Slagroom mag je als je zwanger bent

Sommige producten kan je niet zonder risico eten als je zwanger bent. Vooral dierlijke producten kunnen bacteriën bevatten die mogelijk schadelijk zijn voor je ongeboren baby. Het is dus verstandig om je voeding iets aan te passen tijdens je zwangerschap. Mag je slagroom eten als je zwanger bent?

Slagroom tijdens je zwangerschap

Je kan met een gerust hart slagroom eten als je zwanger bent. Alle slagroom die je in Nederland in de winkel kan kopen, is gemaakt van gepasteuriseerde melk. Deze is voor verwerking verhit tot een temperatuur van minimaal 70°C, waardoor schadelijke bacteriën zijn gedood.

Wees wel voorzichtig met slagroom die je direct bij de boer haalt. Vraag in dat geval na of de melk die is gebruikt rauw was. Als er rauwe melk gebruikt is, kan de gevaarlijke listeria bacterie in de slagroom zitten. Je kan het product dan niet meer veilig eten.

Listeria bacterie

De listeria bacterie kan een voedselvergiftiging veroorzaken en schadelijk zijn voor je zwangerschap. Besmetting met deze bacterie kan leiden tot een vroeggeboorte of miskraam. Gelukkig is de kans op een besmetting heel klein. Geen paniek dus als je per ongeluk iets hebt gegeten dat deze bacterie kan bevatten. Let wel op mogelijke verschijnselen. Krijg je last van griepachtige symptomen? Raadpleeg dan je huisarts of verloskundige.

Andere producten waar je over kan twijfelen: