zwangere vrouw en zwangerschapshormonen

Als je zwanger bent, kan je niet meer om je zwangerschapshormonen heen. Ze kunnen je heel wat last bezorgen, maar elk hormoon heeft ook een belangrijke functie rondom jouw zwangerschap. Welke zwangerschapshormonen maakt je lichaam aan en wat doen ze?

Het belang van zwangerschapshormonen

Je zwangerschapshormonen zijn onmisbaar voor een gezonde zwangerschap. Veel zwangerschapskwaaltjes heb je mede te danken aan deze hormonen. Niet heel fijn voor jou, maar toch hebben ze allemaal een essentiële functie voor, tijdens en na je zwangerschap. Heel belangrijk dus dat ze doen wat ze moeten doen. Maar wat doen al deze hormonen dan precies?

Oestrogeen

Oestrogeen is hét vrouwelijke geslachtshormoon. Het heeft ervoor gezorgd dat jij van een klein meisje uitgroeide tot de vrouw die je nu bent. Het stimuleert namelijk de ontwikkeling van borsten, vrouwelijke geslachtskenmerken en het krijgen van je eerste menstruatie. Oestrogeen is dan ook een belangrijke speler in het reguleren van je menstruatiecyclus.

In de zwangerschap bevordert het hormoon de bevruchting, maakt het je baarmoederslijmvlies optimaal voor de innesteling en maakt het je lichaam soepeler zodat je baby alle ruimte krijgt.

Zwangerschapssymptomen die je aan dit hormoon te danken hebt zijn stemmingswisselingen, zwangerschapsmasker, striae, spataderen, misselijkheid, een grotere eetlust en minder zin in seks.

Progesteron

Progesteron reguleert samen met oestrogeen je menstruatiecyclus. Tijdens de zwangerschap is het hormoon de ‘beschermengel’ van je kindje. Niet alleen houdt het je baarmoederwand in goede conditie, het voorkomt ook dat het embryo wordt afgestoten door je lichaam. Daarnaast stimuleert het de ontwikkeling van de slijmprop, die je baby beschermt tegen de buitenwereld.

Progesteron helpt ook nog een handje mee bij de voeding voor je baby. Zolang je placenta nog niet af is, zorgt het hormoon er namelijk voor dat de klieren in je baarmoederwand je kindje van voedsel voorzien. Kwaaltjes veroorzaakt door progesteron zijn duizeligheid, vermoeidheid, spataderen, brandend maagzuur, vaak plassen en zwangerschapsdementie.

hCG

Het hormoon hCG is het zwangerschapshormoon dat gemeten wordt in de zwangerschapstest. Het wordt na de innesteling van een bevruchte eicel aangemaakt en stuurt een signaal naar de eileiders zodat er geen nieuwe eicellen gaan rijpen. hCG houdt ook het hele lichaam en daarmee de productie van progesteron in stand.

Voor de groei van je kindje is het ook niet geheel onbelangrijk. Het zet namelijk vet om in energie, die gebruikt wordt om te groeien. Ook dit hormoon doet een duit in het zakje als het gaat om zwangerschapskwalen: misselijkheid, vermoeidheid, hoofdpijn, vaak plassen, gevoelige borsten, duizeligheid en stemmingswisselingen.

stemmingswisselingen kos og kaos
Of ik last heb van mijn hormonen? Hoezo??Kos og Kaos

Prolactine

Hoewel je al tijdens je zwangerschap extra prolactine aanmaakt, zijn de effecten van dit hormoon vooral merkbaar na de geboorte van je kleine wonder. Het is namelijk het zwangerschapshormoon dat verantwoordelijk is voor de productie van moedermelk. In de zwangerschap stimuleert het de groei van melkkanaaltjes en melkkliertjes in je borsten, zodat je straks goed voorbereid bent op het geven van borstvoeding aan je baby.

Je merkt dat dit hormoon aan het werk is in je zwangerschap doordat je borsten groter en gevoeliger worden en je tepels veranderen.

Oxytocine

Oxytocine staat ook wel bekend als het ‘knuffelhormoon’. Het is echter ook een belangrijk zwangerschapshormoon. Net als prolactine is het onmisbaar voor de borstvoeding. Oxytocine zorgt namelijk voor het toestromen van de melk als je kindje aan je tepel zuigt. Dit noemen we de toeschietreflex.

Oxytocine is een veelzijdig hormoon, want het doet nog veel meer! Het draagt een steentje bij aan de bevruchting, zorgt voor de weeën, beperkt jouw bloedverlies tijdens de bevalling en stimuleert de hechting tussen jou en je kindje. Kortom: het maakt de hele cirkel rond.

Relaxine

Tijdens de zwangerschap zorgt relaxine ervoor dat de steungevende banden van je gewrichten verslappen en je gewrichten zelf wat weker worden. Resultaat: je kan last krijgen van rugklachten, bekkeninstabiliteit en je waggelt als een gans. Daar zit je niet op te wachten, maar… dankzij dit hormoon wordt je bevalling wel een stuk makkelijker. De toegenomen beweeglijkheid in je bekken vergemakkelijkt namelijk de baring van je baby. Fijn voor hem en voor jou!

HPL

Humaan Placentair Lactogeen (HPL) is een minder bekend zwangerschapshormoon, maar geen onbelangrijke. Het zorgt er samen met progesteron en hCG voor dat het embryo niet wordt afgestoten vanwege het ‘lichaamsvreemd’ materiaal erin, namelijk het DNA van de vader.

Daarnaast is het een belangrijk groeihormoon voor het kindje in je buik en speelt het een belangrijke rol bij de suikerstofwisseling. Ten slotte remt dit hormoon samen met een aantal andere hormonen de werking van prolactine tijdens de zwangerschap. Na de bevalling verdwijnt HPL snel uit je lichaam, zodat prolactine haar werk kan doen.

Wist je dat?

Je pasgeboren meisje door jouw zwangerschapshormonen een soort ‘mini-nepmenstruatie’ kan hebben? Dit wordt ook wel pseudo-menstruatie genoemd en komt doordat je kindje jouw hormonen heeft meegekregen in haar bloed.