Dochter aait moeders baby bump

Je baby bump wordt tijdens je zwangerschap groter en groter. Aan het einde van je zwangerschap kan niemand er meer omheen. Maar wat gebeurt er eigenlijk allemaal in je buik? Lees hier tien weetjes over je babybuik.

Je baby bump onder de loep

Je baby bump is negen maanden lang het huisje van je groeiende baby. Toch blijft je groeiende buik een mysterieus iets. Waarom kan je het eigenlijk niet laten om over je buik te aaien? En wat is die verticale lijn die je kan zien verschijnen?

1. Je baby bump kan even op zich laten wachten

Wanneer je zwanger bent, kan je misschien niet wachten om trots met je buik rond te lopen. Toch is het mogelijk dat je daar nog even geduld voor moet hebben. Hoe snel je buik groeit, verschilt per persoon. Dit hangt bijvoorbeeld af van je lichaamsbouw en de ligging van je kindje.

Waarschijnlijk begin je vanaf week 11 te merken dat je buik groter wordt. Duurt dit bij jou wat langer? Wees gerust, dit is normaal. De kans is groot dat je vanaf week 18 moeite hebt om je broek dicht te krijgen. Tijd om zwangerschapskleding te gaan shoppen!

2. Iedere buik groeit op zijn eigen tempo

Zodra je buik begint te groeien, kan het snel gaan. Maar het is ook mogelijk dat je baby bump langzamer groeit. Je verloskundige houdt de groei van je buik bij door je fundushoogte te meten. Zo weet je of de grootte van je baarmoeder past bij je zwangerschapsduur.

Komen je fundushoogte en zwangerschapsduur niet helemaal overeen? Dan is er niet gelijk reden tot paniek. Misschien heb je wat meer of minder vruchtwater, of klopt je uitgerekende datum niet helemaal.

3. Fijnproever in de dop

Het is de droom van iedere ouder: een kind dat alles lust. Hoop je dat jouw kleine zijn eerste hapjes straks met smaak opeet? Dan kan je hem al tijdens je zwangerschap kennis laten maken met verschillende smaken.

Rond week 12 gaan de smaakpapillen van je baby zich ontwikkelen. Hij leert nu langzaam verschillende smaken te herkennen. Wat jij eet, bepaalt voor een groot deel wat hij lekker gaat vinden. Extra reden om veel groente op te scheppen tijdens je zwangerschap!

4. Je kindje kan horen in de buik

Je baby zit veilig verstopt in je baarmoeder. Wat er in de wereld buiten je buik gebeurt, kan hij niet zien. Maar wist je dat hij dat wel kan horen?

Rond week 20 is het gehoor van je baby zo ver ontwikkeld dat hij je hartslag kan horen. In de weken daarna vangt je kleine steeds meer geluiden op, tot hij ook jouw stem hoort. Praat je tijdens je zwangerschap regelmatig tegen je baby bump? Dan leert je kindje je stem kennen. Zo bouw je al tijdens je zwangerschap een band met hem op.

TIP: Een zwangerschapsketting is een ketting met een belletje eraan. Het geluid van het belletje zou je baby tijdens én na de zwangerschap rustig maken. Dit is niet bewezen, maar het proberen waard. Let wel op dat je hem veilig draagt.

5. Plop, daar is je navel

Je navel is een litteken dat je aan het verdrogen van je navelstreng overhoudt. En juist nu je baby met jou verbonden is door zijn navelstreng, kan jouw navel veranderen. Door de groei van je baarmoeder kan die naar buiten worden gedrukt. Vaak gebeurt dit rond week 24, maar soms gebeurt het eerder, later of helemaal niet.

Heb je pijn rond je navel als je zwanger bent? Dit zou een navelbreuk kunnen zijn. Dat is een zwakke plek in je buikwand, waardoor het buikvlies iets naar buiten kan komen. Deze kan tijdens je zwangerschap sneller ontstaan door de grotere druk in je buik. Daarom is het goed om bij pijn rondom je navel contact op te nemen met je verloskundige. Vaak is het niet erg en gaat het vanzelf over, maar het is altijd verstandig om het te laten controleren.

6. Je baby bump aaien versterkt jullie band

Over je buik aaien is een natuurlijke reflex die iedere zwangere vrouw heeft. En wist je dat deze reflex er niet voor niets is? Wanneer je je buik aait, voelt je baby dit en wordt hij rustig. Het is dus een fijne manier om een band te krijgen met je kleine.

Dat het aaien van je baby bump nuttig is, betekent trouwens niet dat anderen dit ook ongevraagd mogen doen. Toch zijn buik-aanrakers een ergernis waar veel vrouwen vroeg of laat in hun zwangerschap mee te maken krijgen…

7. Strepen en lijnen

Zie je een donkere, verticale lijn verschijnen op je groeiende buik? Dit is de zwangerschapsstreep of linea nigra. Deze lijn zat er voor je zwangerschap ook al, maar was toen zo licht dat je hem niet kon zien. Onder invloed van zwangerschapshormonen maakt je lichaam meer pigment aan. Daardoor verschijnt deze streep. Binnen een jaar na de bevalling verdwijnt hij meestal weer.

Mogelijk zie je ook kleine, rode lijntjes op je baby bump verschijnen: striae. Deze ontstaan wanneer het bindweefsel de groei van je buik niet kan bijhouden. Eenmaal ontstaan verdwijnen deze lijntjes niet, maar ze vervagen wel tot een lichtere kleur. Maken ze je onzeker? Probeer ze te zien als strepen die je verdiend hebt!

8. Baby bump als geslachtsvoorspeller?

Iedere babybuik is uniek. De ene vrouw draagt hoog, de andere laag. Sommige buiken zijn zo rond als een basketbal, terwijl andere puntiger zijn. Volgens sommige bakerpraatjes zou je hiermee het geslacht van je baby kunnen voorspellen. Een hoge ronde buik zou betekenen dat je een meisje krijgt, terwijl een lage puntbuik op een jongen wijst.

Voor deze theorie is nooit bewijs gevonden. Wat wel iets zou kunnen zeggen over het geslacht van je baby? Je borsten. Poolse onderzoekers ontdekten dat de borsten van vrouwen die een zoon krijgen gemiddeld iets meer groeien dan die van vrouwen die van een meisje bevallen. Toch blijft een geslachtsbepaling de meest betrouwbare manier om te zien of je een jongen of een meisje krijgt.

9. Die buik kan flink in de weg zitten

Ben je in het laatste trimester aangekomen? Dan wegen de laatste loodjes letterlijk het zwaarst. Je buik kan behoorlijk in de weg zitten. Simpele dingen zoals je schoenen aandoen en je benen scheren voelen nu misschien als topsport.

Over sporten gesproken, wist je dat je met je baby bump prima in beweging kan blijven? Zwangerschapszwemmen is de ideale sport als je hoogzwanger bent. Omdat je gewichtloos in het water dobbert, kan je heerlijk ontspannen. Tegelijk werk je aan je conditie en spierkracht. Win-win!

10. Je buik is niet meteen weg

Negen maanden lang groeide je buik beetje bij beetje. Je buik na de bevalling is dan ook niet meteen de oude. De kans is groot dat je huid slapper is en dat je wat extra kilo’s overhoudt aan je zwangerschap. Het kan maanden (of langer) duren om deze kwijt te raken.

Iedere baby bump is een wonder, maar iedere buik na de bevalling is net zo goed een wonder. Of je nu wat extra rolletjes en strepen aan je zwangerschap overhoudt of niet, je mag er trots op zijn. Dankzij je buik ben je mama van een prachtig kindje. Je mag dus heel trots zijn op jezelf en je prachtige lichaam!