Barista schenkt melk over in kannen en is aan het werken tijdens haar zwangerschap

Je zwangerschap combineren met je werk is soms best een uitdaging. Zeker als je last hebt van klachten als vermoeidheid. Gelukkig heb je als zwangere werknemer veel rechten, die je zo goed mogelijk beschermen op de werkvloer. WOMEN Inc. zet zich ervoor in dat je ook op de werkvloer zorgeloos van je zwangerschap kan genieten.

Zwangerschap op de werkvloer

Als je zwanger bent en werkt, zijn er een aantal zaken die je goed met je werkgever moet bespreken. Uit onderzoek van het Amsterdam UMC en WOMEN Inc. blijkt dat dit vaak lastig is voor werknemers. En dat terwijl veel vrouwen ook op hun werk last hebben van klachten als vermoeidheid en bekkeninstabiliteit.

Misschien ben je bang dat het uitspreken van deze klachten overkomt als ‘zeuren’. Daarnaast kan je bang zijn dat je werkgever je anders gaat behandelen of je minder professioneel vindt. Toch is het belangrijk om aan te geven wat je nodig hebt. Zo kan je je werk beter volhouden en loop je minder risico om vroegtijdig uit te vallen dan wanneer je ermee blijft rondlopen.

Wat kan je werkgever doen?

Om je zwangerschap goed bespreekbaar te maken, is een open bedrijfscultuur van belang. Je kan bijvoorbeeld met je werkgever afspreken om eens in de maand een half uurtje in te plannen om te praten over je zwangerschap op het werk. Op die manier is de drempel lager om eventuele problemen ter sprake te brengen.

Als werkgever helpt het om interesse te tonen in je werknemer. Omdat iedere zwangerschap anders verloopt, is het omgaan hiermee altijd maatwerk. Door hier zorgvuldig en geïnteresseerd mee om te gaan, kan verzuim en uitval vaak worden voorkomen. Bovendien levert het winst op in de loyaliteit en tevredenheid van je werknemers. Dit komt het bedrijf uiteindelijk ook ten goede.

Wanneer moet ik in gesprek met mijn werkgever?

Het is verstandig om tijdig te laten weten dat je in verwachting bent. Veel vrouwen kiezen ervoor om dit na de termijnecho te vertellen. Op die manier kunnen jij en je werkgever goed inspelen op de behoeftes die je de komende tijd kan hebben.

Je kan bijvoorbeeld aangeven dat je in het tweede of derde trimester graag wat extra pauze wil gebruiken, of dat je vermoedt dat je straks graag een kolfruimte wil. Spreek ook alvast af wanneer je zwangerschapsverlof ingaat. Door dit niet op het laatste moment pas te bespreken, kunnen jullie flexibeler zijn in het zoeken van oplossingen, zoals een extra rustruimte of vervanging.

Wat kan ik doen als mijn collega zwanger is?

Ook als collega kan je bijdragen aan een prettige cultuur voor zwangere werknemers. Dit doe je door te zorgen voor een goede communicatie. Merk je aan je collega dat ze zich niet zo prettig voelt? Kom voor haar op en kijk wat je kan doen om de situatie te verbeteren. Probeer om niet te oordelen en niet in te vullen voor de ander, maar blijf in gesprek met elkaar en eventueel de werkgever.

Wat als ik er niet uitkom met mijn werkgever?

Kom je er toch niet uit met je werkgever, dan kan je proberen om het via een andere weg op te lossen. Zo hebben alle zwangere werknemers recht op een vrijblijvend consult met de bedrijfsarts. De adviezen die uit dit consult komen, moeten door de werkgever worden gerespecteerd.

Daarnaast kan je via een vertrouwenspersoon, HRM of P&O proberen bemiddeling te krijgen in het gesprek met je leidinggevende. Lukt het dan nog steeds niet, dan kan je via het College voor de Rechten van de Mens melding doen van zwangerschapsdiscriminatie. Ook kan je gebruik maken van lokale antidiscriminatiebureaus.

Suzan Steeman

Dit artikel is geschreven in samenwerking met en met goedkeuring van Suzan Steeman. Suzan is senior redacteur bij WOMEN Inc. Ze is gespecialiseerd in alles wat vrouwen raakt op de werkvloer en draagt bij aan onderzoek, conceptontwikkeling en programmasamenstelling om de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt te verbeteren.