De 5 meest gestelde vragen over zwangerschapskleding
Zwangerschapskleding biedt uitkomst voor als je er zowel comfortabel als trendy bij wilt blijven lopen tijdens je zwangerschap. Weet je nog niet zo goed waar je moet beginnen en welke kledingstukken je allemaal nodig hebt? Wij beantwoorden de 5 meest gestelde vragen over zwangerschapskleding.
1. Hoeveel stukken zwangerschapskleding heb ik nodig?
Dit is afhankelijk van je eigen wensen. Sommige vrouwen kopen een geheel nieuwe garderobe, anderen zijn tevreden met 2 zwangerschapsbroeken, een paar stretch-shirts en een zwangerschapsbh. Het belangrijkste is dat je je tijdens de zwangerschap comfortabel en fijn voelt in wat je draagt. Daar kan de juiste zwangerschapskleding enorm bij helpen.
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app
Als je wat verder bent in je zwangerschap, wil je misschien alleen nog maar positiekleding dragen. Dan kan je denken aan de volgende artikelen om je garderobe mee uit te breiden:
- 2 tot 3 zwangerschapsbroeken
- 4 tot 5 zwangerschapsshirts (lange en korte mouw; afhankelijk van het seizoen)
- 2 tot 3 zwangerschapsbh’s (en later nog 1 of 2 voedingsbh’s)
- 1 tot 2 truien en/of vesten (afhankelijk van het seizoen)
- Een zwangerschapsjas (afhankelijk van het seizoen)
- 1 tot 2 zwangerschapsjurken
- Eventueel: 1 tot 2 zwangerschapspyjama’s
- Eventueel: zwangerschapsbadkleding en -sportkleding
2. Vanaf wanneer moet ik zwangerschapskleding kopen?
Wat een goed moment is om positiekleding te kopen, verschilt uiteraard per vrouw en hangt ook af van wanneer je buik begint te groeien. Meestal gaat je broek als eerste niet meer lekker zitten en koop je daarom snel een positiebroek. Dit is doorgaans rond je 12e zwangerschapsweek.
Daarnaast beginnen je borsten vanaf 6 weken zwangerschap te groeien, waardoor je het misschien fijn vindt om een zwangerschapsbh te kopen. Die zitten net wat lekkerder en groeien door het elastische materiaal goed mee met je borsten.
Andere zwangerschapskleding, zoals t-shirts en ondergoed, zijn pas op een later moment nodig als je buik écht zichtbaar begint te worden en je gewone kleding niet meer goed zit. Maar je kan ze natuurlijk ook gelijk vanaf het begin van je zwangerschap kopen om er zo optimaal plezier van te hebben.
3. Welke maat zwangerschapskleding moet ik kopen?
Meestal kan je je gebruikelijke kledingmaat aanhouden als je zwangerschapskleding koopt. Heb je voor je zwangerschap bijvoorbeeld altijd maat 38 gedragen? Dan kan je gerust kleding in die maat blijven kopen nu je zwanger bent. Zo hebben positiejeans vaak een verstelbaar elastiek in de taille, waardoor je broek met je buik meegroeit. Zwangerschapsshirts zijn langer en elastischer, waardoor je buik beter en mooier bedekt blijft.
4. Waar moet ik op letten bij het kopen van zwangerschapskleding?
Als je zwanger bent, verandert er behoorlijk veel in je lichaam. Poeh, al die zwangerschapskwaaltjes! Zo kan je last krijgen van een opgezette buik of je kan meer gaan transpireren. Zwangerschapskleding kan helaas de kwaaltjes niet wegnemen, maar de juiste kleding kan wel de ongemakken die je erdoor voelt, verlichten. Dit doe je bijvoorbeeld door kleding te kopen die gemaakt is van een ademende stof, zoals katoen en viscose, of door het kopen van een zwangerschapsbroek met knoopsgatelastiek. Hiermee zorg je ervoor dat de kleding die je draagt comfortabel is gedurende je zwangerschap.
5. Je draagt zwangerschapskleding maar zo kort. Is het wel de moeite waard om het te kopen?
Jazeker! Zwangerschapskleding kan je fysieke ongemakken verminderen, aangezien knellende kleding bij een opgezette buik erg oncomfortabel is. In een periode waarin enorm veel verandert, zowel in je lichaam als je in je leven, is het extra belangrijk dat je je lekker voelt in wat je draagt.
Zwangerschapskleding die perfect bij jouw lichaam en je stijl past, kan hiervoor zorgen. Als je blij bent met de kleding die je draagt, zit je lekkerder in je vel en voel je je waarschijnlijk ook meer zelfverzekerd. En laten we eerlijk zijn, die 9 maanden zwangerschap gaan helaas niet altijd over rozen. Je verdient het dus om jezelf te verwennen met iets waar je je goed door voelt!
Daarnaast is de periode waarin je positiekleding draagt vaak langer dan enkel de duur van je zwangerschap. Grote kans dat je die lekker zittende positiebroek een paar maanden na de bevalling nog steeds draagt. Het is namelijk heel normaal dat het even duurt voordat je oude kleding weer lekker zit. Je lichaam heeft immers tijd nodig om te herstellen, en dat is voor iedereen anders. Ideaal om dan een comfortabele zwangerschapsbroek aan te kunnen trekken.
Auteur Laura Miller-Sijm