Zwangere vriendinnen drinken mocktails alcoholvrije cocktails

Zwanger, maar zin in een feestelijk drankje? Met deze acht recepten voor alcoholvrije cocktails, oftewel mocktails, kan je zorgeloos genieten. Lekker voor de feestdagen en voor warme zomeravonden.

Cocktails en zwangerschap

Tijdens je zwangerschap is alcohol geen optie. Ook tijdens je borstvoedingsperiode is het goed om voorzichtig te zijn met alcohol. Maar dat betekent niet dat je alleen water en frisdrank hoeft te drinken. Veel cocktails zijn zonder alcohol net zo lekker als met. Deze acht mocktails zijn veilig voor je baby én zorgen ervoor dat je de volgende ochtend fris en fruitig je bed uitstapt. Daarnaast zijn deze varianten op bekende cocktails heel makkelijk te bereiden.

Mojito: de klassieker onder de mocktails

Deze cocktail is vooral geliefd om zijn verfrissende smaak. Ook zonder alcohol is de mojito een heerlijke dorstlesser.

Mojito mocktail alcoholvrije cocktail

Ingrediënten voor 1 glas

200 ml Sprite of bruiswater
Muntblaadjes
1/2 limoen
Een paar schijfjes komkommer
IJsblokjes of crushed ice
Eventueel 2 el rietsuiker

Bereidingswijze

Doe de muntblaadjes, komkommer en eventueel de rietsuiker in een groot glas. Knijp hier ongeveer een kwart limoen boven uit en stop een paar partjes limoen in het glas. Schenk er Sprite of bruiswater bij en roer het goed door elkaar. Vul aan met ijsblokjes. Garneer de alcoholvrije cocktail met een takje munt en een partje limoen.

Sex on the beach: de zomer in een glas

Deze zomerse mocktail is niet alleen lekker, maar ziet er ook prachtig uit. Door langzaam te schenken, maak je mocktails met mooie laagjes. Ook zonder alcohol doet dit tropische, zoete drankje je aan zon, zee en strand denken.

Mocktail alcoholvrije cocktail sex on the beach

Ingrediënten voor 1 glas

90 ml sinaasappelsap
50 ml cranberrysap
30 ml perziksap
1 eetlepel grenadinesiroop
IJsblokjes
Fruit ter garnering (schijfje sinaasappel, kers)

Bereidingswijze

Vul een groot cocktailglas voor de helft met ijsblokjes. Meng het perziksap met de grenadine en schenk dit over de ijsblokjes heen. Voeg vervolgens eerst het cranberrysap en vervolgens het sinaasappelsap toe. Versier je glas met fruit.

TIP
Maak je cocktail extra feestelijk met vrolijke rietjes, prikkers of parapluutjes. Of wat dacht je van eetbare bloemen of fruit invriezen in een ijsblokje? Zo wordt je alcoholvrije cocktail een lust voor het oog.

Verantwoord feestvieren met alcoholvrije sangria

Met dit recept maak je genoeg sangria voor de hele familie. Omdat er geen alcohol in zit, mag iedereen ervan meegenieten. Schenk die glazen dus maar vol!

Alcoholvrije cocktail mocktail sangria

Ingrediënten voor ongeveer 2 liter

750 ml cranberrysap
500 ml druivensap
350 ml zwarte thee, afgekoeld
2 sinaasappels
1 citroen
300 gram cranberry’s
Kaneelstokjes
Steranijs
IJsblokjes

Bereidingswijze

Doe het cranberrysap, de thee en het druivensap bij elkaar in een grote kan. Snijd de sinaasappels en de citroen in partjes en voeg toe, samen met de cranberry’s. Voeg ijs toe. Garneer de glazen met een kaneelstokje en steranijs.

Gin tonic: mocktails om mee te variëren

Ook zonder gin is dit drankje een fijne dorstlesser. Wist je dat je met dit recept eindeloos kan variëren en daardoor verschillende mocktails kan bereiden? Laat bijvoorbeeld de limoen, komkommer en jeneverbeskorrels weg. Voeg in plaats daarvan sinaasappel, meloen of frambozen toe.

mocktail gin tonic

Ingrediënten voor 1 glas

170 ml tonic
Ongeveer 10 jeneverbessen
1/2 limoen
Enkele schijfjes komkommer
Rozemarijn of muntblaadjes
IJsblokjes

Bereidingswijze

Vul een groot glas voor de helft met ijsklontjes. Knijp hier ongeveer een kwart limoen boven uit en stop een paar partjes in het glas. Voeg enkele schijfjes komkommer en de jeneverbessen toe. Vul het glas met tonic. Garneer het glas ten slotte met een takje rozemarijn of munt.

WIST JE DAT…
Gin op smaak wordt gebracht met jeneverbessen? Daardoor geeft het toevoegen van jeneverbessen aan je alcoholvrije cocktail je drankje dus iets van de echte ginsmaak.

Waan je op het strand met een piña colada

Neem een slok van deze Caribische klassieker en je waant je op een hagelwit strand. Heerlijk voor op een warme zomerse dag. Maar ook als je opvliegers hebt van de zwangerschapshormonen is deze mocktail verfrissend.

mocktail pina colada

Ingrediënten voor 1 glas

100 ml ananassap
100 ml kokosmelk
Schijfje ananas en kers ter garnering
IJsblokjes

Bereidingswijze

Meng het ananassap en de kokosmelk goed door elkaar. Voeg ijsblokjes toe. Garneer met een stukje ananas en/of kersen.

TIP
Ook lekker om te blenden met een bolletje roomijs. Zo maak je deze mocktail romiger en extra koel.

Kir royale: royaal genieten met Franse mocktails

Deze Franse cocktail doet het op ieder feestje goed. Ook tijdens een date night geeft dit drankje een feestelijk tintje aan de avond. Door hem met alcoholvrije champagne of prosecco te bereiden, kan je er zorgeloos van genieten.

Alcoholvrije cocktail mocktail kir royale

Ingrediënten voor 1 glas

120 ml alcoholvrije champagne/prosecco
2 el frambozensiroop
1 el granaatappelpitjes
Takje rozemarijn

Bereidingswijze

Schenk de frambozensiroop in een champagneglas. Doe de granaatappelpitjes erbij. Vul het glas aan met alcoholvrije prosecco of champagne. Decoreer het glas met een takje rozemarijn.

Koninklijk ontbijten met de mimosa

De mimosa mag eigenlijk niet ontbreken tijdens het ontbijt op Vaderdag of Moederdag. Ook tijdens het kerstdiner is deze cocktail een feestelijke toevoeging. Deze cocktail wordt normaal gesproken met mousserende wijn bereid. Maar met alcoholvrije wijn of ginger ale maak je mocktails die net zo lekker zijn!

mocktail mimosa

Ingrediënten voor 1 glas

Sap van 1 sinaasappel
70 ml alcoholvrije champagne, ginger ale of sprite
Sinaasappel om te garneren

Bereidingswijze

Schenk het versgeperste sap van een sinaasappel in een champagneglas. Vul aan met alcoholvrije mousserende wijn of ginger ale en roer door elkaar. Versier het glas met een partje sinaasappel.

Mimosa floating: feestelijke mocktails voor jou én je kind

Deze cocktail is een feestje in een glas. Het kost iets meer tijd om hem te maken, maar dan heb je ook wat! Ook kinderen vinden het leuk om dit drankje te (helpen) bereiden. Zo maken ze hun eigen mocktails, waar zij zelf van mogen meegenieten.

Mimosa floating mocktail

Ingrediënten voor 1 glas

120 ml alcoholvrije champagne
1 à 2 bolletjes (sorbet)ijs
50 gram gesmolten chocolade of glazuur
Spikkeltjes of sterretjes
Frambozen

Bereidingswijze

Smelt (witte) chocolade in een schaaltje in de magnetron of au bain marie. Strooi in een ander schaaltje de spikkeltjes of sterretjes. Dip de rand van een champagneglas eerst in de gesmolten chocola en dan in de strooisels. Doe de bolletjes ijs in het glas. Schenk er de alcoholvrije champagne of prosecco bij.