Vrouw smeert crème om Zwangerschapsmasker te voorkomen

Vooral tijdens het tweede en derde trimester van je zwangerschap kunnen pigmentvlekken in je gezicht ontstaan. Deze zwangerschapskwaal wordt ook wel ‘zwangerschapsmasker' genoemd. Wat kan je hiertegen doen? En wat kan je doen om dit te voorkomen?

Wat zijn pigmentvlekken?

Pigment is de bruine kleurstof die de huid aanmaakt bij blootstelling aan de zon. Het absorbeert de schadelijke uv-straling van de zon en beschermd onderliggend weefsel. Het belangrijkste pigment is melanine.

Pigmentvlekken kunnen met name ontstaan als gevolg van (te veel of onbeschermd) zonnen, huidveroudering, genetische aanleg en hormonale schommelingen.


In samenwerking met Drs Leenarts

Optimale zonbescherming bij een zwangerschapsmasker

Een goede zonbescherming is enorm belangrijk bij een zwangerschapsmasker. De zonnebrandcrème van dermatoloog Marjolein Leenarts is speciaal ontwikkeld voor de gevoelige huid. Drs Leenarts Suncare is vrij van parfum en alcohol.

Lees hier meer

Wat is een zwangerschapsmasker?

Een zwangerschapsmasker, ook wel melasma of chloasma genoemd, wordt veroorzaakt door hormonale schommelingen. De hormonen oestrogeen en progesteron zorgen ervoor dat de cellen in het gezicht meer pigment aanmaken, waardoor (donker)bruine vlekken kunnen ontstaan. Bij een zwangerschapsmasker zijn deze vlekken meestal te zien op het voorhoofd, de jukbeenderen, rondom de ogen, op de bovenlip en de kin. Soms komen ook in de nek en op de armen pigmentvlekken voor.

Een zwangerschapsmasker is een niet schadelijke vorm van hyperpigmentatie. Toch ervaren veel zwangere vrouwen de bruine vlekken als zeer ontsierend. Een zwangerschapsmasker kan dan ook leiden tot schaamte en onzekerheid.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Hoe kan je een zwangerschapsmasker voorkomen?

Zoals voor veel dingen, geldt ook voor een zwangerschapsmasker: voorkomen is beter dan genezen. En in dit geval is er eigenlijk maar één manier. Ook al ben je de grootste zonaanbidder, tijdens je zwangerschap en enkele maanden daarna kan je het best zoveel mogelijk de zon vermijden. Blijf in de schaduw, draag een pet of hoed en smeer je gezicht altijd in met een hoge factor (het liefst 50).

Sommige vrouwen zijn helaas extra gevoelig voor het ontstaan van pigmentvlekken. Als dit voor jou geldt, zal je bijna zeker een zwangerschapsmasker krijgen. Toch is deze extra gevoeligheid des te meer reden om de bovenstaande tips op te volgen. Zo zal de ‘schade’ hopelijk beperkt blijven.

Wat kan je tegen een zwangerschapsmasker doen?

Tijdens de zwangerschap kan je niet veel meer doen dan de vlekken camoufleren met behulp van make-up. Als je niet goed weet hoe je dit moet doen, of welke kleur voor jouw huid (inclusief bruine vlekken) geschikt is, kan je je in veel drogisterijen en parfumwinkels gratis laten adviseren.

Ook bestaan er speciale pigmentcrèmes, die je tijdens de zwangerschap kan gebruiken. Laat je hierover goed adviseren in de winkel, want veel (blekende) crèmes die gericht zijn op de behandeling van pigmentvlekken kunnen schadelijk zijn voor je kindje. Het is overigens maar de vraag in hoeverre de bestaande pigmentcrèmes daadwerkelijk tot een vermindering van pigmentvlekken leiden. Gelukkig verdwijnt een zwangerschapsmasker na de zwangerschap doorgaans binnen enkele maanden vanzelf.

Wat als een zwangerschapsmasker niet verdwijnt?

In het zeldzame geval dat een zwangerschapsmasker niet binnen enkele maanden na de bevalling vanzelf verdwijnt, zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Zo kan je lasertherapie ondergaan, bestaan er speciale peelings of kan je kiezen voor een zogenoemde OPL- of IPL-behandeling of coagulatie. Overleg wel altijd met een arts voordat je voor een behandeling kiest. Sommige vlekken kunnen namelijk kankercellen bevatten die mogelijk kwaadaardig zijn. Een behandeling kan dan het groeiproces van deze cellen bevorderen, waardoor huidkanker kan ontstaan. Bovendien kunnen de vlekken door een behandeling juist donkerder worden. Dit is onder meer afhankelijk van je huidtype.

Daarnaast is de kans groot dat bij een volgende zwangerschap het masker terug zal komen. In veel gevallen zullen de pigmentvlekken dan nog donkerder zijn. Als je graag nog een kindje zou willen, is het dan ook misschien verstandiger om met deze (kostbare) behandelingen te wachten totdat je gezin ‘compleet’ is.