Hygiënemaatregelen tegen het coronavirus
Sinds de wereldwijde uitbraak van het coronavirus eind 2019 is er meer aandacht voor hygiëne. Ook in Nederland hebben we te maken met strengere voorschriften. Waar moet je als (aanstaande) ouder extra rekening mee houden?
Helpt extra hygiëne tegen het coronavirus?
Het coronavirus wordt verspreid via druppeltjes in de lucht. Deze druppels komen vrij bij hoesten en niesen, maar bijvoorbeeld ook door praten en ademen. Met je handen kan je deze druppeltjes verder verspreiden. Raak je vervolgens met je hand je gezicht aan? Dan kan het virus bij je neus of mond in de buurt komen. Op die manier kan je besmet raken met het coronavirus.
Door een goede hygiëne toe te passen, zorg je ervoor dat de druppels niet via je handen bij je gezicht komen. Handen wassen is hierbij vooral erg belangrijk. Daarnaast is het verstandig om zo min mogelijk contact met anderen te hebben en drukke plaatsen te vermijden. Op die manier voorkom je dat je in aanraking komt met plekken waar veel druppeltjes in de lucht hangen.
Algemene hygiënemaatregelen
Een aantal maatregelen gelden voor iedereen. Door extra aandacht aan je hygiëne te besteden, kan je de kans verkleinen dat je besmet wordt. Ook zal je het virus minder snel verspreiden. De volgende aandachtspunten zijn verstandig om in gedachten te houden.
Was regelmatig je handen
Het is belangrijk om regelmatig je handen te wassen met zeep. Doe dit in ieder geval na toiletbezoek, als je in contact met anderen bent geweest en voordat je eten aanraakt. Om de kans op besmetting zoveel mogelijk te beperken, wordt aangeraden je handen minimaal 20 seconden lang grondig te wassen.
Vermijd drukke plekken
De verspreiding van het coronavirus gaat van mens op mens. Als er veel mensen bij elkaar zijn, is de kans op besmetting groter. Probeer daarom zoveel mogelijk thuis te blijven en zoek geen drukke plekken op. Als je toch de deur uitgaat, houd dan anderhalve meter afstand tussen jezelf en anderen.
Hoest en nies in je elleboog
Als je niest of hoest, verspreid je druppels die mogelijk virussen bevatten. Door in je elleboog te hoesten, zorg je ervoor dat die druppeltjes minder ver komen. Dit maakt het risico op verspreiding van het coronavirus kleiner. Bovendien beperk je de kans dat er ziekteverwekkers aan je handen komen.
Gebruik papieren zakdoekjes
Wil je je neus snuiten of je handen afdrogen na het wassen? Gebruik dan papieren doekjes in plaats van stoffen zakdoeken of handdoeken. Hier kunnen namelijk virusdeeltjes aan blijven hangen. Bij een volgend gebruik kan je hier weer mee in aanraking komen. Gooi de papieren doekjes na gebruik direct weg, het liefst in een afgesloten prullenbak.
Houd de adviezen van het RIVM in de gaten
Op de website van het RIVM vind je de laatste informatie over het nieuwe coronavirus. Zodra uit betrouwbaar onderzoek blijkt dat extra maatregelen zinvol zijn, maakt het RIVM dit bekend. Houd deze adviezen dus in de gaten om te weten wat je kan doen.
Hygiënemaatregelen voor zwangere vrouwen
Als je zwanger bent, voel je je waarschijnlijk extra kwetsbaar. Door de hormonen kan je weerstand wat verlaagd zijn. Dat maakt je kwetsbaarder voor infecties. Er is helaas nog geen duidelijkheid of het coronavirus extra schadelijk is tijdens je zwangerschap. Voor de zekerheid kan je de volgende hygiënemaatregelen in acht nemen.
Ga alleen naar de verloskundige
Uiteraard wil je je partner het liefste bij je hebben als je een controle hebt bij de verloskundige. Toch is het in deze tijd beter om alleen te gaan. Je verloskundige ziet dagelijks veel verschillende mensen. Hierdoor vergroot de kans op verspreiding van het virus. Door alleen te gaan, kan je verloskundige beter omgaan met de risico’s en blijft het veilig om op controle te komen.
Lees meer over je bezoek aan de verloskundige tijdens de corona-uitbraak >>
Vermijd contact met zieke mensen
Zijn er mensen in je omgeving met verkoudheidsklachten, keelpijn of koorts? Hoewel dit lang niet altijd COVID-19 hoeft te zijn, is het verstandig deze mensen te vermijden. Is het echt nodig om iemand te zien die ziek is? Houd dan extra veel afstand en was na afloop van het contact extra goed je handen.
Let op wat je eet
Tijdens je zwangerschap is niet alle voeding even verstandig om te eten. Rauw vlees, rauwe vis en sommige zuivelproducten kan je beter even laten staan. Let ook goed op de houdbaarheidsdatum van producten. Een voedselvergiftiging kan je weerstand flink doen dalen.
Bekijk hier een overzicht van producten die je beter niet kan eten >>
Hygiënemaatregelen voor ouders
Heb je al een kindje? Ook dan is het verstandig om extra op je hygiëne te letten. Kinderen lijken minder vatbaar voor COVID-19, maar het is nog altijd mogelijk dat zij het virus verspreiden. Denk dus aan de volgende adviezen bij de verzorging van je kinderen.
Wees voorzichtig met voeding
Houd bij het voeden van je kindje extra goed in de gaten dat dit hygiënisch gebeurt. Dit geldt zowel voor borstvoeding als flesvoeding. Eet je kindje al vast voedsel? Denk er dan aan om je handen goed te wassen voor je etenswaren aanraakt. Laat ook je kleine zijn handen wassen voor het eten.
Lees meer over borstvoeding en het coronavirus >>
Leer je kinderen handenwassen
Voor kinderen is het niet altijd makkelijk om goed hun handen te wassen. Het duurt lang en is best saai. Bovendien is het voor kleine kinderen lastig te begrijpen waarom de extra hygiënemaatregelen nodig zijn. Om het wat leuker te maken, kan je bijvoorbeeld een liedje zingen om de tijd te verdrijven.
Lees hier hoe je van handen wassen een feestje kan maken voor je peuter >>
Pas op voor contact met vloeistoffen
Als ouder van een baby is het onmogelijk om contact met vloeistoffen te vermijden. Probeer wel om je handen extra goed te wassen als je urine, ontlasting of slijm van je kind hebt aangeraakt. Waar je het wel kan vermijden, is het verstandig dit ook te doen. Kus je kind dus even niet op de mond, stop geen speentjes in je mond en eet niet met hetzelfde bestek als je kleine.
Maak speelgoed wat vaker schoon
Baby’s vinden het leuk om speeltjes in hun mond te stoppen. Dat is helemaal niet erg en helpt zelfs hun immuunsysteem te versterken. In deze tijden kan het wel verstandig zijn om het speelgoed iets vaker schoon te maken met een zacht schoonmaakmiddel. Denk er ook aan om je handen te wassen als je een speeltje opruimt dat onder de kwijl zit.
Meer informatie over coronavirus en zwangerschap
- Dit moet je weten over het coronavirus en zwangerschap en baby’s
- Kraambezoek en het coronavirus: is het verstandig?
- Het coronavirus en borstvoeding geven: is het veilig?
- Corona en bezoek aan verloskundige: wat kan je verwachten?
- Kraamzorg en het coronavirus: wat verandert er?
- Bezoek aan het consultatiebureau tijdens corona-uitbraak
- Bevallen en het coronavirus: wat verandert er voor jou?
- Zwanger, werk en de corona-uitbraak: waar heb je recht op?
- Corona bij kinderen: lopen ze gevaar of niet?
- Vaccinaties en de corona-uitbraak: gaan ze door en zijn ze veilig?