ongepland zwanger

Ongepland zwanger? Het kan gebeuren. Geheel onverwacht ben je in verwachting... Je hebt een paar maanden om aan het idee te wennen dat je leven toch wel gaat veranderen. Met deze verandering komen ook een paar lessen die je je leven lang bij zullen blijven.

Ongepland zwanger zijn betekent niet het einde van je leven

Ja, een kind opvoeden is veel werk. Je zal er harder voor moeten werken, maar het krijgen van een kind is niet het einde van je leven. Sterker nog, veel vrouwen vinden het onzin dat er zo vaak wordt gezegd dat je met een kind geen tijd meer hebt voor andere dingen. Vaak kan je wel meer tijd maken als je dat echt wil. Je kan altijd een nieuwe manier verzinnen om alsnog je dromen te waar te maken.

Je gaat wel veranderen, en dat is okee

Moeder worden is nou eenmaal een ingrijpende gebeurtenis in het leven van elke vrouw. Maar je wordt echt geen saaie tut die over niks anders meer dan kinderen kan praten. Wél zal je meer verantwoordelijkheid nemen, zal je sneller een avond thuisblijven, en doe je alles voor je kleine.

Je zal vooral beseffen hoe sterk je bent

Een kind baren is op zich al zwaar. Maar het moederschap zelf vereist ook dat je flink wat ruggengraat kweekt. Voor je kleintje ga je door het vuur en beweeg je hemel en aarde. Je kan nachtenlang slecht slapen en toch nog op tijd verschijnen voor je afspraken. Als mama heb je superpowers!

En toch zal je geplaagd worden door onzekerheden

Iedere moeder vraagt zich af of ze het wel goed doen. Je zal fouten maken, je zal bang zijn, je zal dingen over jezelf leren waar je misschien niet blij mee bent. Soms laat je steken vallen, maar gelukkig is niemand perfect! Hopelijk besef je dat ook.

Misschien was het een ongelukje, maar zeker geen fout!

Een ongeplande zwangerschap is niet voor iedereen even welkom. Misschien schopt het wel je plannen door de war, maar één ding is zeker. Aan het eind van de rit ben je er zelf ook van overtuigd: je hebt geen fout gemaakt, maar een baby.

En als je je kindje hebt, besef je dat je niet anders meer wil

Je zal toekijken terwijl je baby ligt te slapen, en bij jezelf denken: “Jij bent het beste dat mij ooit is overkomen.”