Video
Ontspannen tijdens zwangerschapsyoga

Met een rustig muziekje, kaarsen en een aantal gelijkgestemden zit de yogasfeer er goed in. Toch is het alles behalve zweverig. "Yoga betekent verbinden. En de verbinding met je kind is wel de sterkste die je aangaat. Je richt je hier op de aandacht voor en in je lichaam en we behandelen ook veel praktische dingen. Ik hoor vaak van cursisten dat ze bang waren dat zwangerschapsyoga heel zweverig zou zijn. Maar dat het ze vooral ook veel praktische informatie heeft gegeven voor tijdens de zwangerschap, de bevalling en daarna."

“Naar je lichaam luisteren is het belangrijkste dat je moet doen tijdens de bevalling”, vertelt yogadocente Laura de Vriend. Ze geeft zwangerschapsyoga bij Activite in Leiden. De cursus bestaat uit tien lessen voor de bevalling en een terugkomles na de bevalling. Tijdens twee yogalessen is ook de partner welkom om mee te doen. De Vriend besteedt tijdens de zwangerschapsyoga veel tijd aan ademhaling, yoga-houdingen, een kleine meditatie, uitgebreide ontspanning en het delen van ervaringen.


In samenwerking met Babyopkomst.tv

Nu online zwangerschapsyoga

Ontwikkeld door verloskundigen. Kijk lessen zo vaak je wilt. Kijk op je pc, tablet, mobiel of tv. Goed voorbereiden kan gewoon thuis op je bank!

Bekijk aanbod >

Zwangerschapsyoga in beeld

Bekijk onze videoimpressie van een les zwangerschapsyoga.

Zwangerschapscursus

De meeste vrouwen die op de cursus zwangerschapsyoga komen, hebben dan ook geen ervaring met yoga. Vaak willen ze wel graag een zwangerschapscursus doen en zijn ze benieuwd naar yoga. Maar ook dames met yoga-ervaring zitten er tussen. Voor de zwangerschapsyoga maakt dit volgens De Vriend niet uit. Iedere zwangere vrouw kan aansluiten. De meeste dames starten rond hun 25e zwangerschapsweek.

Ontspanning

“Ik probeer te vertellen hoe belangrijk ontspanning is. Hoe je spanning kunt voelen maar ook hoe je dit los kan laten. Zeker tijdens het bevallen is het heel belangrijk dat je goed ontspant. Dit is voor veel vrouwen lastig. We leven in een maatschappij waarin we alles onder controle willen hebben en we alles kunnen regelen. Maar dat is precies wat je tijdens de bevalling mag leren loslaten”, aldus de zwangerschapsyoga-docente.

Partnerles

In de cursus zwangerschapsyoga zijn ook twee lessen met de partner. Zij hoeven niet mee te doen met de yoga en meditatie, maar leren wel de ontspannings- en ademhalingstechnieken die hun vrouw eerder in de yogales heeft geleerd. Op die manier weten ze hoe ze hun partner kunnen helpen met bepaalde oefeningen en zijn ze meer bij de bevalling betrokken.

Wanneer de moeder na de bevalling graag door wil gaan met yoga en dit samen met haar kindje wil doen, dan is er de mogelijkheid om de cursus ‘mama en baby yoga’ te doen.