftijd kan de infectie nadelig zijn voor je kindje. Zo kan hij ontstekingen krijgen aan zijn netvlies, waardoor slechtziendheid kan ontstaan.

Om infecties te voorkomen is het verstandig om tijdens je zwangerschap rauw vlees te vermijden, de kattenbak niet zelf schoon te maken en rauwe groente zorgvuldig te wassen voor gebruik.

Listeria

De listeria bacterie komt voor op dierlijke producten die gekoeld bewaard worden en die je niet opwarmt voor gebruik. Hoewel besmetting zeldzaam is, kan het ernstige gevolgen hebben. Zo kan de bacterie leiden tot een vroeggeboorte of miskraam. Heb je per ongeluk rauw vlees gegeten tijdens je zwangerschap en krijg je kort daarna griepachtige symptomen? Raadpleeg dan je huisarts of verloskundige.

Andere producten waar je misschien over twijfelt: